Hlavní obsah

Babiš by se měl proti Zemanově kritice NATO ohradit, žádá opozice

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Většina šéfů opozičních stran nesouhlasí s kritikou, kterou prezident Miloš Zeman směřoval k NATO a USA v souvislosti s nezdařeným odchodem z Afghánistánu.

Článek

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že Tálibán v Afghánistánu vytvoří teroristické centrum a obnoví se teroristické útoky po celém světě. V reakci na vývoj v Afghánistánu to v úterý řekl Parlamentním listům.

Odchod ze země Zeman označil za zbabělost a za dramatické selhání NATO. Nedůvěra v alianci podle něj nyní bude sílit. Zkritizoval rychlý odchod Spojených států. „Podle mého názoru odchodem z Afghánistánu Američané ztratili prestiž světového lídra a samo NATO teď vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence,“ uvedl.

Zástupci dvou nejsilnějších předvolebních opozičních uskupení ale s názorem prezidenta nesouhlasí.

Šéf STAN Vít Rakušan o nezbytnosti existence NATO nemá žádné pochyby. Připomněl, že Severoatlantická aliance je obraná struktura, která zajišťuje bezpečnost Evropy a Severní Ameriky už desítky let.

„Bohužel současný šéf Bílého domu Joe Biden ovšem podcenil, jak rychle bude situace v Afghánistánu degradovat, a v tomto světle vypadá stažení vojsk jako obrovská chyba. Určitě je nutné, aby se v rámci Aliance začaly vést diskuse o konkrétních chybách, abychom se z nich do budoucna poučili a neopakovali je. Ale v současné situaci je bezprostředně nutné především to, aby se všechny spojenecké státy dokázaly postarat o své afghánské spolupracovníky a zajistili jim bezpečí. Dalším nutným krokem je zabránit případné migrační vlně,“ napsal v SMS zprávě pro Seznam Zprávy předseda STAN.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je odchod z Afghánistánu chyba, která oslabuje bezpečnost Evropy. Ani on ale nesouhlasí s útokem prezidenta na Severoatlantickou alianci.

„NATO je o to více jediná záruka naší bezpečnosti, není důvod zpochybňovat naše členství. Koalice Spolu vždy naše členství v NATO podporovala a na tomto postoji se nic nemění, ani měnit nebude,“ řekl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou prezidentova slova nepřekvapila, opět se podle ní potvrdilo, že prezident hájí ruské zájmy.

Chápu, že Miloš Zeman a jeho hradní galerka pracují ze všech sil pro Rusko, které NATO považuje za nepřítele.
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

„Chápu, že Miloš Zeman a jeho hradní galerka pracují ze všech sil pro Rusko, které NATO považuje za nepřítele. Nicméně ráda bych připomenula, že za zahraniční politiku je zodpovědná vláda, nikoliv prezident, jehož účasti na červnovém summitu NATO si všiml tak maximálně jeho mluvčí. Proto bych po takových vyjádřeních prezidenta očekávala silné ohrazení se ze strany premiéra,“ uvedla předsedkyně TOP 09.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dosud na prezidentova slova nereagoval, zaslaný dotaz redakce nechal bez odpovědi.

Opustit Afghánistán teď byl nesmysl, a zadělali jsme si tím na globální bezpečnostní problém.
Ondřej Veselý, poslanec ČSSD

Za vládní strany se vyjádřil poslanec a předseda zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD), ani on by ale slova neformuloval stejně jako prezident. „Souhlasím s tím, že opustit Afghánistán teď byl nesmysl, a zadělali jsme si tím na globální bezpečnostní problém.“

Podle komunistického poslance Jiřího Dolejše je výsledek afghánské operace po 20 letech opravdu tristní.

„Po Britech a Rusech pohořely i USA. Je ovšem otázkou, zda mise spojená s bojem s Al-Káidou neměla jen skončit dříve. A zda poměřovat NATO jen válkou s džihádistickým terorismem (to je zdroj Zemanovy kritiky) a nebo jako nástroj globálních ambicí a závodu ve zbrojení multipolárního světa,“ myslí si poslanec KSČM Dolejš.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury pak válka v Afghánistánu skončila naprostou porážkou USA a NATO, včetně ČR. Souhlasí tedy s prezidentem Milošem Zemanem. SPD navíc kritizuje přijímání afghánských tlumočníků do Česka.

„Výsledek války tak povede k další aktivizaci migrace a dopadne i na radikalizaci islámu v Evropě. Je naprosto nutné zásadně změnit bezpečnostní politiku ČR. Je nutné odmítnout islamizaci, multikulturní politiku a migraci,“ hodnotí Okamura situaci po odchodu amerických vojsk z Afghánistánu.

Reklama

Doporučované