Hlavní obsah

Muž z Bagdádu ukázal v korupční kauze na Faltýnkova syna

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Jiří Faltýnek označuje svědectví rodáka z Bagdádu Basmana Jazy za lživé.

Reklama

O předních politicích hnutí ANO v Brně se před detektivy rozhovořil kontroverzní podnikatel iráckého původu Mohamed Basman Ali Hama Jaza.

Článek

Při vyšetřování případu veřejných zakázek na radnici Brno-střed narazili detektivové nejen na řadu jmen regionálních politiků z hnutí ANO, ale také na jedno jméno spojené s nejvyššími patry politiky.

V dokumentech k případu, jak uvedl server aktualne.cz, policisté mezi podezřelými uvádějí jméno Jiřího Faltýnka, syna předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

„…z titulu své pozice u Tepláren Brno přímo ovlivňuje veřejné zakázky zadávané tímto subjektem spřízněným firmám,“ citoval server policejní dokument s další informací, že policisté nyní řadí Faltýnka juniora „do zločinecké organizované skupiny“, již vyšetřují.

Seznam Zprávy nyní navíc zjistily, že policie svá podezření vůči Jiřímu Faltýnkovi chová nejen na základě toho, že má odposlechy hovorů mezi lidmi, které už (na rozdíl Faltýnka juniora) obvinila.

Z policejních materiálů totiž plyne, že o synovi předsedy poslaneckého klubu ANO se rozhovořil před kriminalisty svědek jménem Basman Jaza.

Před dvěma lety detektivům popsal, jakým způsobem se předem vytipované firmy dostávají k veřejným zakázkám menšího rozsahu na brněnských úřadech či společnostech vlastněných městem.

„Slyšel jsem, že nový systém vymyslel mladý Faltýnek. Tento systém spočíval ve vypisování zakázek do 2,5 milionu korun, kde je výběr pouze ze tří uchazečů. U těchto zakázek se následně navýšily vícenáklady, které pak stačí posvětit na radnici. Nikdo další to neřeší,“ řekl v červnu 2018 Jaza vyšetřovatelům.

Basman Jaza je postava z brněnského politicko-podnikatelského polosvěta a sám čelí hned několika obviněním.

Jiří Faltýnek v reakci pro Seznam Zprávy jeho výpověď zpochybnil, přičemž komentář, že jde o nesmyslnou lež, doprovodil i zvracejícím smajlíkem.

Z policejních informací plyne, že Jazovy poznatky se do značné míry shodují s tím, co detektivům vypověděl další brněnský byznysmen Saman El-Talabani, který patří mezi obviněné a začal s policií při vyšetřování spolupracovat.

Basman Jaza ve svém svědectví ukázal nejen na Faltýnka juniora, ale i na další regionální figury hnutí ANO v Brně – mimo jiné na Jiřího Švachulu, někdejšího místostarostu radnice Brno-střed, který je hlavním obviněným v případu, a také na bývalého předsedu ANO v Brně Pavla Dvořáka. Ten se po vypuknutí kauzy funkce vzdal (uvedl rodinné důvody), ale loni se do vedení ANO vrátil. Obviněn v kauze zakázek není.

Foto: Facebook Basmana Jazy

Mohamed Basman Ali Hama Jaza (na snímku, který zveřejnil na Facebooku) poskytl policii svědectví v kauze, kde se vyšetřuje rozdělování veřejných zakázek v Brně.

Krátíme daně s.r.o.

Basman Jaza se narodil před 42 lety v Bagdádu. V Brně žije většinu života. Jak bylo řečeno, pohybuje se v prostředí brněnského polosvěta a má o něm díky spletitým konexím slušný přehled. To byl jeden z důvodů, proč si jej kriminalisté několikrát pozvali na výslech.

Mohamed Basman Ali Hama Jaza, jak zní jeho celé jméno, je kumpánem Samana El-Talabaniho. Seznámili se v roce 2005 a když se detektivové Jazy ptali, čím se živili, odpověděl: „Naše podnikání spočívalo v páchání trestné činnosti týkající se krácení DPH.“

Jaza si v tomto ohledu nevymýšlel, protože oba muže policie stíhá kvůli podezřením z rozsáhlých daňových úniků ve výši stovek milionů korun.

Vedle daňových deliktů přišli Jaza a Talabani do kontaktu též s gangsterským prostředím, které mělo na starosti vraždu zkorumpovaného expolicisty Michala Tofla (takzvaný Toflův gang).

Jaza se v minulosti seznámil i s Jiřím Švachulou, tehdy galeristou. Bylo to v roce 2007, do politiky se Jiří Švachula pustil až v roce 2014.

„Náš vztah byl čistě kamarádský, žádné obchody jsme spolu neměli. Jezdil jsem i k němu (Švachulovi) do sklepa, který má v Čejkovicích. Co vím, tak ani Saman (El-Talabani) s ním nepodnikal, jen s ním chodil na pivo a na večírky,“ popisoval Jaza v červnu 2018 detektivům.

Exchange v KFC

Nová situace podle něho nastala po volbách v roce 2014.

Jiří Švachula se stal místostarostou městské části Brno-střed (radním se tehdy stal i Pavel Dvořák). Podle toho, co řekl Jaza policistům, naskočil Švachula do rozjetého vlaku machinací se zakázkami, jen prý vystřídal jeho osazenstvo.

„Když tito dva (Švachula a Dvořák) nastoupili na radnici, Švachula začal řešit veřejné zakázky. Převzal starý systém z doby, kdy vládla ODS a ČSSD. V tomto systému figurovali jak v minulosti, tak i se Švachulou, osoby jménem Trunečka (podnikatel Ivan Trunečka je v kauze obviněný, pozn. red.), což je majitel stavební firmy, a Kalášek (Petr Kalášek je v případu dalším obviněným, pozn. red.), což je obchodník s vínem,“ popsal policistům Jaza.

Základním mechanismem manipulací se zakázkami byly podle Jazy dopředu sestavené seznamy vytipovaných firem, za jejichž manažery a majiteli následně politici a podnikatelé chodili s tím, že za úplatu vyřídí zisk veřejné zakázky.

Odkloněné peníze se pak jako kořist rozdělovaly mezi jednotlivé články organizované skupiny, v jejímž čele stál podle policie Jiří Švachula. Takto systém popsala policie v usnesení, na jehož základě loni v březnu obvinila devět osob (loni v červenci přibyl desátý obviněný).

Basman Jaza popsal policii soukolí machinací se zakázkami podobně. Informace získal jako šofér Samana Talabaniho, jehož vozil na schůzky. Policii popsal, že úplatky ze zakázek se postupně sbíhaly u jeho pasažéra. Talabani si menší část obnosu nechal a zbytek předal Švachulovi, avšak ne v korunách. Než mu peníze dovezl, vyměnil Talabani podle Jazy koruny na eura u jeho bratrance.

„Měl zastavárnu a peníze Talabanimu nosil do KFC. Já osobně jsem tam byl třikrát se Samanem, kdy dvakrát se jednalo o částku 150 tisíc eur a jednou 100 tisíc eur. Tento systém fungoval skoro jeden rok. Co vím, tak se jednalo o zakázky pro Teplárny Brno a ještě dalších několik zakázek byly opravy výtahů, domů, mostů,“ vykreslil Jaza detektivům.

Bude líp. Ale jak?

Švachulovi však podle Jazy postupně přestával nastavený systém ovlivňování zakázek vyhovovat.

„V souladu s heslem ANO, bude líp se hnutí snažilo. Zakázky měly být více pod kontrolou a průhlednější. Původně byl nastaven systém výběru z devíti uchazečů o zakázku. Švachula však zjistil, že takto se dají velmi špatně inkasovat procenta, protože uřídit výběr z devíti je složitější,“ popsal Jaza.

Nově se měly zakázky do 2,5 milionu korun soutěžit elektronicky, výběrem ze tří uchazečů. „Jde o geniální výmysl, jelikož nikdo neřeší vícenáklady, které pak logicky vzniknou, stačí je posvětit na radnici. Tudíž jsou skoro všechny zakázky malého rozsahu a nikdo nic neřeší. Objem takto ukradených peněz není znám, protože si jeho výši nikdo nedokáže ani představit,“ dodal Jaza při výslechu.

Autorem tohoto „zjednodušeného systému“ je podle Jazy právě Jiří Faltýnek, v dané době člen vedení městské firmy Teplárny Brno (dnes je členem její dozorčí rady).

Jak už bylo řečeno, Jiří Faltýnek označil Basmanovu výpověď za lež.

Redakci následně zaslal materiál ze zasedání představenstva společnosti Teplárny Brno, které schválilo navýšení počtu oslovených firem u zakázek do 200 tisíc korun (na tři uchazeče), u zakázek malého rozsahu (na pět uchazečů) a u podlimitních zakázek coby sektorového zadavatele (na sedm uchazečů).

„Basmana Jazu jsem v životě neviděl. Komunikace s Talabanim trvala asi dvě minuty mého života a jsem rád, že to nebylo delší,“ napsal Jiří Faltýnek Seznam Zprávám.

Stoka pod Špilberkem

– 7. března 2019 policie zahájila pod vedením olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) razii na několika místech republiky. Soud tehdy poslal do vazby pět z devíti vyšetřovaných. Celkem je v případu obviněno deset lidí. Všichni jakékoliv provinění popírají.

– Kauzu propojení brněnských politiků, úředníků a podnikatelů nazvali detektivové operace Stoka. Pod policejní lupou se ocitla především radnice městské části Brno-střed pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami ve výši 181 milionů korun. Po bezmála roce vyšetřování se blíží vyhotovení obžaloby. Podle informací Seznam Zpráv se blíží druhé kolo případu, které by se mělo zaměřit na stavební firmy.

– V souvislosti s kauzou se ukázalo, že Jiří Faltýnek má blízko k jednomu z obviněných podnikatelů Ivanu Trunečkovi. Před rokem MF Dnes informovala, že Faltýnek ml. od Trunečkovy rodiny koupil rozestavěný dům. V době, kdy Faltýnek ml. působil ve vedení brněnské teplárny, zase Trunečkovy firmy získávaly od teplárny zakázky. Faltýnek zdůraznil, že tato skutečnost nemá žádnou souvislost.

– Vedle brněnských tendrů prověřují vyšetřovatelé i zakázky, kterými se zabýval antimonopolní úřad (ÚOHS). Jednou z nich byl i výběr dodavatele mýtného systému.

– Kvůli tomu policie od srpna roku 2017 sledovala mimo jiné 1. místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka. Od loňské domovní prohlídky jej dle jeho slov policie nekontaktovala. Šéfa české pobočky společnosti Kapsch Karla Feixe a předsedu ÚOHS Petra Rafaje kriminalisté podezírají z manipulace s mýtným tendrem. Nikoho z výše uvedených policie neobvinila.

Ucpaný systém

Cesty Jiřího Švachuly a irácké dvojičky Talabani-Jaza se v roce 2016 rozdělily. Uvnitř skupiny se zhoršily lidské vztahy, neboť Švachula podle výpovědí nabyl dojem, že se k němu přes prostředníky dostává čím dál méně peněz. Dopadlo to podle policie tak, že Švachula Talabaniho odstřihnul a na jeho místo prostředníka nasadil nového člověka.

Podle loňského usnesení o zahájení stíhání se novým výběrčím provizí pro Švachulu stal tehdejší vedoucí technik správy nemovitostí v Brně-střed Petr Kosmák. Basman Jaza však při svém výslechu vtáhl do hry i již zmiňovaného člena vedení brněnského ANO Pavla Dvořáka.

„Švachula začal peníze přímo vybírat od Trunečky a Kaláška. A to tak, že za nimi pro peníze posílal Dvořáka. Od té doby Saman do těchto zakázek nevstupoval. Za tu dobu si mohl přijít na několik milionů korun. Ty peníze měnil skoro každý týden nebo 14 dnů, takže to musela být velká částka,“ řekl Jaza policistům.

Seznam Zprávy požádaly o reakci na tuto výpověď Pavla Dvořáka. Ten však redakci neodpověděl.

Reklama

Doporučované