Hlavní obsah

Dotace přijdou sportovním klubům dřív. Hnilička chce bezúročné půjčky

Foto: Profimedia.cz

Sportovní soutěže sice neběží, účty ale musí kluby i svazy platit dál.

Reklama

Ministerstvo školství škrty v dotacích neplánuje, prostředky navíc letos vyplatí dřív. Některá pravidla pro jejich využití se také mohou zmírnit. Národní sportovní agentura chce klubům vyjednat podporu ze záchranných programů.

Článek

Výplata peněz pro sportovní spolky z dotační výzvy Můj klub loni vázla. Některým klubům přišly prostředky určené na výdaje v roce 2019 až v prosinci. Ačkoliv Česko zasáhla koronavirová krize a sport v podstatě ustrnul kvůli mimořádným opatřením vlády, letos to alespoň z hlediska vyplácení dotací vypadá pro kluby lépe.

Žádné šetření zatím ministerstvo školství nechystá, naopak jeho úředníci už stihli ke konci března vyřídit ve výzvě Můj klub polovinu ze šesti tisíc žádostí. Loni se přitom ve stejnou dobu MŠMT podařilo zpracovat jen tisíc dotací.

„Žádné programy nebyly na ministerstvu školství kráceny z hlediska objemu dotací, takže platí metodika vyplácení peněz, která byla vyhlášena na podzim roku 2019, a kluby dostanou očekávané částky,“ uklidňuje sportovce náměstek ministra školství pro řízení sekce vzdělávání, sportu a mládeže Karel Kovář.

Do poloviny roku by tak MŠMT mělo zpracovat všechny žádosti. Ke konci března už kluby dostaly 162 milionů korun a celkem je k dotaci navrženo 900 milionů. Dohromady resort ve výzvě vyplatí téměř 1,5 miliardy. Loni to bylo asi 1,3 miliardy.

„Věřím, že červen je reálný termín, kdy všechny kluby budou znát výši dotace, a v červenci by měly mít prostředky nejpozději na účtu,“ plánuje Kovář.

Přednostně je dostaly kluby, které loni nárok na dotaci neměly. Včetně spolků, jež udělaly v žádosti chybu a neodevzdaly finanční vypořádání se státním rozpočtem. Podle klubů šlo o úřední marginálii a měly od ministerstva dostat šanci na opravu. Podle úřadu to zákon nedovoluje.

Loňské peníze ale ještě nejsou úplně ztraceny. Asi třem stovkám takových spolků měly vypomoci s provozními výdaji kraje. Před vypuknutím pandemie to vyjednával předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO) s náměstkyní hejtmana Karlovarského kraje Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO). Jenže zatím se jednání i kvůli mimořádné situaci dále neposunula.

„Přesně jsme měli zjištěno, kolika klubů se to týkalo a ve kterých krajích, bohužel do toho zasáhla koronavirová pandemie. Jednání se zrovna začala rozjíždět, ale museli jsme je přerušit,“ vysvětluje Hnilička s tím, že se chce k jednacímu stolu s kraji zase vrátit.

Pošlete peníze

Nejen loňští neúspěšní žadatelé si ale stěžovali na ministerstvo školství. Naposledy se s kritikou ozval šéf Autoklubu ČR Jan Šťovíček, jehož svaz neobdržel od resortu peníze z programu I a II, tedy na reprezentaci a talentovanou mládež. Stejně tak je neměla na účtu ještě na konci března Fotbalová asociace ČR (FAČR).

„Rozdělování dotací v programech REPRE i TALENT jednomu svazu není závislé na dalších. Některé jsme tak vyplatili dřív, přednostně pak zimní sporty. Nicméně nejen Autoklub ČR, ale i některé další svazy upravovaly žádosti déle než ostatní, situace se denně zlepšuje, prostředky už na účtech mají nebo jsou teď na cestě k nim,“ dodává Kovář.

Ke konci března vyplatilo ministerstvo z výzvy TALENT 820 milionů, tedy téměř všechny peníze, a z programu REPRE přes 80 procent prostředků – 613 milionů korun. Třetina peněz byla odeslána i přímo svazům v programu Organizace sportu. MŠMT tak vyplatilo za první čtvrtletí svazům a klubům bezmála dvě miliardy korun.

Přechodový rok

Koronavirová krize zasáhla všechny oblasti v Česku, z hlediska veřejné podpory sportu ale přišla v nejméně vhodnou chvíli. Letos totiž celá agenda přechází z ministerstva školství na Národní sportovní agenturu. S tím bezprostředně souvisí i další žádost prezidenta Autoklubu – aby ministerstvo školství připravilo podpůrný program pro sportovní spolky.

Jenže letos už sportovní agenda spadá pod Národní sportovní agenturu, a jedině ona tak může programy vypisovat, ministerstvo školství už ne. NSA ale zase na rozdíl od MŠMT nemá letos na účtu žádné prostředky, které by mohla rozdělovat. Vláda by tak musela novelizovat zákon o podpoře sportu, aby nový program mohlo ministerstvo školství vypsat, nebo zaslat peníze navíc NSA, která by je rozdělila.

„Pokud by ten stav trval podobně dlouho jako u škol, tak bude nutné zvážit nějaký krizový scénář, který by pomohl provozu sportovních zařízení,“ je přesvědčený Kovář.

Právě kluby, které spravují sportoviště, jsou podle České unie sportu finančně nejohroženější. Průzkum, který si organizace udělala mezi 2 600 svými členy, ukázal, že 52 procentům spolků a jednot chybí peníze na činnosti, nejčastěji na provoz a údržbu hřiště. Třeba pražský Sokol ve Vinohradech už musel začít propouštět.

„Období pandemie bohužel prohloubí krizi zejména u spolků, které spravují sportovní areály a nemají v současné době příjmy,“ říká předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Volnější dotace nebo příspěvek

I proto chce Národní sportovní agentura vyjednat rozvolnění podmínek čerpání letošních dotací. To navrhl v rozhovoru pro Seznam Zprávy třeba předseda FAČR Martin Malík, tedy aby například svazy mohly přelévat peníze mezi jednotlivými programy nebo si je výjimečně pošetřit i na příští rok.

„Nechci říct, že by mělo jít přímo o realokaci, ale o využití prostředků z vypsaných programů. Nespotřebují se například peníze na významné sportovní akce nebo pravděpodobně ani na reprezentace,“ dodává Hnilička. Díky tomu by podle něj mohly nevyužité peníze klubům a svazům zůstat.

V tomto ohledu je NSA i MŠMT zajedno.

„Stejně jako došlo k úpravě čerpání evropských dotačních prostředků, tak se bude uvažovat o úpravě pravidel pro užívání dotací, pokud budou opatření trvat delší dobu, ať už posunem termínu jejich čerpání do dalšího roku nebo úpravou účelu dotace tak, aby mohla být co nejlépe využita a prostředky nebyly zablokované,“ uvažuje o změnách Kovář.

Náměstek Kovář ale uvažuje ještě o jedné cestě – přijmout novelu zákona o podpoře sportu, která by MŠMT nebo NSA umožnila vyplatit klubům speciální příspěvek na základě dat z rejstříku sportu.

„Lze přijmout rychlejší formu vyplácení prostředků ze státního rozpočtu formou krizového zákona s platností jen na rok 2020, a to námi navrhovaný příspěvek. Jednoduchou operací na základě členské základny by tak bylo možné poslat ještě dodatečné peníze, protože klasické dotační řízení pro takové množství klubů se v letošním roce už nedá zvládnout,“ myslí si Kovář.

Návrhy změn legislativy v oblasti sportu jsou ale od ledna 2020 už v kompetenci NSA, podle které tento scénář naráží na nepřipravený rejstřík sportu.

„Přechod z dotačního na příspěvkové financování by určitě přinesl zjednodušení systému, ale příspěvek je vázán na to, že přesně víte, kolik sportovců je v každém klubu. Nejsem si jist, jestli je rejstřík v takovém stavu, abychom k tomu mohli přistoupit,“ říká Hnilička. NSA totiž stále nepřipravila k rejstříku sportu vyhlášku, kterou Hnilička sliboval už loni na podzim. Nová verze rejstříku se má podle plánu agentury rozběhnout v červenci.

Bez nějaké speciální pomoci se ale sport patrně neobejde. Ze záchranných programů na překlenutí koronavirové krize, které vypsala vláda, jsou ve sportu využitelné jen úlevy pro osoby samostatně výdělečně činné, jež ve sportu pracují, kluby a spolky ale na žádnou podporu nedosáhnou. Změnu chce Hnilička vyjednat s ministerstvem průmyslu a obchodu, aby na pomoc státu dosáhly právě i spolky.

„Pod programy COVID bohužel spolky nespadají a to bychom chtěli ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu změnit,“ vysvětluje Hnilička.

Většina prostředků klubů z dotací Můj klub totiž letos půjde hlavně na provoz nevyužívaných sportovních areálů, které spolky musí platit. Peníze by tak nemusely zbýt pro trenéry. To je také jedna z obav současné krize – mohla by spolknout jednu generaci kvalifikovaných lidí, která se už na hřiště nevrátí.

Reklama

Doporučované