Hlavní obsah

Vlevo dole: Co se děje ve vládě? To už je vyhrožování sbalenými kufry

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák jmenoval zmocněnce pro euro – a to byla pro koaliční partnery poslední kapka.

Reklama

Článek

Starostové a nezávislí rozjeli tažení za emancipaci ve vládě. Po videu z volejbalové šatny a výjezdech Víta Rakušana zkouší kampaň za euro. Zmocněncem nezmocněncem dopálili koaliční kolegy tak, že došlo na dohodovací řízení.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

„To už je ekvivalent toho, když manželka vyhrožuje, že postaví manželovi kufry za dveře. Říkám si, jestli to Vít Rakušan trochu nepřehnal. Aby STAN nedopadl jako lidovci, kteří ve vládách končili s pověstí podrazáků,“ glosuje Václav Dolejší.

Takhle odvážní podle něj Starostové měli být, když se sestavovala vláda. Vztahy v pětikoalici se kvůli tomu aktuálně značně vyhrotily.

Nejvíc naštvaní jsou v TOP 09, kde mají pocit, že jim STAN téma eura trochu ukradl. Jenže stejně ostře do boje za euro vytáhnout nemohou – ne teď, když jsou na jedné evropské kandidátce s odpůrcem eura Alexandrem Vondrou.

„Chápu, proč to STAN dělá. Voliči už mají po krk toho, že čtyři strany ve vládě něco chtějí, ale ODS direktivně řekne, že prostě ne. A oni chtějí vypadat, že jako jediní se ozvou. Otázka je, kde to skončí,“ vysvětluje Lucie Stuchlíková.

Když už totiž koalice jednou Pandořinu skříňku dohodovacího řízení otevřela, svoje výtky chtějí řešit i další – například Piráti vůči ODS a lidovcům.

(pozn.: Zmocněnec Petr Zahradník byl po natáčení podcastu na úterním jednání koaličních špiček „odmocněn“ a bude nadále působit jako ministrův poradce.)

Ve kterém hnutí je naopak klid, mír a jednota? Má vůbec smysl sledovat sobotní sněm ANO? A je Babišova strana spíš liberálně-konzervativní, nebo konzervativně-liberální? Čerstvou epizodu podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované