Hlavní obsah

Babiš hledal náhradu za poslance ANO v čele pražské kandidátky. Už bylo ale pozdě

Exministr Ivan Pilný se vrací do politiky, chce být senátorem.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš chtěl, aby byl kandidátem hnutí na pražského primátora exministr financí Ivan Pilný.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš nebyl nejspíše spokojený s tím, že má v čele pražské kandidátky jeho hnutí ANO stát poslanec Patrik Nacher.

V době, kdy už uvnitř hnutí probíhaly primárky, oslovil svého nástupce na postu ministra financí Ivana Pilného. A nabídl mu, aby byl kandidátem ANO na pražského primátora.

„Oslovila mě celá řada lidí z předsednictva, nakonec včetně pana Babiše, i když to už bylo trochu pozdě. Ale já jsem tu kandidátku v Praze vést nechtěl, protože se necítím na to být primátorem,“ uvedl Pilný.

Primátorka Adriana Krnáčová v našem novém pořadu V centru:

Video: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Nacher tedy nakonec na prvním místě kandidátky zůstal. Pilný by však měl být hned druhý a za ním jsou Marcela Plesníková, Karel Grabein Procházka, Radomír Nepil a Lenka Vedralová.

Pořadí se ještě může změnit. Krajský manažer ANO v Praze Martin Haushalter uvedl, že konečnou podobu kandidátky musí ještě v červnu potvrdit výbor hnutí.

Pelikán se měl více prát

Návrat Pilného do politiky je trochu překvapující, protože odchod oznámil teprve loni na podzim.

Teď uvádí, že má ke kandidatuře na pražský magistrát i do Senátu na Praze 12 dva důvody. Prý mu lidé, které potkává na ulici, říkají, že neměl vůbec z politiky odcházet.

Vrátit se rozhodl také proto, že svůj odchod z vlády v uplynulých dnech oznámili ministři Martin Stropnický nebo Robert Pelikán.

„Já je chápu, některé názory s nimi sdílím, ale myslím si, že se měli více prát než hodit ručník do ringu. Speciálně třeba Robert Pelikán,“ prohlásil Pilný.

Na podzim budou pro bývalého ministra financí prioritou volby do Senátu. Na Praze 12 se o post senátora utká například s neúspěšným prezidentským kandidátem Pavlem Fischerem.

Reklama

Doporučované