Hlavní obsah

Austrálii trápí přemnožené myši a aktivní hadi. Museli evakuovat i věznici

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Po požárech a povodních trápí východ Austrálie přemnožení hlodavci. Nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales dokonce musel kvůli obrovskému počtu myší evakuovat věznici. Místním navíc dělají starosti také jedovatí hadi.

Článek

Invaze do domovů, ničení úrody, motorů aut nebo oblečení i kousance na tělech pacientů. Australský stát Nový Jižní Wales se už od května potýká s přemnoženými hlodavci. V oblasti docházejí pasti na myši i jedy, které teď zajištuje centrálně místní vláda. S přebytkem hlodavců je také spojeno silné znečištění a zápach.

„Už jsem je (myši) viděl snad úplně všude, v jídle, v oblečení,“ cituje deník The Times zemědělce Michaele Adamse, který má hospodářství asi 300 kilometrů západně od Sydney. Adams přesunul většinu svého majetku do kovových beden, myši nicméně nejsou jeho jedinou starostí. Stále blíž k jeho domu se začínají objevovat jedovatí hadi, kteří se jinak lidem vyhýbají. K lidským obydlím podle odborníků plazy přitahuje právě rostoucí populace hlodavců.

Brzy by tak v této části Austrálie nemuseli místní obyvatele trápit jen přemnožení hlodavci, ale také přemnožení hadi. Místní plazi, jako je například jeden z nejjedovatějších hadů Austrálie pakobra východní, podle odborníků „odložili“ kvůli hojnému výskytu hlodavců začátek svého zimního spánku a jsou nadále velmi aktivní. „Myslím, že během příštích dvou let bude počet hadů na vzestupu. Hadi jsou tak dobře krmení, že v příštím rozmnožovacím období jejich počet strmě vzroste,“ citují The Times Paula Newcombeho, který se odchytu hadů v oblasti věnuje už čtyřicet let.

Podle viceprezidenta Farmářské asociace Nového Jižního Walesu Xaviera Martina je myší tolik, že pro hady i kočky je nemožné jejich populaci nějak regulovat. „Kočky na naší farmě jsou tlusté jako blázen,“ řekl deníku The Times. „Jediná pozitivní věc na tom celém je to, že v tuto chvíli kočky nechávají ptáky na pokoji,“ dodal Martin.

Místní obyvatelé tak doufají v rychlý příchod zimy, který by útoky myší na úrodu i obydlí alespoň na chvíli zastavil. Regionální vláda Nového Jižního Walesu nicméně usiluje o souhlas regulačních orgánů, aby zemědělci mohli používat na svých polích jed bromadiolon, který je ale aktuálně možné používat pouze ve vnitřních prostorech.

Bromadiolon je takzvaný antikoagulant, tedy látka, která snižuje srážlivost krve. Když myši návnadu obsahující bromadiolon sežerou, jed způsobí, že hlodavci do několika dní vykrvácejí. Jed ale zůstává v játrech zvířete, takže každé zvíře, které sežere mrtvou myš, ať už je to pes nebo například nějaký dravec, je touto látkou také ohrožený.

Podle Martina se zatím na základě pozorování zdá, že návnady s bromadiolonem nijak neohrožují kočky, které podle něj návnadu obvykle ihned vyvrhnou. Psi ale podle odborníků návnadu „milují“ a mnoho z nich už po pozření zemřelo nebo bylo nutné okamžité ošetření včetně transfuze krve.

Případné povolení plošného využívání této látky kritizují ekologové i vědci. „Nakonec tím otrávíte svůj dobytek, psy a později také divoká zvířata. Je to směšné,“ citují místní média Maggie Watsonovou z katedry životního prostředí na Univerzitě Charlese Sturta v Albury. Farmářská asociace Nového Jižního Walesu nicméně varovala, že pokud nedojde k přijetí přísných opatření, může tato situace trvat ještě dva roky.

Naposledy média přinesla zprávu o evakuaci věznice ve Wellingtonu, kde už byla situace s hlodavci podle zaměstnanců neúnosná. Úřady musely z věznice evakuovat nejméně čtyři stovky vězňů, myši měly poničit elektrické kabely i tepelnou izolaci. „Vzniklá škoda dosahuje takové míry, že je pro nás mnohem lepší evakuovat na určitou dobu celý areál,“ uvedl komisař pro oblast vězeňství státu Nový Jižní Wales Peter Severin.

„Nechceme vystavovat zaměstnance a vězně něčemu, co by mohlo způsobit újmu na jejich zdraví,“ řekl Severin stanici ABC. „Nebylo to snadné rozhodnutí, ale rozhodně bylo zodpovědné,“ dodal Severin.

Až 420 vězňů a 200 zaměstnanců musí během příštího týdne opustit věznici, protože zápach nejen mrtvých myší a poškození vnitřních prostor vytvořily nevhodné podmínky. „Tento proces je nezbytný pro důkladné vyčištění a opravu poškozené infrastruktury, aby se zaměstnanci mohli vrátit do práce v bezpečném prostředí,“ uvedla věznice.

Některá nejen nemocniční zařízení pak dokonce podle australských médií umisťovala nohy postelí do kbelíků s vodou, aby se hlodavci nedostali na lůžko a nemohli zranit pacienty.

Reklama

Související témata:

Doporučované