Hlavní obsah

Vlevo dole: Hon na Buzkovou a toskánská pizza. Nejslavnější dovolené politiků

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Politici jsou taky lidi a chtějí si o dovolené odfrknout. A když to ještě zaplatí Putin nebo ČEZ…

Reklama

Článek

Čeští politici si umí dovolenou užít, i když to někdy skončí skandálem. Politika už pamatuje podezřelé výlety na jachtě nebo golf s byznysmeny, bulvární fotky, prapodivné nákupy letenek nebo radovánky s Putinovým mužem.

Autoři politického podcastu Vlevo dole pro vás připravili seznam nejslavnějších dovolených, které hýbaly českou politikou.

Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší připomínají časté zájezdy politiků s vedením skupiny ČEZ – například golfový výlet tehdejšího šéfa rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS) s Martinem Romanem a lobbistou Romanem Janouškem do Dubaje v únoru 2011 nebo toskánské slunění Mirka Topolánka, Marka Dalíka a manažerů polostátní firmy v Monte Argentariu v roce 2009.

„Nejlepší fotkou z této dovolené je ale záběr na tehdejšího poslance ČSSD Milana Urbana, který jim tam nese pizzu,“ vzpomínají političtí reportéři Seznam Zpráv.

Nechybí ani analýza zájezdů Miloše Zemana na rhodské konference pořádané Vladimirem Jakuninem, bývalým členem KGB a přítelem Vladimira Putina, nebo bulvární přešlap, kdy deník Super zveřejnil fotografie Petry Buzkové z její dovolené v Chorvatsku.

Ještě předtím ale proberou víkendový sněm Starostů, na kterém se z vedení poroučeli otcové zakladatelé a přišly nové tváře. Ale hlavně se sypal popel na hlavu – především kvůli kauze Dozimetr, ale i dalším, menším skandálkům.

Zjišťovat, proč to ve STAN došlo tak daleko a jak strana hodlá politicky přežít, vyrazil Václav Dolejší. „Bylo tam hodně kritiky, ale překvapivě si myslí, že tu zatáčku vyberou,“ shrnuje svoje dojmy.

Straníci se na sněmu omlouvali mimo jiné tím, že byli ve vedení příliš velcí kamarádi a neříkali si nepříjemné věci.

„Pokud by to tak bylo, tak by mě to jako voliče znepokojovalo skoro víc než kauzy. Které se koneckonců najdou u každé strany. Ale politická strana není skautský kroužek, aby se řídila takhle nekompetentně,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Ve straně teď mají být víc slyšet i jiné kraje než „tradiční starostenské“ – tedy Liberecký, Zlínský a Středočeský. A mají se víc zdůrazňovat i celostátní témata, aby STAN nebyl spojován jen s těmi regionálními.

Šanci Starostové vidí u liberálních voličů, kteří (opět) nemají moc na výběr. „S trochou nadsázky by se dalo říct, že jestli chtějí Starostové překročit stín regionální strany, možná by se měli přejmenovat,“ navrhuje Václav Dolejší.

Jak se Lucii líbil suplovaný díl podcastu o elektroautech? Dokážete vyjmenovat všechny politiky, které bulvár vyfotil nahé? A který fanoušek Vlevo dole je nejvtipnější? Aktuální epizodu politické talkshow si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované