Hlavní obsah

Rebelie v hnutí ANO. Kvůli korupční kauze hrozí Babišově centrále soud

Foto: vlada.cz

Už žádné Švachuly v hnutí nechci, podpořil rozpuštění několika brněnských buněk svého hnutí Andrej Babiš. Vyloučení straníci se ale chtějí bránit.

Reklama

Vyloučení členové ANO si najali advokáta, který v korupční kauze veřejných zakázek v Brně zastupuje poškozený úřad. Z dokumentů Seznam Zpráv plyne, že kritika se snáší na místopředsedu hnutí a brněnského exprimátora Petra Vokřála.

Článek

Půl roku před krajskými volbami to začíná v hnutí ANO bublat. Konkrétně v jedné z klíčových buněk, tedy na jižní Moravě.

Seznam Zprávy zjistily, že skupina vyloučených straníků si najala advokáta, který má zvrátit nedávné rozhodnutí hnutí zrušit několik brněnských organizací kvůli korupčnímu případu kolem údajně zmanipulovaných brněnských zakázek zvaném Stoka. Kritika míří na jednoho z čelních představitelů ANO a jeho místopředsedu Petra Vokřála.

Skupina vyloučených členů požaduje po vnitrostranické Revizní a smírčí komisi (RASK), aby rozhodnutí o rozpuštění tří organizací ANO - Brno-Židenice, Brno-Černovice a Brno-Starý Lískovec - bylo zrušeno.

Pokud komise stěžovatelům nevyhoví, obrátí se kvůli porušení stanov na soud. Rebelové mají podezření, že hlavním motivem jejich „odklizení“ byl nesouhlas s nominací kandidátů pro krajské volby.

„Moji klienti se nedozvěděli, co je důvodem zrušení jejich organizace. Podle stanov má každý člen právo na vyjádření svého názoru, je-li snaha jej vyloučit. Řeší se to na místní, oblastní, krajské úrovni a pak na předsednictvu,“ řekl Seznam Zprávám advokát Radek Ondruš.

Stoka pod Špilberkem

- Na začátku března vyšetřovatelé poslali skupinu 11 osob a dvou firem k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Dodal, že není jasné, jakým způsobem se o škrtnutí tří místních buněk rozhodovalo. „Pouze jsme obdrželi od krajské předsedkyně Taťány Malé vyjádření, že se Brno-Židenice rozpouští, pak teprve po několika dnech přišlo rozhodnutí předsednictva ANO,“ popsal Ondruš.

Mimochodem: jeho jméno v případu Stoka poutá pozornost. Zastupuje totiž městskou část Brno-střed, která je v případu zmanipulovaných zakázek poškozenou stranou. Proč kývnul na zastupování politiků, které kauza naopak staví do špatného světla?

„Jsem vázán mlčenlivostí. Mohu však říct, že nemám žádný důkaz o tom, že by ti, které zastupuji, s případem souviseli,“ uvedl právník Ondruš.

Bývalý brněnský primátor Vokřál odmítá, že by vyškrtnutí tří organizací bylo jakkoliv účelové. „V žádném případě nemělo zrušení organizací nic společného s tvorbou kandidátek. Problém byl dlouhodobý a několikrát bylo upozorňováno na poškozování hnutí, mimo jiné na sněmech hnutí, kterých se řada členů účastnila. Tato situace vyústila ve zrušení organizací,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda ANO.

Podobně šéfka hnutí v jihomoravském regionu a poslankyně Taťána Malá odmítá, že by dané organizace rozpustili kvůli krajským volbám.

Švachuly už nechci

Jihomoravské krajské předsednictvo ukončilo činnost organizacím v Černovicích, Starém Lískovci a Židenicích na začátku března. Iniciátorem zákroku byl bývalý brněnský primátor a místopředseda hnutí Petr Vokřál, který na podzim bude kandidovat na hejtmana.

Podle něho zrušené buňky dlouhodobě fungovaly v rozporu se základními morálními principy a hodnotami hnutí ANO. „Pokud někteří členové nebo organizace nehodlají tyto principy respektovat, pak v hnutí jednoduše nemají co dělat, protože mu pouze škodí,“ uvedl Vokřál v březnu.

„Zrušili jsme tři organizace, protože byly napojené na různé pochybné skupiny mimo hnutí, které je de facto řídily,“ řekla zase v rozhovoru pro Seznam Zprávy předsedkyně hnutí ANO v Brně Karin Karasová.

Podporu pro své kroky získal Vokřál na nejvyšších místech - podpořil ho předseda hnutí Andrej Babiš. „Jak jsem to pochopil, byly to organizace, kde svůj vliv uplatňovali lidé mimo hnutí, napojení na podivné skupiny. Jiná cesta, než je všechny zrušit, nebyla. Já už tam další Švachuly vážně nechci,“ prohlásil před měsícem premiér.

Naznačené propojení s aktéry brněnské korupční kauzy v čele s bývalým místostarostou Brna-střed Jiřím Švachulou, který už přes rok sedí ve vazbě a je centrální figurou kauzy Stoka, dnes již bývalí členové ANO odmítají.

„To, co říkal pan Vokřál ve vztahu k mým klientům, si vymyslel,“ dodal právník Ondruš

Do čela odporu se postavila bývalá předsedkyně Brno-Židenice Iva Votavová, která se dopisem obrátila na celostátní předsednictvo hnutí ANO.

„Poctivě jsme pracovali a z ničeho nic, bez jakékoliv předcházející výtky či upozornění, dostaneme e-mail od krajské manažerky, že je naše místní organizace zrušena. V médiích jsme se dočetli, že škodíme a naše organizace nebyla dlouhodobě řízena v souladu s principy ANO. Dokonce si nás dovolí pan Vokřál spojovat s kauzou Švachula?“ píše Votavová v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici, a dodává: „Dovolím si tvrdit, že v naší organizaci a mezi našimi spolupracovníky jsou pouze kultivovaní a bezúhonní lidé, kteří neměli a nemají zapotřebí, se byť jen přiblížit k podobným kauzám.“

Nic na nás nemají

Votavová v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedla, že mezi její organizací a Vokřálem dlouhodobě panovaly napjaté vztahy. Naposledy se situace vyhrotila kolem přípravy kandidátní listiny pro krajské volby, neboť Židenice patřily ke kritikům finální varianty kandidátky, se kterou přišel Vokřál.

To, že se Votavová a další vyloučení obrátili na advokáta Ondruše, nebylo dle jejích slov náhodné. Důvodem bylo právě to, že advokát zastupuje v kauze Stoka poškozenou městskou část Brno-střed.

„Vidí díky tomu do spisu, takže ví, že my se Švachulou opravdu nemáme nic společného. Kdybychom tam někoho měli ve spisu, nemohl by nás zastupovat, protože by měl střet zájmu. Takže i když na nás nic neměli, využili situace a na předsednictvu řekli, že my všichni máme něco společného s touto kauzou. A bylo vymalováno,“ uvedla Votavová.

Advokát Radek Ondruš nyní čeká, zda rozhodčí komise ANO zareaguje na jeho žádost o zrušení rozhodnutí. „Už jim vypršela dvoutýdenní lhůta na odpověď, kterou jsem jim dával. Dám jim ještě pár dnů a připravím předžalobní výzvu. Pak by přišla žaloba k soudu na zrušení jejich rozhodnutí zrušit danou organizaci hnutí. Pokud hřeší na to, že blafuji, tak nikoliv,“ řekl Ondruš.

Dodal, že ve hře jsou dvě varianty. Buď rozhodci rozpuštění brněnských buněk ANO zruší a omluví se, nebo věc advokát pošle k soudu. Omluvu požadují i po Petru Vokřálovi. „Nevíme, jestli se vyjadřoval jako člen hnutí či jako soukromá osoba. Podle toho zvážíme žalobu na ochranu osobnosti. Buď budeme chtít omluvu po politickém hnutí, v případě soukromé iniciativy zažalujeme pana Vokřála. Bude muset případně doložit propojení našich klientů na pana Švachulu,“ uvedl právník Ondruš.

Kdo je a není ve spise

Seznam Zprávy v uplynulých týdnech podrobně informovaly o průběhu a detailech vyšetřování kauzy Stoka. Materiály, se kterými jsme se seznámily, ukazují, o kterých politicích se ve spisu hovoří, či kteří jsou zmiňovaní v souvislosti s odposlechy podezřelých.

Z těchto dokumentů, které jsme měli možnost prozkoumat, vyplývá, že o politicích dvou zrušených brněnských organizací - v Židenicích a Starém Lískovci - se v papírech souvisejících s vyšetřováním kauzy Stoka nehovoří. Naopak o členech třetí zrušené buňky - Brno-Černovice - se materiály zmiňují.

Jménem, o které se kriminalisté začali zajímat, je 1. místostarostka městské části Brno-Černovice a šéfka místního ANO Šárka Korkešová. Tu policie neobvinila, loni v únoru však podle dokumentů, které Seznam Zprávy prostudovaly, proti ní zahájila úkony trestního řízení.

Z dokumentů není jasné, z čeho přesně ji policie v rámci vyšetřování brněnských zakázek podezřívá. Jisté je pouze to, že pod úřad Brno-Černovice, kde je Korkešová 1. místostarostkou, spadá společnost Pískovna Černovice.

Jejím jednatelem je podnikatel Jan Tkadlec, o kterém se při jednom z výslechů rozhovořil brněnský šíbr iráckého původu Saman El-Talabani. Ten usiluje o status spolupracujícího obviněného a je jedením z klíčových obžalovaných kauzy Stoka, neboť policistům poskytl řadu důkazů.

„Chtěl jsem z pískovny oficiálně kupovat písek a do pískovny zavážet suť. Chtěl jsem to přes Honzu (Tkadlece), ale bylo mi řečeno, že to nejde a že se tam nemohu dostat,“ řekl policistům Talabani. „O kauze nic nevím, přesné informace mám pouze z tisku. Policie mě nikdy nekontaktovala a k věcem, co uvádíte, nemám co víc napsat,“ reagovala před několika týdny na dotazy redakce místostarostka Černovic Korkešová.

Advokát rebelů Radek Ondruš se podivuje, že nebyla zrušena pobočka hnutí Brno-střed, která byla domovskou organizací obžalovaného Švachuly. V této buňce ANO působí řada vlivných politiků, o kterých se ve spisu mluví - jde například o bývalého Vokřálova náměstka Richarda Mrázka či dnes již bývalého místopředsedu brněnského ANO Pavla Dvořáka.

„Souhlasím s panem advokátem, že organizace Brno-střed měla být zrušena,“ dodala bývalá předsedkyně zrušené buňky v Židenicích Votavová.

Reklama

Doporučované