Hlavní obsah

Vlevo dole: Vláda káže vodu, podporuje ale levné víno

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Vinaři argumentují mimo jiné tím, že víno je součástí kulturního dědictví.

Reklama

Článek

V pondělí vláda zopakovala, že se všichni musíme uskromnit a utáhnout si opasky a šetřit se bude všude. V úterý došla pracovní komise ministra zemědělství k závěru, že víc zdanit alkohol ve víně zatím není třeba.

Respektive: vláda na něj v dohledné době nezavede spotřební daň jako u ostatního alkoholu. A ponechá pouze klasickou DPH – která se za víno platí ve stejné výši jako za kojeneckou vodu. Shoda i mezi vinaři je na tom, že se „něco“ musí změnit. Ale už ne na tom, co a jak.

Poslechněte si čerstvý Reaktor Vlevo dole:

„Vláda jako by úplně zapomněla na sílu symbolů v politice. Ze spotřební daně na tiché víno se stal přesně takový symbol, který lidé budou vytahovat, kdykoli vláda začne tvrdit, že je potřeba někde ušetřit,“ říká Lucie Stuchlíková.

Závěry pracovní skupiny jsou jako z učebnice „Jak odložit nepopulární rozhodnutí“ – musí se udělat další analýza, musíme sladit čísla, musíme na to jít komplexně, budeme ještě jednat. V překladu – zatímco jinde jsme škrtali a zdražovali hned, tady s ničím nepočítejte, ideálně až do voleb.

„Říkám si, jak je to možné, vždyť přece jedna malá lokální lobby nemůže mít takovou sílu. Myslím, že za tím bude celospolečenská shoda, že my Češi prostě chceme mít veškerý alkohol levný a dostupný. Asi není náhoda, že jsme největší pijáci v Evropě,“ dodává Václav Dolejší.

Potřebujeme spíš školní kuchařky, nebo levný alkohol? Je návrh vinařů na zavedení minimální ceny jen klička, jak se vyhnout zdanění? A existuje alkohol a „alkohol“? Poslechněte si aktuální Reaktor!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované