Článek
Transplantace stolice (přesněji střevní mikrobioty) od zdravého dárce slouží k obnovení mikrobiální rovnováhy ve střevě. Petr Ryšávka založil v této oblasti světový unikát, banku pro uložení vlastní stolice. „Už jsou k dispozici klinické studie a publikace, které ukazují, že právě uložení vlastního mikrobiomu a následná transplantace, například po antibiotické léčbě nebo po transplantaci kostní dřeně, má obrovský potenciál k rekonvalescenci a uzdravení pacientů,“ vysvětluje.
Velký význam má tato možnost i pro děti. „Zdravé dítě má mikrobiom relativně nejméně poškozený, ale může prodělat nějakou závažnou infekci, třeba boreliózu, kdy probíhají docela složité antibiotické léčby, které mohou mikrobiom poškodit. A ten uložený mikrobiom z fáze, kdy dítě bylo zdravé, se může použít pro následnou terapii,“ říká Petr Ryšávka.
Odpovídá tím i na důležitou otázku, kdy si svou stolici do banky uložit – když je člověk zdravotně v pořádku. Primárně je celá služba založena na prevenci a „zálohování“ vlastního zdraví.
S kým jsme si povídali
RNDr. Petr Ryšávka, Ph.D. se dlouhodobě věnuje výzkumu mikrobiomu lidí a zvířat a vývoji probiotik určených k ovlivňování mikrobiomu střeva, kůže a dutiny ústní. Je autorem několika patentů, z nichž nejznámější je patent na biofilmová probiotika. Podílí se na vývoji probiotik pro onkologické pacienty. Jako první na světě zavedl termín prebiotický index potravin. Tento index určuje, jak která potravina podporuje, nebo zabíjí přátelské probiotické bakterie v našem střevě.
Je členem rady Admirevet (Centrum výzkumu Veterinárního ústavu v Brně), členem Rady Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně a řadu let působil jako konzultant pro transfer technologií v Centru mezinárodního klinického výzkumu v rámci Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

RNDr. Petr Ryšávka, Ph.D. v podcastu MUDrování s Marií promluvil o novinkách v oblasti probiotik a střevního zdraví
Propojení mezi střevem a psychikou
Střevní mikrobiota není důležitá jen pro trávicí systém, ovlivňuje také imunitu organismu, ale i zdánlivě oddělené systémy, jako je ten nervový. V dnešní době by se dalo mluvit téměř o pandemii stresových poruch, mohou za to také mikroorganismy ve střevě? „Bez nadsázky, když se podíváte na statistiky, tak osm set tisíc lidí nebo skoro milion lidí z české populace má nějaké psychické potíže,“ potvrzuje Petr Ryšávka.
„A střevní mikrobiom je jedním z důležitých hybatelů, který k tomu vede. Zažíváme genocidu mikrobů v našem střevě. To, co jíme, jak se chováme, jak se stresujeme, to ovlivňuje náš mikrobiom. A mikrobiom pak ovlivňuje naši psychiku,“ dodává.
Potraviny, které zabíjí mikroorganismy ve střevech
Dokonce i některé potraviny, které považujeme za zdravé, mohou střevní mikrobiotu negativně ovlivnit. Petr Ryšávka proto vymyslel novou hodnotu, podle které se potraviny posuzují, tzv. prebiotický index potravin. „Kdybych to popsal na nějakém konkrétním příkladu, tak když jsme třeba dělali analýzu zeleniny ze supermarketu a ze zahrádky, tak tam vidíte obrovský rozdíl. Když máte salát ze zahrádky, tak na něm rostou ty probiotické bakterie, které ve střevech chceme mít, stokrát víc než na salátu, který si teď koupíte někde v supermarketu,“ vysvětluje.
Kdo by měl podle Petra Ryšávky užívat probiotika a jak vybrat taková, která opravdu fungují? Pusťte si celý díl podcastu MUDrování s Marií.
MUDrování s Marií
Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Marie Makovská zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Podcast MUDrování s Marií o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na Proženy.cz. Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDrování s Marií i odebírat.