Hlavní obsah

Až 100 milionů lidí stojí v cestě bouři Fani, která se blíží k Indii

K východnímu pobřeží Indie se blíží možná nejsilnější bouře za posledních pět let.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Indické úřady plánují v průběhu čtvrtka preventivně evakuovat 800 tisíc lidí žijících na východním pobřeží země kvůli blížící se bouři Fani. V její cestě ale může stát až 100 milionů lidí. Meteorologové předpovídají, že živel udeří na pevninu v pátek v indickém státě Urísa. Na nouzovou linku českého velvyslanectví v Dillí se zatím nikdo neobrátil.

Článek

Nyní se bouře nachází nad západní částí Bengálského zálivu a její vichry přesahují rychlost 200 kilometrů v hodině. Podle meteorologů může stát Urísa již dnes čekat mohutné deště.

Školy a univerzity ve státě Urísa byly kvůli bouři uzavřeny. Úřady evakuují obyvatele nízko položených oblastí ze 14 okresů státu Urísa, pro něž zřídily 850 provizorních přístřešků.

Téměř 100 tisíc lidí má být přesunuto z města Purí ve státě Urísa, které podle úřadů pravděpodobně pocítí dopady bouře nejsilněji. Ve stavu pohotovosti jsou i státy Bangla, Ándhrapradéš a Tamilnádu.

Turisté byli vyzváni, aby opustili pobřežní lokality ve státech Urísa a Bangla (dříve Západní Bengálsko). Úřady proto posílily vlakovou dopravu, sdělilo Seznamu české velvyslanectví v Dillí.

Na nouzovou linku se zatím nikdo neobrátil.

České velvyslanectví v Dillí rozeslalo již ve středu varovné SMS zprávy všem Čechům v Indii, kteří jsou registrovaní v systému DROZD. Své občany tak Česká republika informovala jako první stát Evropské unie. Seznamu to ve čtvrtek sdělil Roman Masařík, zástupce velvyslance ČR v Dillí.

Nejproblemtičtější jsou podle velvyslanectví vesnické oblasti, ze kterých se v tuto chvíli již nedá odcestovat vlakem nebo letadlem. Možná je tak pouze silniční doprava.

V regionu Urísa, kde má bouře udeřit, v dubnu proběhly parlamentní volby. Kvůli blížícímu se živlu byla však přerušena volební kampaň v regionu Západního Bengálska, kde jsou volby naplánované na 12. a 19. května.

Úřady povolaly do služby lékaře z dovolených, je vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti.

Již ve středu zamířilo varování k rybářům, kterým úřady nařídily, aby se vrátili na pevninu a přerušili operace ve dvou velkých přístavech ve státě Urísa. Po pátečním dopadu bouře na pevninu ve státě Urísa se předpokládá, že živel zeslábne a v sobotu bude postupovat směrem k městu Čitágáon v Bangladéši.

Východní pobřeží Indie bývá v cyklonové sezoně trvající zhruba od dubna do prosince vystaveno ničivým bouřím. V roce 1999 připravila ve státě Urísa bouře o život téměř 10 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované