Hlavní obsah

Australský Boeing chce vyrábět tryskové drony, budou létat po boku stíhaček

Drony s umělou inteligencí budou mít dolet až 3 200 km.Video: Twitter, Boeing Australia

 

Reklama

Australská firma Boeing chce do roku 2020 vyrobit drony s umělou inteligencí, které budou fungovat samostatně nebo s podporou pilota. Bude schopen se zapojit do boje nebo do zpravodajských či průzkumných misí.

Článek

Firma Boeing Australia v novém prohlášení ve středu informovala veřejnost o svém plánu vyrobit drony s umělou inteligencí. Pilotům stíhaček by mohly sloužit jako doprovodné bezpilotní letouny. Jedná se o vývoj robotických dronů takzvaných „wingmanů“, který odstartoval v rámci programu Loyal Wingman „neboli věrný parťák“.

Bezpilotní tryskový dron bude dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi dalšími letadly. Jeho dolet by měl být až 3 200 km.

„Můžeme ho naprogramovat, aby se učil, ale bude se učit lineárně, nebude emocionální. Potřebujeme flexibilitu a hbitost člověka spojenou s rychlostí stroje. Když spojíme tyto atributy dohromady, výsledek bude úžasný,“ řekl australský letecký maršál a šéf letectva Royal Australian Air Force Leo Davies pro server CNN.

Dron s délkou 11,5 metru se bude moci zapojit do boje nebo do zpravodajských či průzkumných misí a bude schopný své role rychle měnit, uvedla firma podle serveru CNN. Boeing ho představil na australském mezinárodním leteckém veletrhu v Melbourne pod záštitou australského ministra obrany Christophera Pynea.

Pilot bude zadávat dronům jednotlivé povely jako například zničení cíle či mu nařídí průzkum. Umělá inteligence se pak postará o provedení akce.

„Náš nejnovější přírůstek do portfolia Boeing bude opravdu silným multiplikátorem, jelikož chrání a vyzdvihuje leteckou sílu,“ uvedla viceprezidentka a generální ředitelka autonomních systémů společnosti Boeing Kristin Robertsonová.

Společnost také uvedla, že drony začne vyrábět v Austrálii, jejich cílem je následný export do spojeneckých zemí. První let dronu je plánován na rok 2020.

Budování dronů v Austrálii a jejich prodej do zahraničí je v souladu s desetiletým plánem Canberrské obranné exportní strategie, kterou země představila před rokem. Austrálie se chce zařadit do top 10 nejlepších světových dodavatelů obranných technologií z domácí výroby.

Reklama

Související témata:

Doporučované