Hlavní obsah

Babiš i Toman se vyhnou „křížové výpravě“ europoslanců. Na jedné lodi ale nejsou

Premiér Babiš a ministr Toman. Na videu se vyjadřuje premiér Babiš k návštěvě europoslanců.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli dotacím prošetřovaní členové české vlády, premiér Andrej Babiš i ministr zemědělství Miroslav Toman, se nesetkají s europoslanci, kteří do Prahy přijíždějí zkoumat využívání evropských dotací.

Článek

Do Prahy míří skupina europoslanců s doprovodem, kteří se ve čtvrtek a v pátek při jednání s českými úřady chtějí zajímat, jak Česko nakládá s evropskými dotacemi. A má přijít řeč i na ty sporné, které se týkají členů české vlády.

Delegace v čele se šéfkou výboru pro rozpočtovou kontrolu Monikou Hohlmeierovou z Německa (členka bavorské CSU) se podle původního oficiálního programu měla setkat i s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Tedy s dvěma členy kabinetu, které Evropská komise v rámci probíhajících auditů prověřuje kvůli možným střetům zájmů.

U Babiše ohledně údajného pokračujícího napojení na jím založený koncern Agrofert, jenž nynější premiér v roce 2017 převedl do svěřenských fondů. U Tomana zase kvůli skupině Agrotrade, která je ve vlastnictví jeho rodinných příslušníků.

Ale ani jedna z plánovaných schůzek se nakonec neuskuteční.

Agrofert: nehorázné a skandální

Jak sdělil jeden z českých členů delegace – lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský – Babiš jednání v pondělí odřekl. Premiér později reagoval, že jej ani zrušit nemohl, protože schůzku nikdy nepotvrdil.

Z jeho strany se to dalo očekávat. Už na konci ledna ve Sněmovně před poslanci celkem jasně naznačil, co si o celé akci, které se účastní i český pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, myslí. Nazval ji křížovou výpravou.

V podobném duchu následně reagovala i jeho „bývalá“ skupina Agrofert, s jejímž vedením chtěla delegace podle původních plánů též jednat. „Podle našeho názoru jde o zpolitizovanou výpravu, o jejíž předpojatosti nemáme nejmenší pochybnost. Je předem jasné, jak bude návštěva probíhat a jaký má mít účel. Celou misi považujeme za nehorázný a skandální zásah do probíhajícího auditního řízení, které vede Evropská komise s ČR,“ uvedl mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka.

U druhého prověřovaného, ministra Tomana, to původně vypadalo, že by se plánovaného pátečního jednání s europoslanci na ministerstvu zemědělství zúčastnit mohl. Podobných razantních výroků jako Babiš a Agrofert se zdržel.

Nicméně i on nakonec oznámil, že na schůzku nepřijde. „Jednání je zaměřeno na odborné oblasti, na kterých se žádným způsobem nepodílím. Delegaci přijme můj náměstek a ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu,“ reagoval Toman v úterý na dotaz Seznam Zpráv.

Otázku, zda i on považuje misi za zpolitizovanou, nechal bez reakce.

Také s farmáři a u laseru

Delegace europoslanců z výboru pro rozpočtovou kontrolu vedená Monikou Hohlmeierovou má ve čtvrtečním a pátečním programu mimo jiné jednání na ministerstvu zemědělství, ministerstvu pro místní rozvoj a ministerstvu financí. Dále také třeba setkání se senátory a s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou, rovněž s farmáři z Asociace soukromého zemědělství ČR. Skupina šesti europoslanců a dvaceti členů doprovodu hodlá též navštívit laserové vědecké centrum ELI Beamlines postavené z evropských peněz v Dolních Břežanech.

Nadějnější Tomanova pozice

Ve svém vyjádření je Toman zdrženlivější patrně i proto, že jeho pozice při sebeobhajobě před orgány Evropské unie se zdá být o dost nadějnější než Babišova.

Premiér už z finální verze prvního evropského auditu, který se zaměřil na čerpání z regionálních fondů, vyšel jako poražený. Audit, který v české verzi Seznam Zprávy zveřejnily v lednu, dospěl k jednoznačnému závěru, že Babiš se v nepovoleném střetu zájmů nachází. O stamiliony korun dotací, které dostal nebo má slíbené holding Agrofert, tak Česko s největší pravděpodobností přijde. Byť Babiš tuto variantu odmítá připustit.

Druhý probíhající audit – jenž se týká zemědělských dotací – sice zatím zůstává zcela pod pokličkou, ale i u něj Babiš údajně nemá nejlepší vyhlídky. Některé zdroje hovoří už přímo o tom, že proces spěje ke stejnému konci jako ten první, podle jiných je to pro Babiše stále padesát na padesát.

Toman má ale solidní naději, že z auditu vyjde očištěn. Podle neoficiálních informací ze zdrojů obeznámených s průběhem řízení předběžná auditní zpráva hovoří o tom, že u něj střet zájmů shledán nebyl.

A tak si Toman údajně už dělá naději, že z celého procesu by mohl být už během několika týdnů „vyjmut“.

Avšak europoslanec Tomáš Zdechovský v rychlé vyřešení Tomanova případu nevěří. „V tuto chvíli bych to vyloučil,“ myslí si. Zároveň i on ale vidí pozici ministra zemědělství jako odlišnou oproti té premiérově.

Dva projekty firmy Xaverov

Jistý viditelný rozdíl je už v tom, že Toman před vstupem do politiky nepodnikal, nikdy nebyl majitelem nebo spolumajitelem skupiny Agrotrade ani neseděl v orgánech této rodinné korporace.

Skupina, pod kterou patří podniky Xaverov (produkce jednodenních kuřat, násadových vajec a výkrm jatečních kuřat) a Boneco (výroba majonéz, hořčice a podobného sortimentu), patří jeho otci a bratrovi.

Otázkou pro Evropskou komisi je, zda může být u Tomana kvůli rodinným vazbám ohrožen nestranný a objektivní výkon ministerské funkce.

I skupině Agrotrade bylo loni pozastaveno vyplácení dotací. Podobně jako u Agrofertu.

Jak uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková, týká se to dvou projektů společnosti Xaverov v celkové výši 2,4 milionu korun. A to těch, u nichž byla žádost podána po 2. srpnu 2018, tedy ode dne, kdy začala platit nová unijní směrnice, která pohled na střety zájmů zpřísňuje.

Za posledních pět let Xaverov na dotacích obdržel necelých osm milionů korun, druhý podnik Boneco v uvedeném období žádné dotace nezískal.

Střet zájmů nenalezen?

O možných střetech zájmů premiéra Babiše a ministra Tomana v oblasti zemědělských dotací se hovořilo i na konci ledna v Bruselu před zástupci Evropské komise. A to při bilaterálním jednání, které česká delegace v čele s náměstkem ministra zemědělství Jiřím Šírem a generálním ředitelem SZIF Martinem Šebestyánem vedla s lidmi z Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI).

Stále údajně přetrvávají rozdílné názory na to, zda otázky ohledně střetu zájmů Andreje Babiše řešit primárně z pohledu národního práva, nebo evropských předpisů.

„Poslední část celého jednání byla i o možném střetu zájmů u pana Tomana. Tam jsme konstatovali a informovali komisi, že jsme prověřili jeho aktivity, a došli jsme k závěru, že u něj nemohlo dojít ke střetu zájmů,“ prohlásil po jednání důvěrného charakteru ředitel SZIF Šebestyán. Není stále jisté, zda tento pohled přijala i Evropská komise.

Babiš a Toman jsou v tomto problému každý na trochu jiné „lodi“, jinak rozměrné, jejich zájmy nemusí být shodné. Byť v praktické politice to tak úplně nevypadá, když navenek „drží basu“.

Svědčí o tom událost z 3. února, krátce po zmíněném bruselském jednání. Česká vláda hlasy všech přítomných ten den rozhodla, že u Soudního dvora EU zažaluje Evropskou komisi kvůli pozastavení dotačních plateb pro Agrofert. Žalobu vláda schválila na základě návrhu předloženého právě ministrem zemědělství Tomanem. On sám na jednání nebyl, v té době byl s podnikatelskou delegací v Tatarstánu. I premiér Babiš uvedl, že se jednání nezúčastnil, byť na fotografiích před zahájením jednání byl zachycen. Nicméně, jak zdůraznil mluvčí vlády Vladimír Vořechovský, premiér vždy při projednávání bodů souvisejících se zemědělstvím a dotacemi „chodí za dveře“.

Dotace nejsou pro oligarchy

Další postup auditního šetření ohledně zemědělských dotací je takový, že Evropská komise má v nejbližších dnech zaslat do Prahy návrh zápisu z lednového bilaterálního jednání. Po obdržení české verze bude mít Česko 15 pracovních dnů na odeslání připomínek. Komise si také ještě patrně vyžádá některé doplňující podklady.

Po jejich odeslání do Bruselu bude mít Komise půl roku na vydání konečné auditní zprávy. Až tento finální text, který lze očekávat nejdříve na konci léta, tak patrně vynese definitivní ortel nad Babišem i Tomanem.

Europoslanci, kteří dnes letí na prověrku do Prahy, sice do auditů, které se týkají českých politiků, mluvit nemohou, ale svůj názor na rozdělování dotací mnozí z nich už jasně prezentovali.

„Všichni daňoví poplatníci přispívají do rozpočtu EU. Bez rozdílu, zda žijí v členských státech, které jsou čistými plátci nebo příjemci. A je naší povinností zajistit, aby peníze byly vynakládány efektivně ve prospěch většiny, nikoli ve prospěch několika oligarchů,“ uvedla šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová v lednovém rozhovoru pro týdeník Respekt.

Reklama

Doporučované