Hlavní obsah

Babiš: Čísla jsou katastrofální. Opatření nejspíš znovu zpřísníme

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš připustil, že v příštím týdnu vláda nejspíš schválí tvrdší opatření. Většina občanů podle něj opatření nebere vážně, a pokud se nepodaří nárůst nakažených snížit, zdravotnický systém zkolabuje.

Článek

Premiér Andrej Babiš připustil, že situace ohledně šíření koronaviru nevypadá pro Českou republiku dobře, protože „pandemie covid-19 roste a čísla jsou katastrofální“.

„Opatření, která jsme na vládě přijali, zatím nefungují, a musel by se stát zázrak, aby zafungovala,“ nechal se slyšet premiér ve svém videu, které zveřejnil v neděli na YouTube. Podle něj bude následující týden pro vývoj pandemie v Česku zásadní, a pokud se nestane zázrak, tak vláda přijme tvrdší opatření.

Babiš totiž připustil, že nová opatření, která platí od čtvrtka, mají „strašně moc“ výjimek. Podle nově zavedených opatření se omezil volný pohyb a uzavřená je i velká část obchodů a služeb. O lockdown se ale podle vlády ještě nejedná. Ten by byl přísnější.

Babiš také vyzval občany, aby opatření začali skutečně dodržovat - především kvůli rostoucímu počtu nakažených hlavně mezi seniory nad 65 let. Narážel tím například na sobotní trhy na náplavce. „To je šílené, to je včerejší náplavka. Vždyť jsme si jasně řekli, že je potřeba omezit kontakty,“ vyzýval občany premiér.

Podle něj je v nemocnicích 5345 lidí, z toho 755 pacientů na jednotkách intenzivní péče, a pokud se denní přírůstek nepodaří snížit, zdravotnický systém zkolabuje.

„Pokud se nám společně nepodaří ten nárůst zploštit, tak zkrátka náš zdravotnický systém zkolabuje, i když jsme navýšili kapacitu lůžek, stavíme náhradní nemocnici v Letňanech nebo nakupujeme ventilátory,“ uvedl premiér.

Foto: Youtube/Hnutí ANO

Premiér ve videu ukazuje fotku ze sobotních trhů na náplavce.

Světlem na konci tunelu je podle Babiše vakcína. Předběžně jsou zprávy, že by mohla být k dispozici od prosince, řekl. Česko by podle něj mělo dostat půl milionu vakcín, prioritně by měli být očkováni lidé nad 65 let, pacienti s chronickými chorobami, zdravotníci nebo zaměstnanci v sociálních službách.

Nestíháme trasovat

Babiš také řekl, že stát nestíhá hledat kontakty nakažených koronavirem, kteří by mohli být také infikovaní a nemoc šířit dál.

Počet hovorů nakaženým se sice za poslední dva týdny téměř zdvojnásobil, ale to podle premiéra nestačí. Testování a trasování je podle něj potřeba urychlit a zefektivnit. „Ministerstvo zdravotnictví na to musí předložit urychleně projekt,“ doplnil.

Zvedla se také kapacita testování na 47 tisíc testů za den, i to ale nestačí, což připustil i premiér. „Dnes máme kapacitu laboratoří 47 tisíc, ale to nestačí,“ vysvětlil Babiš.

Za nedostatečné kapacity pro testování a hledání možných nakažených Babiše dlouhodobě kritizuje opozice. Podle ní to přispívá k šíření koronaviru. Babiš v minulosti uváděl, že trasování bude stát zvládat pomocí projektu Chytrá karanténa.

Zpřísnění opatření proti koronaviru avizoval i odcházející ministr zdravotnictví Roman Prymula. Předpokládá, že bude potřeba, pokud v úterý neklesne denní přírůstek nakažených proti rekordním číslům z tohoto týdne

Bez dalších omezení by podle Prymuly trval nestandardní režim až do Vánoc, což připustil i Babiš. Ten řekl, že chtěl, aby Vánoce byly v normálních podmínkách, ale tím, že lidé nedodržují opatření, tak vláda bude muset nejspíš přistoupit k tvrdším opatřením.

„Nechtěli jsme zpřísnění opatření, my jsme přeci chtěli zastavit ten covid, zploštit ho, abychom ty Vánoce měli v nějakých normálnějších podmínkách,“ řekl Babiš.

Opatření, která už v Česku platí

Omezení pohybu

- Zjednodušeně mohou Češi chodit do práce, na nákup, k lékaři a na nezbytné návštěvy blízkých, kteří potřebují pomoci. Povolené jsou vycházky do přírody. Venku se mohou lidé pohybovat maximálně ve skupině dvou lidí, pokud nejde o rodinu.

Omezení obchodů a služeb

- Otevřené jsou pouze obchody s nezbytným zbožím, tedy potraviny, drogerie, lékárny, prodejny zahradnických potřeb, krmiv, novin, pohonných hmot a dalších. Seznam výjimek je uvedený na webových stránkách vlády.

Omezené úřední hodiny

- Úřady mohou mít otevřeno pouze dva dny v týdnu na pět hodin.

Zavřené školy

- Školy v Česku přešly na distanční výuku. Žáci prvního stupně základních škol by se podle vlády měli vrátit do školy 2. listopadu. Avšak vládní představitelé už připustili, že bude záležet na vývoji situace. Otevřené zůstávají jen mateřské a speciální školy.

Zavřené nemocnice, sociální služby a věznice

- V nemocnicích, domovech důchodců, ve věznicích a dalších sociálních pobytových službách platí zákaz návštěv.

Nošení ochrany dýchacích cest

- Od čtvrtka v Česku platí povinnost zakrývání dýchacích cest ve veřejné dopravě, ve vnitřních prostorách, na zastávkách a nástupištích veřejné dopravy a také venku na veřejně přístupných místech, pokud není možné zajistit minimálně dvoumetrový odstup od ostatních lidí, či v automobilu, pokud cestující nejsou členy jedné rodiny. Výjimku mají lidé, kteří sportují, a další, uvedení ve vládním opatření.

Reklama

Doporučované