Hlavní obsah

Ministerský rebel, na kterého by Babiš nejraději zapomněl

Spory mezi Babišem a Plagou se nikdy úplně neurovnaly. Táhnou se od jeho jmenování ministrem.

Reklama

Premiér Andrej Babiš se znovu zlobí na ministra školství Roberta Plagu. A opět kvůli sportovním dotacím.

Článek

Vladimír Kremlík si užívá zaslouženého „poministerského“ důchodu. To může každý sledovat živě na jeho sociálních sítích. Premiér Andrej Babiš ale není dlouhodobě spokojený s dalším členem své vlády, ministrem školství Robertem Plagou (ANO).

Jeden ze dvou členů hnutí ANO ve vládě už dávno neměl být ministrem. Alespoň to tvrdí statistika. Vzhledem k průměrné trvanlivosti ministrů školství – 19 měsíců – měl Plaga skončit v červenci 2019. O svém odvolání ale vtipkoval už na vánočním setkání s novináři na konci roku 2018. A málem se jeho vtip i vyplnil.

Hned v lednu totiž premiér Babiš uvažoval, že Plagu odvolá. Podle Lidových novin kvůli sportovním dotacím a názorovým střetům s Babišovým oblíbencem a dnes předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou, pod kterého se celá agenda sportu letos přesune. Plagu měl nahradit bývalý primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Ministra školství se ale zastali rektoři, asociace i odbory, a tak premiér od svého plánu upustil.

Proč chtějí vyměnit ministra Plagu? Vybočuje z manažerské ideologie.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Teď se ale historie opakuje. Znovu jsou ve hře dotace do sportu a znovu to má Plaga u Babiše nahnuté.

Kvůli jednomu veskrze formálnímu dokumentu totiž přišlo 337 klubů o finanční příspěvek za celý rok 2019. Žádaly o něj MŠMT loni v dotační výzvě Můj klub. Při vyúčtování dotace z roku 2018 ale tyto spolky zapomněly odevzdat jeden formulář a na základě toho jim ministerstvo dotaci stoplo. Podle zákona o rozpočtových pravidlech však měli úřednici kluby vyzvat, aby chybu napravily. To se nestalo, a tak týmy přišly dohromady o zhruba 78 milionů korun určených především na trénink mládeže.

Sportovní organizace dlouhodobě kritizují ministerstvo za to, že s nimi téměř vůbec nekomunikuje. Jejich zástupci se proto obrátili přímo na premiéra Babiše a ten slíbil, že se pokusí najít řešení. Předminulý týden k tomu uspořádal schůzku na Úřadu vlády. Mimo premiéra a činitelů spolků tam nechyběl ani ministr Plaga.

Babiš mu tehdy zadal úkol, aby nepříjemnou situaci vyřešil. A možná cesta tu byla. Rozkladová komise Ministerstva školství ten samý týden rozhodovala o dotaci pro TJ Sokol Troubky. Kdyby se usnesla, že peníze zpětně vyplatí, mohl by to být precedent, podle kterého by pak bylo možné vyplatit peníze i všem ostatním. Jenže rozkladová komise řekla „ne“. Podle ní by šlo vyplacení peněz proti zákonu. A ministr Plaga stanovisko komise potvrdil.

Dá se tak očekávat, že kluby pošlou na ministerstvo houfně správní žaloby. Podle informací Seznam Zpráv už je minimálně jedna na cestě.

Babiš: Na MŠMT neumí rozdělit dotace

Je veřejným tajemstvím, že se Babiš v zákulisí o Plagovi nevyjadřuje moc přívětivě, někdy ani ne příliš slušně. Svého ministra ale zkritizoval i veřejně, a to při představování Národní sportovní agentury.

„Tam (na Ministerstvu školství, pozn. red.) kvůli byrokracii neuměli ani rozdělit dotace, které měli k dispozici,“ vyčinil dříve svému ministrovi premiér.

Momentálním Babišovým favoritem totiž není Plaga, ale Hnilička. Pro Babiše však není zrovna dobrou reklamou, když objíždí republiku a slibuje investice do všech sportovních areálů a na druhou stranu se chystají na resort pod kontrolou ANO žaloby i od těch nejmenších spolků, bez kterých by sport v Česku nemohl fungovat.

Seznam Zprávy proto ministrovi zaslaly otázku, jestli i přes aktuální rozepře s premiérem cítí jeho důvěru.

„Ministerstvu školství se v poslední době vydařila řada věcí, například přechod na nový systém financování regionálního školství, který si terén velice pochvaluje, anebo zvyšování platů, kdy je již nyní jasné, že splníme to, co jsme si předsevzali v programovém prohlášení,“ vyhnul se přímé odpovědi Plaga.

Dotace do sportu ale jsou jen posledním kamenem úrazu, kterým si Plaga Babiše rozezlil. S premiérem se třeba neshodli na podpoře závodů silničních motocyklů v Brně. Původně na návrh ministra školství zkrátila vláda dotaci z 65 na 39 milionů. Babiš ale po nátlaku brněnských straníků poslal peníze navíc navzdory názoru Plagy. S hejtmany se zase ministr školství dostal do sporu kvůli zavedení minimální bodové hranice pro přijetí na střední školy, takzvaného cut-off score.

Prokletá maturita z matematiky

Vládním poslancům se ale moc nezdá ani aktuální návrh MŠMT na odklad povinné maturity z matematiky.

„Je to dobrý ministr ve špatné vládě, kde navíc je od počátku nechtěný,“ hodnotí situaci Plagy na ministerstvu odborník na vzdělávání z organizace EDUin Bohumil Kartous.

Jeho slova dokládá i fakt, že Plaga podporu svých návrhů velmi často nachází v opozičních lavicích, a ne v těch vládních. Ukázkovým příkladem je právě maturita z matematiky. Piráti by byli pro její zrušení na neurčito, stejně jako část Starostů, lidovců nebo ODS, pokud MŠMT představí jasný plán do budoucna. Odložení podporuje i Svaz průmyslu a dopravy, povinná maturita ale nesmí podle SP ČR ze zákona zmizet.

Naopak Plagovi straničtí kolegové se na odklad na neurčito příliš netváří. Místopředseda poslaneckého školského výboru Karel Rais (ANO) minulý týden navrhl, aby se maturita z matematiky odložila jen o dva roky. Podle Plagy ale musí dojít nejprve k systémové změně výuky matematiky, což může trvat osm až deset let. Diskuse o budoucnosti maturity z matematiky bude pokračovat ve středu na sněmovním školském výboru.

„Změny v maturitě prošly meziresortním připomínkovým řízením, ale pak Ministerstvo školství úplně změnilo názor a znovu to do připomínkového řízení nešlo,“ kritizuje překvapivé kroky ministra Plagy ohledně maturity předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Podle ní by pomohlo, kdyby ministr s asociacemi více komunikoval o svých návrzích.

Pokud už zní od asociací nějaká výtka, nejčastěji se týká právě Plagovy nedostatečné komunikace.

„Měl by s námi více hovořit. Dostat se k němu je ale poměrně problematické, přitom některé věci je nutné předjednat dopředu na pracovní úrovni a teprve potom řešit změny v rámci připomínkových řízení,“ myslí si předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Co přinese zrušení povinné maturity z matematiky? Duel ministra školství Roberta Plagy a ředitele gymnázia Alfréda Dytrta. Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Bek: Pro Babišovu vládu ho je škoda

Podle profesní organizace učitelů a ředitelů Učitelská platforma je Plaga po dlouhé době ministrem, který se snaží rozumět jednotlivým aktérům ve vzdělávání.

„Nicméně, ve vládě, pro niž není vzdělávání prioritou, ani to nestačí,“ dodává předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.

„Roberta Plagy je pro vládu Andreje Babiše škoda. Vláda jako celek mu nedává příliš silný mandát, protože mimo zvyšování učitelských platů nemá podle programového prohlášení v oblasti školství žádnou velkou ambici,“ hodnotí ministra nezávislý senátor Mikuláš Bek.

Tomu Babiš před třemi lety, kdy Bek ještě působil v roli rektora Masarykovy univerzity, nabízel post ministra školství ve své menšinové vládě. Bek ho ale odmítl. Jménem všech rektorů však Babišovi doporučil jiné jméno – tehdy ještě náměstka pro vysoké školství Plagu.

To je také jeden z důvodů, proč se Babiš největšího vládního rebela zdráhá odvolat. Plaga má totiž i přes řadu výtek velkou podporu mezi odborníky, asociacemi a rektory. Oceňují na něm především, že přinesl na turbulentní vládní post konečně klid a rozvahu.

Druhý důvod je ještě jednodušší. Babiš nemá momentálně nikoho, kdo by mohl Ministerstvo školství převzít. Jakou nouzi má o kompetentní lidi, ukázal už šalamounským řešením s nástupcem po odvolaném ministru dopravy Kremlíkovi. Babiš díru zalátal dvojministrem Havlíčkem, který si dopravu přibral ke svému průmyslu a obchodu.

Ne úplně idylické vztahy mezi Babišem a Plagou dokumentuje i další drobnost. Když premiér komentoval změny na dopravě ve svém každotýdenním hlášení na Facebooku, vynechal Plagu z výčtu straníků ve své vládě.

„Já, na rozdíl od předsedů tradičních demokratických stran, nemám problém vyměnit ministra, pokud se ukáže, že v něčem zásadně selhal. Nevlezl jsem do premiérského křesla jako moji předchůdci po uši zadlužení službičkami a závazky ke krajským organizacím a místním bossům, aby pak museli držet nekompetentní šíbry v jejich trafikách. Z 9 ministrů, respektive teď už jen 8, je jen 1 člen hnutí. JEDEN! Zdravím kolegu Brabce,“ napsal ve svém „Čau, lidi“ na Facebooku 26. ledna premiér Babiš.

Jenže ve vládě jsou dva členové hnutí ANO. Mimo místopředsedy strany Richarda Brabce právě ještě ministr školství Robert Plaga.

Babiš tedy odstranění svého ministra školství zatím na pořadu dne nemá, jak ale ukazují různé indicie, nejradši by na Plagu úplně zapomněl.

Reklama

Doporučované