Hlavní obsah

Babiš běsní, jen o této kauze slyší. Tak nás díky ní smetli, říká rebelka z ANO

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Andrej Babiš několikrát opakoval, že už nepřipustí další kauzy, jako je ta v Brně-střed. Konkrétně se měl nechat slyšet: Už nikdy žádné Švachuly.

Reklama

Po vypuknutí brněnské korupční kauzy Stoka byla zrušena buňka ANO v Brně-Židenicích. Její bývalá šéfka Iva Votavová nyní ostře kritizuje vedení ANO. Podle ní šlo o účelový zákrok, na jehož pozadí jsou šachy s volebními kandidáty.

Článek

Bývalí členové hnutí ANO se kvůli zrušení buněk ve třech brněnských okrscích obrátili na revizní a smírčí komisi hnutí Andreje Babiše. Žádají, aby zvrátila rozhodnutí, podle něhož tyto buňky zanikly. Nelíbí se jim mimo jiné to, že jsou spojování s korupční kauzou údajně zmanipulovaných zakázek na radnici Brna-střed, jejíž ústřední figurou je bývalý místostarosta Jiří Švachula, který je již přes rok ve vazbě. Přitom přímo stranická organizace v Brně-střed zrušena nebyla.

Nejhlasitěji vystupuje bývalá šéfka ANO v Brně-Židenicích Iva Votavová. Pokud komise stěžovatelům nevyhoví, obrátí se kvůli porušení stanov na soud. „Takový kýbl špíny na sobě nenecháme ulpět,“ říká Votavová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Co vás vedlo k tomu, stěžovat si u vnitrostranického „soudu“ hnutí ANO?

Petr Vokřál před několika týdny uvedl, že naše organizace Brno-Židenice má něco společného s kauzou kolem Jiřího Švachuly. To není vůbec pravda. Také uvedl, že postupujeme proti stanovám hnutí ANO, což se také nezakládá na pravdě. Takže jsme se museli proti rozhodnutí vyloučit nás z ANO odvolat, takový kýbl špíny na sobě nenecháme ulpět.

Petr Vokřál jakékoliv účelové zásahy důrazně odmítá. Proč by proti vám měl takto zakročit?

Kolují různé spekulace o důvodech. Jednou z nich je, že jsme nepodporovali jeho návrh kandidátní listiny pro krajské volby.

Proč vám vadila?

Je potřeba vysvětlit celý kontext přípravy kandidátní listiny. Podle stanov přijde se základním návrhem kandidátní listiny místní organizace. Ta v Židenicích navrhovala na čelní místo současného hejtmana Bohumila Šimka, který je členem naší organizace. Abychom nevypadali jako úplní kverulanti, dali jsme ho v našem návrhu na druhé místo – za pana Vokřála.

Na oblastním předsednictvu jsem doporučila, aby na krajské úrovni doporučili pana Šimka na druhé místo. Oblastní sněm Brna-střed to posvětil. Podle hlasů v jednotlivých oblastech pak kraj sestaví finální podobu kandidátní listiny.

Krajský sněm tedy přišel s jiným pořadím?

Ano, kandidátní listina byla totálně rozhozená, pan Šimek na čtvrtém místě. Pan Vokřál si ji přinesl hotovou, udělal si to, jak chtěl. Vznikla bouřlivá debata, ale byla k ničemu. Po 14 dnech organizace, které nesouhlasily s postupem kraje, zrušily. Bylo to varování pro ostatní.

Říkala jste, že důvodů vašeho rozpuštění může být více. Co jsou další?

Vadí jim, že jsme dlouhodobě úspěšní ve volbách. Měli jsme tu problém s bývalým starostou Reném Novotným, který vedl radnici do roku 2018. V dalším volebním období už jsme ho ale nechtěli. Jednak kvůli nejasnostem s jeho bytem, ale také kvůli tomu, že když někdo umí bruslit, ve vší úctě to ještě neznamená, že umíte i všechno ostatní (jde o bývalého krasobruslaře a světového šampiona z roku 1995, pozn. red.). Pan Novotný byl ale chráněncem pana Vokřála, takže to byl další černý puntík, který jsme nasbírali.

Vy jste Petra Vokřála navrhovali pro krajské volby na první místo, takže v tom problém nejspíš nebyl. Komu se tedy mělo uvolnit na kandidátce místo?

Taťána Malá se vyhoupla na páté místo, přitom měla být někde na 30. místě. My té kandidátní listině od té doby říkáme Malá sexy kandidátka, s velkým „M“. Pan Vokřál ale říkal, že za to zodpovídá on, že chce mít mladou sestavu na listině. Plno lidí má dneska z různých vazeb strach, takže dvě třetiny krajského sněmu Vokřálův návrh schválily. Třetina ale byla proti, což mě překvapilo, to nebylo vůbec málo.

Proč by si Petr Vokřál takto upevňoval postavení?

Nevím. Možná si chce tímto způsobem upevnit pozici, jeden názor – jeden vůdce. Jeho spojenectví s paní Malou je dlouhodobé, jsou to parťáci.

Byli jste upozorněni, že vaše organizace může být kvůli kauze Stoka zrušena?

Vůbec, bez varování, dva týdny po našem nesouhlasu s přípravou krajské kandidátky. Přišel nám akorát e-mail od krajské manažerky, že předsednictvo ANO rozhodlo o našem konci. Hotovo. Neproběhla žádná debata, na které bychom se mohli proti lživému osočení bránit.

Předsedkyně brněnského ANO Karin Karasová uvedla, že vaše organizace měla nabírat černé duše a takzvaně velrybařit. Došlo k něčemu takovému?

Naše členská základna v Židenicích je stabilní od roku 2013. Přijali jsme, tuším, za tu dobu dva nové členy, tak musím argumentaci paní Karasové odmítnout.

Podali jste stížnost k rozhodčí a smírčí komisi. Obrátili jste se i jinam?

Oslovili jsme právníka Radka Ondruše, který od našich 15 členů dostal plnou moc za nás jednat. Zkoušeli jsme psát i panu předsedovi Babišovi, ale je jasné, že ten teď má jiné starosti.

Advokát Ondruš v kauze Stoka zastupuje městskou část Brno-střed, která je v případu poškozenou stranou. Kvůli tomu jste ukázali na něho?

Přesně tak. Vidí díky tomu do spisu, takže ví, že my se Švachulou opravdu nemáme nic společného. Kdybychom tam někoho měli ve spisu, nemohl by nás zastupovat, protože by měl střet zájmů. Jsme čistí jako lilie. Prostě vedení kraje si řeklo, že vsadí na to, že když Babiš slyší jméno Švachula, má žlučník na hlavě. Takže i když na nás nic neměli, využili situace a na předsednictvu řekli, že my všichni máme něco společného s touto kauzou. A bylo vymalováno.

Pokud by rozhodčí komise hnutí vašemu požadavku nevyhověla, obrátíte se na soud, aby zrušil rozhodnutí rozpustit vaši organizaci?

No jistě, já to s nimi dotáhnu do konce, na to se mohou spolehnout. Jako pitomci jsme chodili rozdávat koblihy a teď budeme mlčky sledovat, jak na nás kydají špínu? To teda ne.

Reklama

Doporučované