Hlavní obsah

Vlevo dole: Ze strkanic na mítincích ANO může těžit vládní koalice

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Mítinky expremiéra Babiše provázejí vyhrocené emoce a někdy i agresivita.

Reklama

Článek

Na mítincích Andreje Babiše to houstne – a to do komunálních voleb zbývá víc než měsíc a do prezidentských půl roku. Řeší se hlavně to, jak postupovala policie. Ale zůstává ještě jedna důležitá otázka: kdo nakonec z celé věci bude politicky těžit?

Na první pohled se raduje Andrej Babiš, který se zase jednou našel ve své politické roli oběti, na kterou jsou všichni zlí. „Konflikt mu vyhovuje, aktivizuje jeho voliče. Tím spíš, že mu v tuhle chvíli chybí jasný politický protivník z vládního tábora,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Jenže není jasné, jestli je to dobrá strategie právě do prezidentské volby, kde je ve druhém kole potřeba získat většinu hlasů. Co když rozdělíte společnost tak, že vám to početně nevyjde?

Podle Václava Dolejšího se nakonec může radovat i vládní tábor: „Babiš strhnul pozornost na svoje problémy místo toho, aby se neustále probíralo, jak málo vláda pomáhá občanům.“ Koalice Spolu už se toho pokouší využít – začaly se objevovat billboardy, které Babiše kvůli jeho rétorice vůči odpůrcům přirovnávají k Putinovi.

Kromě strkanic na mítincích Babiš řeší ještě jiný problém – další z jeho prominentních straniček má potíže. Policie vyšetřovala Kláru Dostálovou, že koupila manželovi k narozeninám auto z peněz určených na sněmovní asistentku.

„V trestněprávní rovině z toho nic nebude, policie nesměla odposlechy použít. Ale je to tak trapně upatlaná malá domů, až je mi za exministryni stydno,“ říká Lucie Stuchlíková.

Nápadně to připomíná modus operandi dalších Babišových žen, které si také přilepšovaly z eráru – Alenu Schillerovou a její dva miliony za fotografie nebo Jaroslavu Pokornou Jermanovou s autem pro manžela.

„Přiznejme Babišovi, že dostal do politiky víc žen, i když u něj jde hlavně o kalkul. Ale zrovna sázka na tyto konkrétní ženy mu nevyšla,“ dodává Václav Dolejší.

Stojí ojetý Fiat bývalé ministryni za tu ostudu? Opravdu si Andrej Babiš myslí, že může svoje odpůrce zavřít do ohrádky? A kterých sedm byznysmenů podlehlo dojmu, že spasí českou politiku? Celou epizodu politické talkshow si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované