Hlavní obsah

Nová porodnice v Brně se začne stavět příští rok, slíbil ministr

Tisková konference premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z návštěvy Jihomoravského kraje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Minulý týden „úřadoval“ premiér Andrej Babiš v Olomouckém kraji, ve středu se po boku pěti ministrů vydal na jižní Moravu.

Článek

Nová brněnská porodnice by se měla začít stavět už příští rok, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na vládní návštěvě Jihomoravského kraje. Už na začátku února investici ve výši 1,9 miliardy projedná vláda.

„Následně se vypracuje projekt. Věřím tomu, že pokud vše dobře půjde, tak by se v roce 2021 mělo takzvaně kopnout do země,“ uvedl Vojtěch.

Ministr spolu s premiérem Andrejem Babišem ve středu navštívili dvě fakultní nemocnice v Brně, jejichž noví ředitelé mají řešit dluhy z minulosti ale také potřebné investice. Nemocnice sv. Anny chce nakoupit přístroje za 100 milionů nebo zateplit budovy za 50 milionů, oznámil premiér.

Fakultní nemocnice v Bohuních chce kromě již zmíněné porodnice by vybudovat například centrální urgentní příjem za 440 milionů korun nebo novou lékárnu za dalších 160 milionů korun.

Jižní Morava má výsadní pozici v Babišově „plánu vizí“. Národní investiční plán na následujících třicet let je pro kraj neobyčejně štědrý. Úředníci sepsali projekty za 700 miliard korun, to je víc než všechny plány na Vysočině, ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji dohromady.

Premiéra Babiše čeká ještě diskuse se starosty i ministryní Klárou Dostálovou ohledně kontroverzního návrhu nového stavebního zákona. Proti zamýšlené zásadní novince brojí kraje, města, hasiči nebo památkáři. Sešlo se více než pět tisíc připomínek, z toho většina zásadních. Zákon má platit od roku 2021, účinnosti nabude v polovině roku 2023. Kritici ministryni vyčítají, že zákon vznikl na ruku stavbařům a developerům.

Se silničáři bude Babiš řešit stav dálnic v kraji. Razantní změnu v neúspěšné honbě za 23 chybějícími kilometry dálnice D52 na Vídeň sliboval jeho prozatímní kabinet už při inspekci v létě roku 2018. Od té doby se ovšem nic nezměnilo. Na dálnici se od roku 1996 nekoplo do země, zatímco rakouská strana má téměř hotovo.

Do nabitého programu v Brně premiérův tým vklínil také čtyři tiskovky, v nemocnici, univerzitním kině nebo na Nejvyšším správním soudu.

Ve středu jej doprovází pět vládních kolegů za ANO, třeba ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nebo ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Hlavní tváře z koaliční sociální demokracie navštíví kraj také, ale separátně a o den později.

Reklama

Doporučované