Hlavní obsah

Vlevo dole: Panika u lidovců. Dohání je nečekaný výstup jejich ultras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dokáže předseda lidovců čelit rozkolu své strany, když má na starosti náročné ministerstvo?

Reklama

Článek

Preference lidovců dlouhodobě klesají a v létě klesly na historické minimum – dvě procenta –, voličské jádro přesvědčených se smrsklo na pouhé procento. A co se stane v takové chvíli ve straně? Vypukne panika a problémy, které do té doby jen probublávaly pod povrchem, vytrysknou ven.

„Lidovci sami nevědí, jakou chtějí stranu. A teď se do sebe naplno pustila dvě křídla – jedno, které říká, že je potřeba být trochu modernější a liberálnější, a druhé, které chce naopak návrat k co nejkonzervativnějším kořenům,“ říká Lucie Stuchlíková.

Momentálně je slyšet víc ta druhá parta, která například svými urážkami homosexuálů namíchla i vlastní spolustraníky.

„Nejen mladí lidovci, ale už i běžní konzervativci u KDU-ČSL jsou naštvaní, jaký obraz u veřejnosti jim dělají ti největší ultras. Přezdívají jim čunkofleci, podle někdejšího předsedy Jiřího Čunka, nebo katoliban,“ líčí Václav Dolejší.

Pusťte si předchozí epizodu Vlevo dole:

A předseda Jurečka, místo aby řešil rozkol ve straně, vytáhl do boje s chimérou zneužívání dávek.

Proč lidovci připomínají banán? Kdo straníkům interně vysvětlil, že někdy je fakt lepší mlčet? A dožije se strana generační obměny?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované