Hlavní obsah

Audit v českém překladu: Proč komise nevěří Agrofertu, že skutečně zavádí novinky

Podívejte se, o čem se píše v žádosti o dotaci na toustový chleba?

Reklama

Projděte si exkluzivně v češtině pasáže zprávy auditorů Evropské komise, v nichž jde o zpochybňované dotace na inovace.

Článek

Stomilionová dotace z unijních peněz na výrobní linku na lepší toustový chleba v jedné z pekáren Penamu, který patří pod Agrofert, je dnes asi nejznámějším dotačním projektem spojeným se zprávou evropských auditorů, která rozvířila v posledních týdnech českou politiku.

Tato subvence na zavedení inovací z operačního programu spravovaného Ministerstvem průmyslu se do zprávy nedostala ani tak kvůli postavení Andreje Babiše, jehož roli premiéra a zároveň muže spjatého s Agrofertem popsali auditoři jako střet zájmů. Hlavní podle auditorů v tomto případě jsou zásadní pochybení českých úřadů při schválení dotace. Především to, že podle auditu nejde o vůbec žádnou inovaci.

Profesionální překlad dokumentu, který dorazil do Česka zatím pouze v anglické verzi, Seznam exkluzivně zveřejnil.

Pochybením týkajícími se toustového chleba se auditoři věnují na stranách 44 až 49. A docházejí k jednoznačnému závěru: „Na základě výše zmíněných prvků mají tedy auditoři komise za to, že operace nebyla vybrána v souladu s ustanoveními čl. 125 odst. 3 nařízení o společných ustanoveních a je nezpůsobilá.“

+2

Na zmíněných stranách najdete také argumenty, s nimiž auditoři svůj závěr napsali.

„Útvary komise uvedly, že německá společnost Lieken AG je od roku 2013 rovněž členem skupiny Agrofert. Útvary komise shledaly, že tato společnost vyráběla toustový chléb pod obchodní značkou Golden Toast, obsahující pšeničný kvas a bez konzervantů, již v roce 2013. Z tohoto důvodu, když byla ŘO PIK v roce 2015 podána projektová žádost, inovační produkt ohlášený společností Pekárna Zelená louka, a. s., neměl být považován za inovační, protože tento produkt již skupina Agrofert vyráběla, jmenovitě společností Lieken AG,“ píše se na straně 48 celkem 70stránkového předběžného závěru bruselských kontrolorů.

Společnost Agrofert po prostudování auditu rozšířila své předchozí vyjádření, v němž práci kontrolorů označila za neprofesionální, a kontruje:

„Jedním z řady hodnoticích bodových kritérií programu podpory Inovace je také ‚stupeň novosti výsledného produktu ve vztahu k trhu’. Pekárna Zelená louka splnila všechny podmínky daného programu podpory inovace a u zmíněného kritéria ‚novosti’ jde o splnění nejen na úrovni společnosti PENAM, ale také na úrovni ČR. To, zda jiný subjekt, který spadá do stejného koncernu, má nebo nemá obdobnou technologii v jiné zemi, je irelevantní! V podmínkách programu tomu není věnována žádná pasáž, vůbec o tom nehovoří.“

Podobný příběh se pak odehrál i v chemické divizi agrochemického impéria. Konkrétně dotace načerpala společnost Lovochemie a bruselští cifršpioni žádají příspěvek na nová dusíkatá hnojiva zpět, protože je už vyráběla jiná dcera Agrofertu. Konkrétně slovenská firma Duslo. S tímto příběhem se vypořádávají auditoři rovnou na šesti stranách, konkrétně od 53. do 58. strany.

+3

I zde se Agrofert konkrétně ohrazuje. „Jediný srovnatelný produkt Lovochemie s výrobky DUSLO je LV GG (Greenhouse Grade). Je ale vyrobený z významně jiné přírodní suroviny a na jiném technologickém zařízení, tedy inovativní,“ píše mimo jiné. Celý text bruselského auditu zaměřeného hlavně na střet zájmů Andreje Babiše si můžete v češtině projít zde:

Kromě kompletní české verze auditu přidáváme také odpovědi na 10 základních otázek, jak audit vznikl, kdo na něm pracoval a za jak dlouho se dozvíme, zda a kolik peněz bude Česko do Bruselu vracet.

Reklama

Související témata:

Doporučované