Hlavní obsah

Musíme odvrátit pád na politické dno. A to nebezpečí je reálné, říká Fiala

Rozhovor s Petrem Fialou.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Andrej Babiš nemůže být členem žádné vlády, tvrdí předseda ODS.

Článek

Členem ODS se Petr Fiala stal v listopadu 2013. Už o dva měsíce později stanul na kongresu v Olomouci v čele někdejšího hegemona české politiky jako čtvrtý předseda v její historii. A letos v říjnu povede svou stranu poprvé do sněmovních voleb.

„Usilujeme o takový výsledek, abychom odvrátili pád země na politické dno. A tím by byla jednobarevná vláda Andreje Babiše nebo vláda s podporou komunistů. A to nebezpečí je reálné," odpovídá dvaapadesátiletý profesor politologie, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a někdejší ministr školství v Nečasově vládě na otázku, jaký je cíl ODS pro blížící se volby. Což samozřejmě nabízí mnoho dalších výkladů - v krajním případě třeba i takový, že by ODS nakonec do vlády s ANO raději vstoupila, aby „pádu na dno" zabránila.

Petr Fiala to ale odmítá: „Andrej Babiš nemůže být členem žádné vlády. A Andrej Babiš rovná se ANO, říkám to jasně a nevím, jak jasněji bych to měl říct," reaguje na šířící se teorii, že by některé menší strany, tedy nejen ODS, byly ochotny s ANO spočinout v jedné koalici, pokud by ve vládě nebyl osobně Andrej Babiš.

Podívejte se nahoře v článku na celý rozhovor s Petrem Fialou o tom, proč ODS navrhuje to, co sama kdysi rušila, o poplatcích u doktora nebo o tom, proč bere peníze od člověka odsouzeného za korupci.

Reklama

Doporučované