Hlavní obsah

Bitva o moc nad sportovci. Hniličkovi jde i o přežití

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Národní sportovní agentura poslance Milana Hniličky (za ANO) má jiné plány. Nechat dotace, ale navázat je na rejstřík sportu.

Reklama

O peníze na činnost by už nemusely kluby žádat v dotačním řízení. Chodily by jim automaticky. Prosadit to chce ministr školství Robert Plaga. Národní sportovní agentura (NSA) s tím ale nesouhlasí, protože to zasahuje do jejích plánů.

Článek

Příspěvek místo dotace měl zavést už nový zákon o sportu v roce 2016. Jenže z nastaveného směru sešlo, mimo jiné kvůli zásahu „zakuklenců“ na Ministerstvu školství a demisi tehdejší ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD). Snahy se tak restartovaly až po dvou letech, ale to už se pomalu rodila Národní sportovní agentura, a tak se plány zase zastavily.

Teď se návrh vrací potřetí, a je to i kvůli kritice, která se na MŠMT snáší ze všech stran. Spolkům, České unii sportu, Národní sportovní agentuře ani premiéru Andreji Babišovi (ANO) se nelíbí, jak pomalu rezort vyplácí přímé dotace klubům. Ve výzvě Můj klub takto MŠMT loni rozdalo 1,3 miliardy korun.

Vyřizování tisíců dotačních žádostí vedlo k tomu, že velká část spolků dostala peníze na provoz v roce 2019 až v listopadu nebo prosinci. Více než tři stovky z nich je neobdržely vůbec, protože včas nezaslaly vypořádání předešlé dotace.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) proto navrhuje trvalé řešení obou problémů. Pokud se z dotací stane příspěvek, dostanou ho bez zbytečné administrativy všechny kluby hned na začátku roku.

„Ministr školství bude iniciovat změnu zákona tak, aby se finance nerozdělovaly formou dotace, ale příspěvku, a to na základě zavedeného rejstříku sportu,“ popisuje návrh mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Už se ale podařilo protlačit dílčí krok. Rada vlády pro neziskové organizace předminulý týden schválila, že celý neziskový sektor nebude muset vypořádávat dotaci se státním rozpočtem. A to právě kvůli náročnému papírování, které třeba loni stálo 337 klubů příspěvek na celý rok. Hotový dokument půjde v březnu do meziresortního připomínkového řízení, a pak ho musí ještě schválit vláda.

„Neznamená to, že kluby nebudou muset dotace řádně vyúčtovat a vypořádat se státním rozpočtem. To tam samozřejmě musí být. Ale vyplacení celé dotace na následující rok nebude podmíněné odevzdáním jednoho dokumentu,“ říká místopředseda Národní sportovní agentury Ivo Lukš.

Transparentnost ano, ale ne takhle

Zatímco krok Rady vlády Národní sportovní agentura plně podporuje a podílela se i na jeho úpravě, návrh Ministerstva školství už ne.

„Příspěvek jako takový by byl určitě zjednodušením a celkově plusem. Jde to ale jen ve chvíli, kdy máte jasně nastavené, kam ho pošlete. Sportovní prostředí v tomto stavu zatím není, nejprve musíme dát dohromady rejstřík,“ vysvětluje Lukš.

„I když s ohledem na to, že návrhy a strategie financování sportu je od roku 2020 plně v kompetenci Národní sportovní agentury, je MŠMT přesvědčeno, že tento směr, který byl ostatně cílovým stavem již od roku 2016, je tím správným ke snížení administrativy a zvýšení finanční předvídatelnosti a stability financování tělovýchovných jednot a sportovních klubů,“ oponuje mu ale náměstek ministra školství pro řízení sekce vzdělávání, sportu a mládeže Karel Kovář.

Národní sportovní agentura sice se zavedením příspěvku i kvůli nevyhovujícímu rejstříku nesouhlasí, na druhou stranu chce ale podle jeho aktualizované verze rozdávat peníze už na rok 2021. Místo příspěvku půjde ale o klasickou dotaci jako v dosavadní výzvě Můj klub. V ní se kluby ucházejí o prostředky na činnost podle počtu sportující a soutěžící mládeže do 23 let. Nově by si tyto údaje měla vzít agentura přímo z rejstříku. Jeho novou verzi spustí v červenci. Společně s tím vydá i vyhlášku. Tu přitom předseda NSA Milan Hnilička sliboval už loni na podzim.

Ministerstvo školství ale argumentuje tím, že úprava byla připravena už v novele zákona o podpoře sportu. Sněmovnou ale prošla poslanecká verze Milana Hniličky (za ANO), která zavedla Národní sportovní agenturu, pasáž o příspěvku ale neobsahovala.

Kdo navrhne zrušení agentury

Za celým sporem jsou vyhrocené vztahy mezi Národní sportovní agenturou a Ministerstvem školství. Hnilička si podle informací Seznam Zpráv často stěžuje, že mu MŠMT při převodu agendy sportu na agenturu hází klacky pod nohy. S tím ale rezort školství nesouhlasí, třeba proto, že vládní poslanec měl už půl roku před vznikem NSA na ministerstvu pracovní úvazek, mohl se účastnit všech porad a konzultoval fungování agentury průběžně s vedením MŠMT.

„Měly by táhnout za jeden provaz, ale místo toho se navzájem ostřelují,“ vadí místopředsedovi poslaneckého podvýboru pro sportu Jakubu Jandovi (ODS).

Pak je tu ale ještě jeden důvod, proč se NSA do novely zákona nehrne. Pokud by se totiž začalo jednat o příspěvku, musel by se opět otevřít zákon o podpoře sportu. A mohlo by dojít k tomu, že některý z poslanců navrhne pozměňovacím návrhem Národní sportovní agenturu zase zrušit.

„Nevím, jak bych reagoval, kdyby to někdo navrhl, já to ale teď neudělám. Ať Národní sportovní agentura ukáže, jak chce fungovat a plnit všechny své sliby. Teprve po nějaké době můžeme vyhodnotit, jestli je pro nás přínosem. Zatím nevidím, že by to bylo v něčem lepší, protože dělá úplně všechno, co dělalo ministerstvo, takže tam agenda sportu mohla klidně zůstat,“ myslí si místopředseda poslaneckého školského výboru Lukáš Bartoň (Piráti).

Pod dohledem premiéra

Už poslanecká novela, která dala vzniknout Národní sportovní agentuře, se přitom nerodila zrovna lehce. Vláda ji nepodpořila – zaujala k ní neutrální stanovisko. Sněmovna ji sice schválila, ale senátoři ji poslancům vrátili. Novela pak prošla jen o jeden hlas díky dvěma nezařazeným poslancům a podpoře KSČM a lidovců. Obě strany mají nyní svého vyslance v poradním orgánu agentury – Národní radě pro sport, stejně jako vládní hnuto ANO a sociální demokraté.

„Když se podívám, co se teď v Národní sportovní agentuře děje, tak možná některé mé pozměňovací návrhy měli vzít v úvahu. Třeba co se týká vedení agentury. Není nad ní totiž žádná parlamentní nebo senátní kontrola. Dohlíží na ni jen pan premiér,“ nelíbí se Jandovi, který nevylučuje, že by případně podal další pozměňovací návrhy.

Národní sportovní agentura vznikla 1. srpna loňského roku. Ministerstvo školství ji sportovní agendu postupně předává. V červnu přejde na NSA rejstřík sportu. První dotační výzvy na rok 2021 vypíše na podzim. Ačkoliv je jednou z priorit šéfa agentury Hniličky sportování dětí ve školách, tahle zodpovědnost zůstane i nadále ministerstvu, stejně jako Vysokoškolské sportovní centrum nebo sportovní gymnázia.

Reklama

Doporučované