Hlavní obsah

Babiš hledá ministry. Nabízí místo ve vládě, která nejspíš nezíská důvěru

Andrej Babiš zatím není v hledání ministrů příliš úspěšný.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Největším úskalím pro přijetí ministerského křesla, nabízeného lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem, je v současnosti jeho vrtkavost. Kariéra případných ministrů by pravděpodobně netrvala dlouho. Babiš zatím nemá dostatek hlasů pro získání důvěry.

Článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš hledá ministry. Většina oslovených ho zatím odmítla. „Mým cílem je sestavit vládu odborníků a uděláme všechno pro to, aby důvěru získala. Ve volbách jsme dostali hlas jednoho a půl milionu voličů a zasloužíme si dostat šanci ukázat, co umíme,” citovala Babiše ČTK.

Místa, která ale v tuto chvíli nabízí, nevypadají příliš perspektivně. Podle vyjádření parlamentních stran totiž nic nenaznačuje, že by menšinová vláda, kterou ANO sestaví, získala potřebný počet hlasů při hlasování o důvěře. Potenciálním ministrům také hrozí, že v rámci vyjednávání s ostatními stranami by o svůj nově získaný rezort mohli velmi rychle přijít.

Jindřich Šídlo k sestavení vlády Andrejem Babišem.

O kom se mluví?

Jména jednotlivých kandidátů na různá ministerstva se mění ze dne na den. V souvislosti s ministrem školství se hovoří o profesorovi Karlu Raisovi. Bývalý rektor Vysokého učení technického v Brně obhájil v novém volebním období svůj mandát poslance za ANO. „Od Andreje Babise jsem žádnou nabídku nedostal,” komentoval spekulace Rais.

Dalším možným kandidátem do čela rezortu by mohl být ústavní právník Aleš Gerloch. Uvnitř hnutí ANO se hovoří o tom, že Ministerstvo průmyslu a obchodu by mohlo připadnout současné ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové (ANO).

Své „ne“ už někteří řekli

Právě Ministerstvo průmyslu již odmítl Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Vstup do vlády mu podle něj neumožňují jeho další aktivity. Ministerské křeslo na školství nepřijal ani rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Ten Babišovi doporučil stávajícího náměstka pro vysoké školy Roberta Plagu.

Z důvodu zachování hejtmanského postu se do vlády nechce ani nově zvolenému poslanci za ANO Ivo Vondrákovi. Už nyní bude muset skloubit dvě vysoké funkce. Donedávna byl rektorem Vysoké školy báňské.

Ministrem nechce být ani hudební skladatel a rektor JAMU Ivo Medek. Nabídku na post ministra kultury odmítl z rodinných důvodů.

Bez důvěry Babiš vládnout nechce

Pověření jednat o sestavení vlády dostal Andrej Babiš od prezidenta republiky Miloše Zemana v úterý. Sám předseda v pátek vyjádřil přesvědčení, že jeho kabinet důvěru získá. Pokud by se tak ale nestalo, nedokáže si představit, že by vláda zůstala u moci do konce čtyřletého volebního období. Tím reagoval na Zemanův dřívější výstup.

Prezident ve čtvrtek na televizi Barrandov spekuloval o možnosti vlády bez důvěry. Naznačil, že by mu nevadilo takový kabinet nechat dovládnout po celé čtyřleté volební období. „V čem se liší vláda bez důvěry od kabinetu s důvěrou Poslanecké sněmovny, když obě mohou vládnout maximálně čtyři roky? A o mně je známo, že používám Ústavu České republiky tvůrčím způsobem,” řekl prezident.

Andrej Babiš k prezidentské volbě.

Reklama

Doporučované