Hlavní obsah

Austrálie vyšetřuje smrt muže, který se údajně odmítl stát špionem Číny

Foto: Reuters

Čína veškeré ovlivňování cizích politiků odmítla.

Reklama

Australská špionážní agentura vyšetřuje podezřelý případ úmrtí muže, který měl být dosazen do parlamentu jako tajný agent Číny. Dealer luxusních aut Po „Nick“ Čao dostal nabídku obrovské finanční sumy v případě, že se nechá dosadit do australského federálního parlamentu. V březnu ho našli z neobjasněných důvodů mrtvého, příčiny úmrtí jsou dosud nejasné.

Článek

Špionážní složky Austrálie vyšetřují znepokojivý případ muže, kterého možná odmítnutí kandidatury do parlamentu a obrovského finančního úplatku stálo život. Čína se měla snažit uplatit dealera luxusních aut Po „Nicka“ Čaa a dostat ho jako svého tajného agenta do federálního parlamentu. Australský premiér Scott Morrison situaci v pondělí nazval „hluboce znepokojivou“.

O případu informovali reportéři australského programu 60 minut. V reakci na to uvedla Australská bezpečností zpravodajská organizace (ASIO) oznámení Australanům, že „mohou být klidní a informace oznámené v 60 minutách už nějakou dobu aktivně vyšetřují.“

Podle reportu čínská špionáž nabídla dealerovi aut „sedmimístnou sumu“, aby se ucházel o post v australském federálním parlamentu. Dealer aut Čao se o zkušenosti s nabídkou svěřil přímo ASIO asi před rokem. V březnu ho našli mrtvého v melbournském motelovém pokoji. Policie doteď nevyřešila, za jakých okolností zemřel.

„Okolnosti se mi zdají hluboce znepokojivé a problémové,“ uvedl Morrison pro reportéry a dodal, že australské právo ani bezpečnostní složky země nevylučují zapojení cizí strany. „Austrálie není naivní vůči hrozbám ze zahraničí,“ řekl bez dalšího komentáře.

V poslední době se vztahy mezi Austrálií a Čínou značně zhoršily kvůli nařčení Pekingu z vměšování se do domácích záležitostí.

„Nepřátelská zahraniční zpravodajská činnost nadále představuje pro náš národ a jeho bezpečnost skutečnou hrozbu. ASIO bude i nadále čelit zásahům zahraničních špionáží v Austrálii,“ uvedl ředitel ASIO Mike Burgess.

„Oportunistický lhář a podvodník Wang“

Poslední obvinění vzešla den poté, co média informovala o čínském přeběhlíkovi, který přinesl ASIO zprávy o čínském zapojení a financování politických zátahů na Tchaj-wanu, v Austrálii a Hongkongu. Informátorem je Číňan Wang Li-čchiang, který se snaží pro svou rodinu získat azyl. S ohledem na poskytnuté informace premiér „posoudí jeho žádost i vzhledem ke strachu z perzekuce v jeho vlastní zemi“.

Wang Li-čchiang vystoupil v programu 60 minut, ve kterém přiznal ovlivňování voleb na Tchaj-wanu, sběr dat australskými studenty a snahu Číny infiltrovat se do médií, píše Reuters.

Podle čínských médií je tímto „samozvaným čínským špionem“ šestadvacetiletý odsouzený podvodník z jihovýchodní provincie Fu-ťien. Jeho výpověď Čínu rozzlobila a Wang se dostal do popředí státních novin, které hlásaly: „Čínský lid by měl intuitivně vědět, že je Wang oportunistický lhář a nejspíš podvodník.“

Státní noviny o Wangovi napsaly, že „někdo v jeho věku by měl být vychovávaný nebo školený v programu“ národního bezpečnostního oddělení. „Kdyby Austrálie Wangovi věřila, podnikla by tajné špionážní kroky namísto toho, aby její média případ rozmazávala,“ napsaly noviny Global Times. ASIO žádné špionážní akce vykonané na popud Wangových informací nekomentovala.

Reklama

Doporučované