Hlavní obsah

Až dvě piva za volantem? ODS připravuje revoluci na silnici

ODS představuje novelu zákona.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Občanská demokratická strana připravila novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Článek

ODS chce v Česku prolomit nulovou toleranci za volantem. A to na 0,5 promile alkoholu v krvi řidiče. Což odpovídá necelým dvěma desetistupňovým pivům.

Na začátku března Sněmovna schválila novelu zákona o vnitrozemské plavbě, která vůdcům plavidel dovoluje hladinu půl promile alkoholu v krvi a u ostatních členů posádek hladinu alkoholu neřeší. „Myslíme, že takové opatření by mělo platit i pro řidiče. Patříme k několika málo zemím v Evropě, kde tolerance na alkohol je nulová. Ve většině zemí včetně sousedních Německa a Rakouska taková tolerance funguje dlouhodobě,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Zmíněné sousední státy mají povolenou hladinu právě 0,5 promile. Nulovou toleranci mají kromě ČR například Slovensko nebo Maďarsko.

„Jsme přesvědčeni, že naši občané jsou stejně zodpovědní a stejně zvládnou takovou toleranci, jako občané jiných zemí v Evropě, a že není žádný důvod, abychom tuto míru svobody, která se pojí s odpovědností, našim lidem neumožnili. Není žádný důvod pro to, aby člověk, který si dá po obědě malé pivo, nemohl pak usednout za volant,“ doplnil Fiala.

„Chceme využít toho, že do konce prvního pololetí má přijít z vlády do Poslanecké sněmovny návrh nového bodovacího systému a ruku v ruce s touto povolenou tolerancí chceme razantním způsobem zvýšit tresty za překročení té povolené tolerance,“ uvedl šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. Upravit by tak bylo možné podmínky peněžních pokut, počtu odebraných bodů nebo odebírání řidičského oprávnění, doplnil.

V Česku by tak platila stejná tolerance pro alkohol u řidičů jako třeba v Německu nebo ve Francii. Nulová tolerance je dnes spíše v zemích východní Evropy, například na Slovensku, Ukrajině nebo v Rusku.

Novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích chce klub ODS podat nejpozději na začátku příští sněmovní schůze, jež se koná od 16. dubna. Podporu chce hledat u všech ostatních klubů.

Reklama

Doporučované