Hlavní obsah

Rozčilený Babiš. Video ze Sněmovny a dopis Sobotkovi odhalují příčinu

Večerní zprávy, pondělí 13. 3. 2017Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezdaněné korunové dluhopisy, které si Andrej Babiš koupil od společnosti Agrofert, působí dál jako nášlapné miny ve vztazích mezi stranami vládní koalice. Babiš v pondělí napsal premiérovi ostrý dopis, v němž ho žádá, aby dluhopisy vynechal z agendy koaliční rady. Nejvíc ho vytočil způsob, jakým sociálnědemokratický šéf rozpočtového výboru vyslýchal jeho podřízené. „Výslech" zachytily kamery Seznam Zprávy.

Článek

Ani zveřejnění auditu Babišových příjmů od renomovaných společností EY a PWC, ani už druhý dopis na téma korunové dluhopisy, který ministr financí napsal premiérovi, nepomáhají utišit ostrou přestřelku.

Z nákupu nezdaněných dluhopisů od své někdejší firmy Agrofert se vyvinul velký koaliční spor se vším všudy. Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že sociální demokraté jen pokračují ve svém víkendovém sjezdu a chování premiéra označil za skandál.

„Považuji za skandální, že je tento bod (korunové dluhopisy – pozn. red.) zařazen na jednání koaliční rady. Toto téma nevyplývá z žádného bodu koaliční smlouvy! Navíc jej nepovažuji za aktuální, jedná se pouze o pokračující kampaň vůči mé osobě, kterou je zastírána skutečná podstata celého problému, zaviněného pány Kalouskem a Sobotkou, kteří mu mohli dávno předejít," napsal Andrej Babiš v dopise premiéru Bohuslavu Sobotkovi a vicepremiéru Pavlu Bělobrádkovi.

Sobotka trvá na tom, že je na koaliční radě potřeba projednat usnesení sněmovního rozpočtového výboru z minulého týdne ohledně korunových dluhopisů. Konstatování poslanců, že mohl být v roce 2012 při emisi těchto obligací obcházen zákon, považuje za závažné.

Ve Večerních zprávách (pusťte si je nahoře ve videu) kromě průběhu koaliční rady rozebíráme také zmíněný audit, přesněji otázky, které i po jeho zveřejnění zůstávají nezodpovězené.

Ve zprávách po obvyklém přehledu dalších událostí se také dozvíte, co na vás čeká na Seznamu v úterý: exkluzivní rozhovor s herečkou Ivou Janžurovou a jejím překvapivým oznámením.

Reklama

Doporučované