Hlavní obsah

Auta využíváme jen ze čtyř procent, zbytek času „zdobí“ ulice, říká evropský šéf Uberu

Dnešní mladí radši než za auto, které jen stojí na ulici, utrácejí za vzdělání nebo cestování, tvrdí evropský šéf Uberu Rob Khazzam.Video: Adam Junek

 

Reklama

V podstatě nějakých 80 až 90 procent lidí neřídí moc a rozhodně neřídí denně. Kdyby používali auta zbylých deseti dvaceti procent lidí, tak se dají využít skoro 24 hodin denně, míní Rob Khazzam.

Článek

V populaci je vždy určitý podíl lidí, kteří budou chtít vlastnit auto a nejde jim přitom výhradně o potřebu se přepravovat, ale jistý status. Ale velká část lidí se chce jen dostat z místa A do místa B co nejrychleji a nejlevněji, jak to jde, tvrdí v pořadu Dobrý byznys evropský šéf společnosti Uber Rob Khazzam.

„Když se podíváte na ceny, za které se jde přepravovat díky sdílení aut, tak si dvakrát rozmyslíte, jestli si skutečně potřebujete koupit auto,“ dodává Khazzam.

Jeho firma, která funguje jako sdílená taxislužba, je trnem v oku klasickým taxikářům, protože jezdí za výrazně nižší ceny. Těch dosahuje tím, že tvrdí, že je výhradně digitální platformou, která propojuje volná auta s lidmi, již se chtějí přepravovat, a nemusí proto dodržovat přísné požadavky na klasickou taxislužbu.

To, zda postupuje nelegálně, řeší několik soudů v Česku a i na celoevropské úrovni.

Jaká je budoucnost osobní dopravy? Jakou roli v ní hrají samořiditelná či létající auta? Má sdílená ekonomika nějaké přirozené mantinely? A jak se firma připravuje na zásah Evropského soudního dvora, který rozhoduje o tom, zda firma není jen digitální platformou, ale plnohodnotnou dopravní firmou? Podívejte se v novém díle pořadu Dobrý byznys ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované