Hlavní obsah

Cenná výpověď someliéra: Ukázal policii, kam chodili Rafaj a Faltýnek

Foto: ČTK/Šálek Václav

Svědek policii popsal, jak se šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj přátelil s Jiřím Švachulou.

Reklama

Policejní dokumenty ukazují, jak se policisté dostali od vyšetřování městských veřejných zakázek až do vysokých pater politiky.

Článek

Když se před čtyřmi lety jihomoravští detektivové začali kvůli veřejným zakázkám v Brně zajímat o skupinku místních politiků a podnikatelů, narazili při vyšetřování i na činovníky antimonopolního úřadu a politiky z nejvyšších pater.

Místem, kde se policistům tyto dva světy prolnuly, se stala vinárna pod brněnským Špilberkem. Plyne to z dokumentů, do nichž mohly Seznam Zprávy nahlédnout.

Podnik s názvem Garage Wine představoval uzlový bod pro setkávání vlivných lidí. Majitelem restaurace byl bývalý místostarosta Brna-střed za hnutí ANO Jiří Švachula, který je ústřední postavou případu veřejných zakázek a už rok sedí ve vazbě.

Klíčové pro vyšetřovatele podle zjištění Seznam Zpráv bylo, že se jim loni v dubnu podařilo rozmluvit místního someliéra Viktora Volného.

Policii popsal, jak do vinárny chodili krom jiných i šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Občas se tam objevili, osobně jsem je tam viděl. Pana Faltýnka v baru tak dvakrát, pana Rafaje taky,“ uvedl Volný loni v dubnu jako svědek při výslechu s tím, že Faltýnek se Švachulou nebyli v podniku spolu.

„Myslím si, že každý zvlášť. Byli v doprovodu pana Švachuly,“ uvedl citovaný svědek.

Už před tím však policie (v listopadu 2017) zadokumentovala schůzku Jaroslava Faltýnka, Petra Rafaje a ředitele české pobočky rakouské firmy Kapsch Karla Feixe v brněnském hotelu Voroněž. Stalo se tak v době, kdy antimonopolní úřad měl dohlížet nad férovostí tendru na provozovatele mýta – a Kapsch byl zájemcem.

Jaroslav Faltýnek následně ve Sněmovně účast na schůzkách potvrdil s tím, že vyjednával s cílem ušetřit státu na daném tendru peníze.

Tak jsem jel pro víno, no a co

Someliér Volný si před detektivy vzpomněl i na zahraniční výpravu, kterou společně podnikli Petr Rafaj a Jiří Švachula. „S panem Rafajem jsem byl jednou pro víno v Rakousku. Tenkrát jsme tam jeli já, pan Rafaj, pan Švachula a řidič pana Rafaje. Já jsem tam byl v podstatě v pozici odborníka na víno, dále také proto, že toho vinaře v Rakousku znám,“ popsal policistům Volný.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj se nyní odmítl k popsanému výjezdu do Rakouska, jakož i k návštěvám v podniku Garage Wine vyjádřit.

„Pan předseda Rafaj nemůže vzhledem k probíhajícímu vyšetřování ze strany orgánů činných v trestním řízení odpovídat,“ sdělil mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Když se ho na rakouský výjezd za vínem ptaly Hospodářské noviny v únoru, předseda důležité státní instituce odpověděl. „Tak mám na to právo a byli jsme tam. Co víc vám mám k tomu říct? To je pravda,“ řekl.

Ani Jaroslav Faltýnek nechtěl svá setkání se Švachulou komentovat, od vazebně stíhaného galeristy se od začátku distancuje. Stejně jako jeho syn Jiří, kterého policie v kauze zakázek prověřuje kvůli kontaktům s obžalovanými podnikateli. Faltýnek junior už kvůli tomu přerušil členství v ANO.

Foto: Garage Wine

Vinárna a vinotéka Garage Wine se nachází poblíž Špilberku v ulici Údolní. Scházeli se zde vlivní politici, podnikatelé a úředníci.

Kutloch pro známé

Byť s omluvou, nechce o případu s novináři hovořit ani someliér Volný.

Jeho znalosti každopádně mohly být pro policisty důležité i z operativních důvodů – například pro nasazování odposlechů. Restaurace totiž měla dvě části. Vedle hlavní místnosti tam existoval i zadní prostor, který při běžném provozu sloužil jako degustační místnost. Majiteli Švachulovi však podle zjištění policie sloužila i jako konspirativní koutek. „Pokud chtěl mít klid, používal tu zadní místnost. Já jsem žádné speciální pokyny k tomu neměl,“ popisoval someliér.

Policii pak například řekl, že hostem vinotéky byli i podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani, který v korupční kauze brněnských zakázek usiluje o status spolupracujícího obviněného, a protože poskytl policii řadu důkazů, je v případu zvaném Stoka důležitou postavou.

Dalším politikem, jehož návštěvy ve Švachulově vinotéce someliér popsal, je člen vedení brněnského ANO Pavel Dvořák. „Chodil do baru poměrně často, během celé té doby,“ uvedl Viktor Volný podle dokumentů, s nimiž se redakce mohla seznámit.

Dvořák, zastupitel Brna-střed za hnutí ANO, býval šéfem brněnské organizace ANO, blízko měl zejména k hlavě skupiny Jiřímu Švachulovi. Ačkoliv nebyl obviněn, po loňské razii Dvořák na post v hnutí abdikoval – dle svých slov z rodinných důvodů. Po několika měsících se ale vrátil: loni v říjnu se stal opět členem vedení brněnské buňky ANO.

Stoka pod Špilberkem

– 7. března 2019 policie zahájila pod vedením olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) razii na několika místech republiky. Soud tehdy poslal do vazby pět z devíti vyšetřovaných.

– Minulý pátek vyšetřovatelé skupiny 11 osob a dvou firem poslali k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají. Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

– Vedle brněnských tendrů prověřují vyšetřovatelé i zakázky, kterými se zabýval antimonopolní úřad (ÚOHS). Jednou z nich byl i výběr dodavatele mýtného systému.

– Kvůli tomu policie od srpna roku 2017 sledovala mimo jiné 1. místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka. Od loňské domovní prohlídky jej dle jeho slov policie nekontaktovala. Šéfa české pobočky společnosti Kapsch Karla Feixe a předsedu ÚOHS Petra Rafaje kriminalisté podezírají z manipulace s mýtným tendrem. Nikoho z výše uvedených policie neobvinila.

Dostihy bílých koní

Viktor Volný umožnil policistům udělat si obrázek o tom, jakým způsobem mohl Jiří Švachula maskovat svou činnost.

Someliér se s ním poznal zhruba před devíti lety. Oba měli vztah k vínu, k jehož degustaci se scházeli v jedné vinárně v centru Brna. Domluvili se, že si otevřou vlastní zařízení. V Garage Wine pak víno začali nejen servírovat, ale i prodávat. Mezi podnikateli a politiky získali věhlas.

„Nápad založit ten bar měl Jiří Švachula. Byl to také hlavní investor, podílel se i na tom, jak bar vypadá. Zajišťoval i spoustu cest za vínem nebo pro víno, jezdili jsme tam spolu. Co se týče praktické části, fungování a obsluhy v baru, tak to jsem zajišťoval já,“ popisoval Volný. Podle něho Švachula bar navštěvoval dvakrát až třikrát týdně, nechal si tam posílat poštovní balíčky.

Dle obchodního rejstříku Švachula vinný bar spoluvlastnil do října roku 2016, pak se stoprocentním majitelem Garage Wine stal právě Viktor Volný. Avšak prý jen na papíře.

„Došlo k tomu v souvislosti s rozvodovým řízením pana Švachuly. Fungování Garage Wine se nezměnilo, já jsem se jen změnil oficiálně na vlastníka. Žádný podíl jsem finančně nevyrovnával, bylo to mimo mé možnosti. Výhledově byla taková dohoda, že do budoucna, kdyby Garage Wine generovala příslušný zisk, bych příslušný podíl panu Švachulovi splatil. Takový zisk zatím ale bar nemá,“ popsal Volný policistům při výslechu.

Jak Seznam Zprávy zjistily, Volný nebyl jediným bílým koněm ve Švachulově stáji. Kriminalisté si pozvali ke slyšení i jeho účetní Martu Šobovou. Ta se starala o účetnictví tří Švachulových (dnes již bývalých) firem Garage Wine, Aspekt Advert a Galerie Aspekt.

U posledně dvou jmenovaných je v obchodním rejstříku Šobová vedena jako majitelka. Podle ní šlo – jako v případě vinárny – jen o papírovou operaci. „Bylo to z důvodu, že se pan Švachula chtěl rozvádět,“ uvedla před detektivy Šobová.

Ze záznamů policie plyne, že na otázku, zda se setkávala s pojmem bílý kůň, přikývla.

Reklama

Související témata:

Doporučované