Hlavní obsah

Babiš chce nové dotace do sportu bez byrokracie. Administrativa je ale stejná

Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Babiš s Hniličkou chtějí miliardu pro sport navíc bez byrokracie. Administrativa ale zůstala stejná a zatím není jasné, odkud peníze půjdou.

Reklama

Sport může čekat od vlády kvůli pandemii koronaviru miliardovou podporu navíc. Premiér Babiš klade důraz na to, že se nebudou vyplňovat byrokratické formuláře. Národní sportovní agentura je ale po klubech vyžaduje.

Článek

Po zaměstnancích, podnikatelích nebo třeba nájemcích se dostane i na sport. Vláda schválila miliardovou dotační výzvu COVID-Sport. Půjde všem klubům, které mají svůj areál, jsou v nájmu a musely náklady hradit nebo kvůli pandemii koronaviru musely zrušit nějakou svou sportovní akci, třeba turnaj či soutěž.

Hlavním mottem, které zdůraznil premiér Andrej Babiš (ANO) při představování programu, má být odbyrokratizování sportovních dotací.

„Dotace by měly být určené pro malé sportovní kluby. Mě velice mrzely dotace v programu Můj klub. Seděl jsem s kluby, které peníze nedostaly kvůli jedné absurdní věci, a to byl jeden formulář - byrokracie úředníků Ministerstva školství,“ zlobil se na tiskové konferenci Babiš.

Jenže premiér si patrně nepřečetl pravidla nové dotace COVID-Sport Národní sportovní agentury (NSA). Proklínaný formulář Ministerstva školství - vypořádání se státní rozpočtem - totiž chce po klubech její předseda Milan Hnilička (za ANO), stejně jako ho vyžadoval ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle zákona to totiž ani jinak nejde. A právě kvůli tomu, že ho 337 klubů loni neodevzdalo, nemohly obdržet prostředky z dotace Můj klub. Jak to ostatně zmínil právě i Babiš.

Tohle se ale změní teprve u sportovních dotací na rok 2021. Vláda totiž 1. června schválila zásady, podle kterých se už po klubech tahle slovy premiéra „byrokracie“ vyžadovat nebude. Na COVID-Sport se změna ale ještě nevztahuje.

Ani tak ale nebude pro kluby úplně snadné si na prostředky z výzvy sáhnout. Některé totiž spadají do všech tří kategorií - mají areál, ale jsou také v nájmu a navíc jim byla kvůli koronaviru zrušena nějaká sportovní akce. Pokud budou chtít čerpat peníze ve všech třech kategoriích, budou muset patrně podat tři různé žádosti. Vychází to z informací, které vedení NSA dosud představilo.

„Jsem předsedou od roku 2011 a každý rok se mění dokumenty, které jsou po nás vyžadovány. Je tak velice náročné se v tom zorientovat. A to nejde jen o dotace z MŠMT, ale i ty krajské, obecní nebo z České unie sportu,“ popisuje předseda TJ Sokol Troubky Martin Frgal, že pro kluby je každá další administrativa velkou zátěží. Troubečtí spravují vlastní halu a volejbalové hřiště a k tomu si pronajímají i tenisové kurty. Mohli by tedy žádat minimálně o dvě části dotace.

Jednota v Troubkách je navíc právě jedním z klubů, které loni kvůli jednomu neodevzdanému formuláři nedostaly peníze na celý rok. I kvůli tomu ale letos Ministerstvo školství vyšlo těmto klubům vstříc a peníze jim poslalo přednostně.

Půl miliardy sem, půl miliardy tam

Zatím ale není jasné, kde se miliarda na dotaci do sportu vezme. Národní sportovní agentura totiž na letošek žádné peníze v rozpočtu nemá. Ve schváleném vládním usnesení proto stojí, že půl miliardy půjde z účtu Ministerstva školství a půl miliardy z vládní rozpočtové rezervy v rámci kapitoly Všeobecná pokladní správa. Ve výsledku by se tak na jedné straně peníze sportu škrtly a na druhém zase připsaly.

Podle ministra školství Plagy se ale vláda dohodla na něčem jiném. Celá miliarda má jít právě jen z rozpočtové rezervy. Bude proto chtít, aby se usnesení ještě zpětně změnilo.

„Požádám o revokaci usnesení vlády, aby bylo v souladu s vyjednanou dohodu - tedy že prostředky na COVID-Sport půjdou z kapitoly Všeobecná pokladní správa,“ řekl Seznam Zprávám ministr školství Plaga.

Ačkoliv tedy zatím není jasno, odkud se peníze vezmou, už v polovině července je mají mít podle Hniličky kluby na účtech.

„Konkrétní výzvu bychom měli vypsat nejdéle 15. června, pak bude k dispozici formulář žádosti. V průběhu tří týdnů by mohly doputovat první prostředky. Takže cílíme na první polovinu července,“ řekl Hnilička.

Paradoxně to ale nebude Národní sportovní agentura, která bude žádosti zpracovávat, ale Státní fond životního prostředí. Na tom se rovněž vláda shodla. Navzdory tomu, že agentura funguje už od 1. srpna 2019 a přešla do ní také velká část zaměstnanců Ministerstva školství, nezvládne zatím stále program sama zajistit.

Reklama

Doporučované