Hlavní obsah

Zrušené tři buňky ANO? Řídili je lidé zvenku, říká šéfka hnutí v Brně

Foto: ČTK/Šálek Václav, ČTK

Karin Karasová, předsedkyně hnutí ANO v Brně.

Reklama

Brněnské hnutí ANO ve čtvrtek zrušilo tři místní buňky. Předsedkyně Karin Karasová v rozhovoru popisuje, proč se tak vedení rozhodlo.

Článek

Také po roce má kauza na centrální brněnské radnici dopad na Babišovo uskupení. Hnutí ANO ve čtvrtek oznámilo, že ruší tři buňky v Brně. Týká se to místních organizací v Židenicích, Starém Lískovci a Černovicích. Podle místopředsedy ANO Petra Vokřála byli někteří členové spojení s pochybnými skupinami mimo hnutí. Jsou také spojovaní s Jiřím Švachulou, který je jedním z obviněných v korupční kauze na radnici Brno-střed.

„Zrušili jsme tři organizace, protože byly napojené na různé pochybné skupiny mimo hnutí, které je de facto řídily,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy předsedkyně hnutí ANO v Brně Karin Karasová.

Členství v hnutí ANO ukončil také bývalý šéf brněnské buňky Pavel Dvořák. Podle policejního spisu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, řešil Švachula vytipované zakázky právě také s bývalým radním Dvořákem. Oba byli blízcí přátelé, Dvořák však mezi obžalovanými nefiguruje.

Rušíte tři místní organizace. Proč?

Ano, zrušili jsme tři organizace, protože byly napojené na různé pochybné skupiny mimo hnutí, které je de facto řídily.

Můžete být konkrétnější?

Konkrétnější nebudu. Je to záležitost hnutí. Zasahuje do něj skupina nebo člověk, kteří s hnutím nemají nic společného. Patří to mezi velká pochybení.

Míníte tím, že byly organizace napojené na pana Švachulu a kauzu Brno-střed?

To ne. Souvisí to jen částečně. Ty organizace dlouhodobě nepostupovaly v souladu s morálními principy hnutí.

Zmínila jste člověka, který to řídí. Kdo to je?

Ne, myslela jsem celé skupiny. Prostě se nám nelíbilo, že do hnutí razantně zasahují lidé, kteří nejsou členové. Hnutí má být řízené organizací. Zejména u voleb do nich nemohou zasahovat cizí lidé. Před hlasováním se nabrali členové, kteří předtím do místních organizací vůbec nepatřili. Jejich síla se pak v zásadních volbách projevila.

Narážíte, že tam mohlo být velrybaření členů?

Přesně tak.

Týká se to všech tří organizací?

Ano.

Tyto organizace mají vliv na tamních radnicích. Hnutí ANO tam mělo starostu, místostarostku. Co dál?

Nebudeme tam nijak zasahovat. Zrušením tří organizací pozbyli členství. Musejí se s tím vypořádat dané koalice. Nemáme páky do toho zasahovat.

Paní Korkešová z Černovic říkala, že za zrušením stojí politika a to, že organizace upřednostňovaly hejtmana Šimka před kandidáty pana Vokřála. Co vy na to?

Naprosto toto vylučuji. Není to pravda.

Není překvapivé, že jste zrušili organizace rok po kauze na Brně-středu, kdy budou obžalováni vaši bývalí kolegové?

S tím to nemá absolutně žádnou souvislost. Včera byl dlouhodobě připravovaný výbor předsednictva v Praze a to o zrušení rozhodlo. Není to ovlivněno tím, jestli bude zahájeno nějaké trestněprávní řízení.

Považujete už hnutí ANO v Brně za očištěné?

V současné době ano, ale může se stát, že někteří členové ještě hnutí opustí. Ale není to na programu dne.

Součástí hnutí je také organizace Brno-Ivanovice. Jejím členem byl Petr Liškutin, který figuruje mezi obviněnými na Brně-středu a také Jiří Faltýnek, jehož jméno je často zmiňováno v policejních spisech. Neuvažujete o zrušení této organizace?

Medializace nás samozřejmě netěší. Určitě nás to poškozuje. Necháváme na organizaci, jak se k tomu postaví.

A váš názor?

Já jim nic doporučovat nebudu. Je to na nich. Ani já, ani velká část členské základny ale z toho nemáme velkou radost. Cítíme, že hnutí ANO poškozují. Nakolik je to mediální kampaň a nakolik skutečnost, momentálně nejsme schopni identifikovat.

Jak těžké bude v Brně a na jižní Moravě hájit se před voliči v krajských volbách?

Bude to velmi těžké. Tím se netajím. Vznikli jsme jako protikorupční hnutí. A tak to cítí drtivá většina členů v jiných městských částech. Bohužel kauzy jednotlivců nebo jednotlivce nás takto poškodily. Musíme stabilizovat členskou základnu, protože ta nálada uvnitř po kauze pana Švachuly nebyla ideální. Teď je potřeba napnout síly, začít pracovat a já doufám, že jsme se z velké části očistili. Snad nabudeme ztracenou důvěru, i když to bude těžké.

Reklama

Související témata:

Doporučované