Hlavní obsah

Audit zkoumal jiné období, přiznal Babiš. Jeho daně bude díky Kalouskovi řešit Sněmovna

Andrej Babiš komentuje své daňové záležitosti.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Sněmovna bude ve středu debatovat o kauze korunových dluhopisů Andreje Babiše.

Článek

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se zveřejněním dokumentů o svých příjmech podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska přiznal k daňovým podvodům. Sněmovna bude o této věci debatovat ve středu. Kalousek to prosadil při dnešním jednání o změnách programu nynější schůze. Proti zařazení bodu s názvem Daňové podvody ministra financí se Babiš později ohradil, půjde podle něho o další šaškárnu.

„Já žádné daňové podvody nedělám," řekl na plénu Babiš. Kalouska a další poslance, kteří budou ve středu debatovat, vyzval, aby ukázali svá daňová přiznání a majetek.

Údaje z dokumentů, které pro Babiše zpracovaly dvě velké mezinárodní auditorské firmy, jsou podle Kalouska do značné míry alarmující. Ukazují podle něho na to, že Babiš prodal dvě firmy, které pořídil z neznámých prostředků, za „příjemnou cenu" 748 milionů korun Agrofertu, který tehdy vlastnil. Agfofert díky tomu mohl snížit daňový základ a odvádět o to méně do státního rozpočtu, uvedl předseda TOP 09.

Další spory o jednokorunové dluhopisy: Proč nás má zajímat aféra Andreje Babiše.

Babiš potom měl dost peněz, aby mohl koupit korunové dluhopisy Agrofertu s vysokým a netržním šestiprocentním úrokem, řekl Kalousek. Babiš za ně dal skoro 1,5 miliardy korun. Babiš nemusí z výnosů platit daně, Agrofert si o odvedený úrok snižuje daňový základ. „Není pochyb o daňových podvodech současného ministra financí," zdůraznil Kalousek.

Babiš se ale vzhledem k pojmenování bodu tázal, kterého ministra financí se má týkat. „Pana Kalouska, nebo kterého? Pana Kalouska, který je státní úředník od roku 1990? Z čeho žije pan bývalý ministr?" ptal se. Babiš, jak uvedl, neví, kde Kalousek skladuje „ty tuny cashů", „kde to všechno má, co tady nakradl za ta léta". Nynější ministr opět zopakoval, kolik peněz na daních a odvodech on a jeho firmy, které nedávno převedl do svěřenského fondu, zaplatily zhruba za poslední dvě desetiletí.

Audit Babiše v kauze dluhopisů nepotopil. Jak by měli postupovat daňaři?Video: Seznam Zprávy

Babiše se snažil v jeho vyjádřeních mírnit předsedající Jan Bartošek (KDU-ČSL). Proti ministrovu vystoupení se ohradil také předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, když Babiš zmínil údajné spojení sociálního demokrata Milana Urbana se solárními elektrárnami. „Důrazně a se vší vážností vás žádám, abyste se přestal navážet do poslanců, a zejména tedy do poslanců sociální demokracie. Jestli máte nějaké důkazy o spojení Urban, soláry, Kypr, tak s tím běžte někam na policii. Není možné tady bez důkazů na každého plivat," řekl Sklenák.

Pro zařazení nového bodu na program schůze hlasovalo 84 ze 147 přítomných poslanců hlavně z řad TOP 09, ODS a KSČM. Připojila se část poslanců koaličních ČSSD a KDU-ČSL. Kalouskův návrh nepodpořili zákonodárci ANO, Úsvitu a nezařazení poslanci včetně členů hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury.

Reklama

Doporučované