Hlavní obsah

Faltýnek neuvedl v majetkovém přiznání čtyřmilionovou půjčku pro svého syna

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Ze zákona přitom jako poslanec takovou informaci uvést musí.

Článek

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek podle týdeníku Respekt neuvedl ve svém majetkovém přiznání za loňský rok čtyřmilionovou půjčku. Ta byla pro firmu jeho syna Jiřího, který ji použil při podnikání. Poslanec, kterým Faltýnek je, přitom ze zákona takovou informaci v majetkovém přiznání uvést musí.

A jak vysvětluje Jaroslav Faltýnek své pochybení? „Patrně proto, že jsem nevěděl, že mám půjčku synovi uvádět,“ odpověděl Respektu a slíbil, že údaj doplní.

Zákon přitom mluví jasně. „Oznamovací povinnost dopadá i na pohledávky, které jsou pro účely zákona o střetu zájmů považovány za věc movitou. Oznamují se tedy za podmínky, že vznikly v roce 2018, jejich hodnota je alespoň 50 000 Kč a současně spolu s dalšími movitými věcmi v této hodnotě nabytými v tomtéž roce přesáhly částku 500 000 Kč,“ vysvětlil Respektu mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Jiří Faltýnek je členem hnutí ANO a vlivným členem brněnské buňky. Mimo to podniká ve stavebnictví. On sám už několik let využívá konexe z byznysu a politiky. A v současné době také musí vysvětlovat, zda nebyl ve střetu zájmů v korupční kauze na radnici městské části Brno-střed. V té policie obvinila devět lidí, mezi nimi i jeho stranické kolegy, bývalého radního Brna-středu Jiřího Švachulu a bývalého místostarostu městské části Brno-Ivanovice Petra Liškutina.

Poté co kvůli propojení s regionálními politiky hnutí ANO skončil jako odhadce ve společnosti Kreston A&CE, začal Jiří Faltýnek loni podnikat. Přestože dvě jeho nové společnosti neměly kapitál, koupil za necelých deset milionů korun dům s pozemkem v brněnském Žebětíně. Podle výpisu z katastru nemovitostí využil 4,4 milionu korun z vlastních zdrojů. „Celou částku mi půjčil otec,” vysvětlil v rozhovoru pro Seznam.

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Faltýnkem

Rozhovor s Jiřím Faltýnkem.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Jak už dříve uvedla MF Dnes, přes pět milionů korun si půjčil od společnosti Vitacredit. Olomoucká firma napojená na politiky hnutí ANO běžně půjčuje jen tři miliony korun. „Znám jen brněnské politiky ANO, ne z Olomouce. Žádal jsem o půjčku různé banky. Ale jako nová společnost jsem od nich peníze nedostal. Ve Vitacreditu mají zástavní právo. Nemovitost cenou převyšuje částku úvěru. Úroky jsou vyšší než u bank,” dodal Jiří Faltýnek.

Reklama

Související témata:

Doporučované