Hlavní obsah

Babiš čelí trestnímu oznámení kvůli dluhopisům Agrofertu. Nakupoval jsem za své, hájí se

Ministr financí před čtyřmi lety využil mezery v zákoně a vyhnul se díky ní daním. Jeho postup prověří policie.

Reklama

Článek

Majetkový striptýz čeká ministra financí Andreje Babiše, pokud policie začne dopodrobna řešit trestní oznámení, které zpochybňuje jeho vlastní miliardovou transakci.

V té Babiš před čtyřmi lety nakoupil dluhopisy svého koncernu Agrofert za bezmála 1,5 miliardy a díky mezeře v zákoně tak ušetřil na daních desítky milionů korun.

Trestní oznámení, s jehož zněním se mohla redakce Seznamu seznámit, mimo jiné zpochybňuje, že šéf hnutí ANO měl k dispozici tolik peněz, aby dluhopisy mohl nakoupit. Nabízí policii dokonce několik variant. Babiš si mohl na nákup dluhopisů půjčit, a to například přímo od Agrofertu. Což by dokazovalo, že firma peníze získané dluhopisy nepotřebovala.

Sám ministr ale tvrdí, že peníze byly jeho a o žádnou půjčku se nejednalo.

Poslechněte si, jak Andrej Babiš vysvětluje nákup dluhopisů (z rozhovoru ministra financí pro Seznam Zprávy z listopadu loňského roku):

„Nakupoval jsem za zdaněné peníze, pane redaktore, nebyla to půjčka,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam, který transakci s dluhopisy dopodrobna popsal v listopadu. Na dotaz, zda to byly tedy jeho vlastní peníze, dodal: „Ano."

V takovém případě pak pisatel podrobného trestního oznámení, o němž jako první informoval server echo24.cz, vyšetřovatele nabádá, aby prověřili dřívější přiznané příjmy Andreje Babiše. Tedy, zda podle daňových přiznání disponoval tak vysokou částkou, aby mohl nakoupit cenné papíry za bezmála 1,5 miliardy.

Podle majetkových přiznání, která musejí poslanci odevzdávat ve Sněmovně, Babiš ještě v roce 2013, tedy v roce voleb, inkasoval od Agrofertu jako plat 200 milionů. Poměrnou částku pak přiznal i za rok 2014, kdy se pak na konci ledna stal ministrem financí a vedení svého holdingu opustil.

A jak to s dluhopisy Agrofertu bylo? Firma je vydala v roce 2012 na deset let. Celkem za tři miliardy. Nominální hodnotu ovšem měly každý jen jednu korunu. Využila totiž mezery v zákoně, kdy výnosy z jednokorunových dluhopisů nepodléhaly dani.

„Nebylo to protizákonné. Když to bylo možné, tak jsem toho využil, a rozhodně jsem nebyl sám. Takových dluhopisů bylo vydáno strašně moc. Byla to chyba tehdejšího ministra Miroslava Kalouska, takže je to jeho problém,“ uvedl pro Seznam k dluhopisům Andrej Babiš.

Poslechněte si, co říká ministr financí na otázku, za co dluhopisy nakupoval:

Ministr financí celkem vlastní desetiletých dluhopisů Agrofertu za bezmála 1,5 miliardy korun. Úročené jsou šesti procenty ročně. Za předminulý rok tak inkasoval Andrej Babiš jako výnos ze své investice do vlastní firmy 90 milionů korun. A ty nemusel danit.

Pokud by byly normálně daněné, dostala by díky 15procentní srážce státní kasa 13,5 milionu korun.

Jak je to možné, že se z tohoto výnosu daně neplatí? Jde o mezeru v zákoně o dani z příjmu, která v něm byla od počátku, tedy roku 1993. Nikdo si ji ale neodvážil využít až do podzimu 2011. Tehdy v listopadu Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem vydalo emisi státních spořicích dluhopisů za dvacet miliard korun. A každý z nich měl nominální hodnotu 1 koruna.

Srážková daň, která se z výnosu dluhopisů platila a platí, se pak podle tehdejších předpisů zaokrouhlovala na celé koruny směrem dolů. V tomto případě by šlo o patnáct haléřů, čili se neplatilo nic.

Podobného postupu nevyužil jen Agrofert, ale řada dalších firem, ať už se jednalo o banky, státní nebo soukromé firmy. Novela pak tuto úlevu na dluhopisy vydávané od roku 2013 zatrhla.

Pisatel trestního oznámení mimochodem zpochybňuje, že Agrofert vůbec měl dluhopisy vydávat. Firma si podle něj půjčit nepotřebovala. To by případně zakládalo trestní odpovědnost porušení péče správného hospodáře.

Agrofert, který jinak žádné dluhy nemá, půjčky mají nabrané dceřiné společnosti, si ovšem stojí za tím, že dluhopisy pro něj smysl měly.

„Hlavním důvodem vydání emise dluhopisů v roce 2012 bylo zajištění zdrojů financování, a to v souladu s plánovanými masivními investicemi skupiny Agrofert do energetiky, ekologie či rozvoje pro případ, že by nedošlo k zajištění dlouhodobých bankovních zdrojů,“ říká Karel Hanzelka, mluvčí Babišova Agrofertu.

Reklama

Doporučované