Hlavní obsah

Avast hlásí růst tržeb i zisku. „Naše akcie jsou stále podhodnocené,” říká nastupující šéf Vlček

Rozhovor s budoucím CEO Avastu Ondřejem Vlčkem.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Česká technologická společnost Avast zažila vydařené čtvrtletí. Rostly jí tržby i zisk a dařilo se navýšit i marži. Přibližně rok od vstupu na londýnskou burzu se tak titul těší oblibě investorů. V rozhovoru pro Seznam Zprávy současnost i budoucnost Avastu hodnotí budoucí generální ředitel Ondřej Vlček.

Článek

Loni v květnu vstoupil Avast na londýnskou burzu a stal se největší softwarovou firmou, která si tam kdy odbyla premiéru. Po přibližně třiceti letech existence tak Avast přestoupil do prostředí, ve kterém akcionáři zpravidla na firmu vytvářejí tlak na růst čtvrtletí co čtvrtletí. Zatím se firmě daří se s tím vypořádat.

Dobré výsledky firma vykázala za rok 2018 a následně překvapila i výší navrhované dividendy. V prvním letošním kvartále Avast zvýšil tržby očištěné o vliv kurzových rozdílů a ukončených činností o 9,1 procenta na 209,1 milionu dolarů, tedy přes 4,7 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA meziročně vzrostl o 5,4 procenta na 117,5 milionu dolarů.

Avastu se tak podařilo zvýšit i EBITDA marži na 55,5 procenta.

Akcie reagovaly růstem o více než tři procenta na hodnotu okolo 90 korun za kus. To je o 17 procent víc, než když Avast loni v květnu vstupoval na burzu. Podle budoucího generálního ředitele firmy Ondřeje Vlčka je ale cena stále podhodnocená. „Když se podle finančních ukazatelů srovnáme s jinými firmami, tak naše valuace je stále ještě nízká. Takže si myslím, že akcie Avastu jsou i z tohoto důvodu dobrou investicí,“ komentuje Vlček současnou situaci.

V polovině roku čeká Vlčka zásadní kariérní krok. Po deseti letech ve firmě končí generální ředitel Vincent Steckler a právě Vlček ho nahradí. Přesun do nejvyšší pozice není ale plynulý jen vzhledem k tomu, že byl dopředu ohlášen, ale i proto, že Vlček firmu velmi dobře zná zevnitř. Pracuje v Avastu už téměř čtvrtstoletí a v posledních letech vede klíčovou divizi spotřebitelských produktů.

Tandemu Steckler-Vlček se od roku 2014 podařilo téměř zčtyřnásobit tržby a ztrojnásobit zisk. I když velká část toho souvisí s akvizicí konkurenční AVG, i po očištění tohoto vlivu je to velmi rychlé tempo, které bude velmi těžké napodobit. „Nadále ale očekáváme růst v souladu s tím, co jsme ohlásili – tedy ve vyšších jednotkách procent,“ dodává jedenačtyřicetiletý manažer.

Avast je znám hlavně jako producent antiviru. I když tento produkt (pod hlavičkou Avast i AVG) stále tvoří největší zdroj příjmů, většina tržeb už plyne odjinud. „Před třemi lety antivirus tvořil šedesát procent našich příjmů, teď už to je jen 45 procent. Je to tím, že rostou ostatní produkty – tedy ty spjaté s optimalizací počítačů nebo ochranou soukromí. Ty budou podle nás i nadále růst rychleji než náš antivirový core business,“ vysvětluje Vlček.

Společnost Avast Technologies uvádí, že má po světě přes 435 milionů uživatelů. Jen v Česku pro firmu pracuje 2900 zaměstnanců, většina z nich ve výzkumu a vývoji. Čtyřicetiprocentní podíl akcií se obchoduje na burze, 38 procent drží zakladatelé Eduard Kučera a Pavel Baudyš, 13% fond CVC Capital Partners a zbylých 9 procent management, zaměstnanci a původní investoři.

Celý rozhovor s Ondřejem Vlčkem, ve kterém mluví o současných bezpečnostních hrozbách i popisuje situaci, kdy se z pozice zaměstnance stal miliardářem, najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované