Hlavní obsah

Babiš říká, že v radě pro sport nechtěl politiky. A je jich tam osm

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Národní sportovní agentura vedená Milanem Hniličkou má v plánu rozdávat po 500 000 korunách na sport každé obci pod 3000 obyvatel. Stačí si požádat. „A Jarda Jágr potřebuje na zimáku v Kladně opravit střechu,“ dodal předseda vlády Andrej Babiš, který hokej považuje za český národní sport. A chce stavět „zimáky“ po celé republice.

Článek

Národní sportovní agentura bude podle premiéra Andreje Babiše sloužit českému sportu lépe než až dosud sportovní odbor Ministerstva školství. „Tam kvůli byrokracii neuměli ani rozdělit dotace, které měli k dispozici,“ zdůraznil Babiš.

„Když jsem koncem ledna 2014 nastupoval coby ministr financí, bylo ve státním rozpočtu na sport 3,188 miliardy korun. Loni už to bylo 8,443 miliardy, ale Ministerstvo školství bylo schopno vyčerpat jen 7,17 miliardy. Ráno mi tu brečeli chudáci z Benešova, že chtěli dotaci jen 60 000 korun, ale kvůli byrokracii ministerstva, kvůli nějakému blbému formuláři, je nemohli dostat. To mě zlobí a to musí skončit,“ rozhořčil se Babiš.

Ministra školství Roberta Plagu a jeho úřad kritizuje Babiš opakovaně, přestože jde o člena jeho hnutí ANO. Milan Hnilička, poslanec za ANO, jenž stojí v čele Národní sportovní agentury, nového subjektu, který má v průběhu letoška převzít veškerou sportovní agendu zpod ministerstva pod svá křídla, se zjevně aktuálně těší větší premiérově podpoře.

Hlavně transparentně. A „bez politiků“

„Sport jsme zanedbávali, teď se o něj postaráme. A transparentně, aby se zase peníze nerozdávaly někde v hotelu InterContinental nebo v nějakém bytě,“ naťukl Babiš aféru kolem rozdělování sportovních dotací z ministerstva prostřednictvím intimního vztahu někdejší ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a bývalého předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty. To ještě v době, kdy ministerstvo řídila Kateřina Valachová (ČSSD).

V tom, aby rozhodoval správně, má Milanu Hniličkovi radit Národní rada pro sport, která včetně svého předsedy čítá 27 osob. „Nechtěl jsem, aby tam byli nějací politici,“ vyjádřil se Babiš. Realita je ovšem taková, že tam jsou. A ne jeden.

Vedle pěti olympijských vítězů, kterými jsou Jaromír Jágr, Milan Hnilička, Jan Železný, Barbora Špotáková a Kateřina Neumannová, se dostalo i na slavného fotbalistu Pavla Nedvěda a daviscupového šampiona Radka Štěpánka. Zejména sportovní hvězdy Národní rady pro sport si můžete prohlédnout zde:

Vedle sportovců ovšem v Národní sportovní radě, kterou sestavil Milan Hnilička, zasedne „česká sportovní funkcionářská klasika“: předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, jeho ombudsman Alexander Károlyi, starostka České obce sokolské Hana Moučková nebo předseda České unie sportu Miroslav Jansta, který je zároveň předsedou basketbalového svazu.

Vedle něj se dostalo i na předsedy fotbalového, hokejového, atletického, volejbalového, florbalového a házenkářského svazu. Vedle fyzioterapeuta Pavla Koláře, zástupce paralympiků Jiřího Ježka nebo Martina Zvonaře, děkana Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity, se však do Národní sportovní rady, navzdory Babišově údajné deklarované nechuti, podařilo propašovat i celou řadu politiků. A to mezi ně ještě nepočítáme někdejšího poslance Federálního shromáždění, lobbistu Miroslava Janstu.

Podívejte se, jak to vypadalo na tiskové konferenci v Tyršově domě:

+6

Do osmičky politiků v Národní sportovní radě bezpochyby patří poslanec Milan Hnilička (ANO).

Dále Stanislav Juránek, poslanec za KDU-ČSL, dříve hejtman Jihomoravského kraje. V radě deklarovaný jako šéf tělovýchovné organizace Orel.

Za sekci Sport a škola se dostalo na Blanku Žánovou, ředitelku Základní školy Sadská. Ta je za ANO členkou zastupitelstva Středočeského kraje a poradkyní premiéra Babiše.

Sport a regiony má zase propojovat Jana Mračková Vildumetzová, která kvůli těhotenství opustila post hejtmanky Karlovarského kraje. Je však nadále poslankyní ve Sněmovně. Pochopitelně za ANO.

Politicky seznam zpestřuje František Lukl. V radě vystupuje jako předseda Svazu měst a obcí ČR. Zároveň ale jde o bývalého ministra pro místní rozvoj za zemanovce (SPOZ).

Linii hnutí ANO podtrhává ještě Roman Kubíček. Ten jako zastupitel města České Budějovice kandiduje za ANO na jihočeského hejtmana.

Za municipality je pak vedle něj ve sportovní radě i Jan Birke, starosta Náchoda, ale také poslanec ve Sněmovně za ČSSD.

A komunisty, kteří vládní koalici drží u moci svou tichou podporou, je v Národní sportovní radě Ivo Pojezný coby místopředseda výboru pro sport v Poslanecké sněmovně.

Všichni tito lidé budou Milanu Hniličkovi radit, kterak český sport řídit lépe než dosud. Národní rada pro sport by se měla scházet minimálně dvakrát ročně, spíše však čtyřikrát. „Na každém zasedání se rozdělí úkoly a ty pak s jednotlivými členy rady budu řešit průběžně,“ dodává Hnilička.

Když má Hnilička a jeho náměstci mluvit o prioritách, obsáhnou vlastně celé spektrum.

Hovoří o sportu pro děti i o podpoře reprezentace. Stavět se mají haly pro hokej v malých obcích, stejně jako tam, kde se hraje extraliga, tedy profesionální sport. „V Národním investičním plánu je na sport 20 miliard,“ zdůrazňuje Babiš. A to jsou v plánu víceméně jen hokejové haly, vedle nich skokanské můstky v Harrachově či rychlobruslařská hala pro Martinu Sáblíkovou. Některé svazy, například fotbalový, ještě žádné podklady pro Národní investiční plán nedodaly, a proto v něm nejsou zatím zařazeny.

Úplnou novinkou je dotační program pracovně nazývaný „Kabina“. „Pro každou obec do 3000 obyvatel bude alokováno 500 000 korun,“ slibuje Ivo Lukš, místopředseda agentury.

Peníze by se měly rozdělovat v průběhu pěti let. Obcí pod 3000 obyvatel je v zemi zhruba 5800, takže rozdělit by se takto mělo 2,9 miliardy korun.

Reklama

Doporučované