Hlavní obsah

Záplavy a zřícené mosty. Mosambik bojuje s následky cyklonu Kenneth, déšť neustává

Cyklon Kenneth v Mosambiku způsobil rozsáhlé záplavy.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Cyklon Kenneth způsobil v Mosambiku a na Komorách rozsáhlé záplavy, na několika místech hrozí sesuvy půdy. Řádění živlu si zatím vyžádalo osm mrtvých, podle předpovědí ale bude i nadále pršet.

Článek

Cyklon Kenneth si v Mosambiku a v ostrovním státě Komory vyžádal nejméně osm mrtvých a napáchal rozsáhlé škody. Jen v Mosambiku zahynulo pět lidí, informovaly místní úřady a Světová meteorologická organizace (WMO). Vzhledem k očekávaným prudkým dešťům varoval Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA), že v příštích dnech hrozí v oblasti záplavy a sesuvy půdy. Humanitární pracovníci varovali také před rozšířením nemocí.

Mosambická vláda vyzvala obyvatele ohrožených oblastí, aby se okamžitě uchýlili na výše položená místa kvůli očekávaným záplavám a sesuvům, uvedla agentura AP. Přibližně 3500 domů v částech nejsevernější mosambické provincie Cabo Delgado už bylo částečně nebo zcela zničeno. Přerušeny byly také dodávky elektřiny a některé silnice jsou neprůjezdné. V oblasti se zřítil nejméně jeden významný most. Ohroženo by mohlo být na 700 000 lidí.

Cyklon o síle pátého, nejvyššího stupně se nejdříve přehnal přes Komory a v noci na pátek dorazil na pevninu na severu Mosambiku. Bouře pak zeslábla, ale dál ohrožuje lidské životy i majetek.

„Podle předpovědi počasí nás čekají prudké lijáky po dlouhou dobu. Děláme si starosti kvůli přívalovým povodním a sesuvům půdy v nejbližší době, pokud nastanou dlouhodobé záplavy, i kvůli nemocem, které jsou přenášeny vodou,“ řekl mluvčí Červeného kříže v Mosambiku Matthew Carter.

Cyklon Kenneth podle OSN zasáhl přibližně 112 000 lidí. Mosambická vláda zatím poskytla bezpečné útočiště 30 000 lidí. Zvlášť silné obavy jsou o obce, s nimiž dosud nebyl navázán kontakt, řekl Antonio Carabante z Červeného kříže. Na Komorách bylo mimo jiné nejméně 20 lidí zraněno a poničeno mnoho vesnic. Nejméně 1000 lidí tak přišlo o střechu nad hlavou.

V polovině března zasáhl Mosambik a také sousední Zimbabwe a Malawi ničivý cyklon Idai a vyžádal si v regionu více než 1000 obětí na životech. V Mosambiku zdevastoval zejména přístav Beira ve střední části země. Kvůli nízko položenému pobřeží patří Mosambik k zemím, které jsou nejvíce ohroženy stoupající hladinou moří a oceánů v důsledku globálního oteplování.

Reklama

Související témata:
Komory

Doporučované