Hlavní obsah

Babiš je ve střetu zájmů a vy to neřešíte. Bruselští auditoři zkritizovali Česko

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Do Česka dorazil další klíčový rozbor Evropské komise ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Článek

Evropská komise zaslala do Česka dopis, kde shrnuje své dosavadní závěry auditního šetření v kauze střetu zájmů Andreje Babiše. Upozornil na něj server iRozhlas.cz. Jde o vypořádání českých námitek k předběžným výsledkům evropského auditu.

Z odpovědi auditorů plyne, že obhajoba tuzemských úřadů Brusel nepřesvědčila. Kontroloři trvají na tom, že Babiš stále ovládá holding Agrofert, který pobírá evropské dotace. „Pan Babiš ovládá společnosti ze skupiny Agrofert,“ cituje server auditory.

Babiš tak podle auditorů nadále porušuje český zákon o střetu zájmů. Ten říká, že firma, kterou alespoň ze čtvrtiny vlastní člen vlády, nesmí pobírat dotace ani investiční pobídky. Zakazuje také, aby politici na vysokých postech vlastnili média.

Evropská komise navíc vytýká českým úřadům, že problém dostatečně neřeší, a žádá kontrolu dalších dosud neprověřených projektů koncernu. „Česko má v předcházení střetu zájmů závažné nedostatky,“ píší auditoři.

Auditoři nepovažují opatření, která Česko proti střetu zájmů přijalo, za dostatečná. Jedno z nich je například to, že Andrej Babiš chodí při rozhodování o evropských dotacích „za dveře“.

Babiš se podle komise navzdory střetu zájmů nadále osobně podílí na plnění evropského rozpočtu v Česku. Podle kontrolorů je ohrožen jeho „nestranný a objektivní“ výkon funkce premiéra, předsedy vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy i ministra financí, jelikož se „podílel na rozhodnutích, která mohla ovlivnit zájmy skupiny Agrofert“.

Andrej Babiš ani Ministerstvo pro místní rozvoj nechtějí nejnovější dopis komentovat. „Já žádné stanovisko Evropské komise neobdržel a ani neznám jeho obsah. Se mnou za celou dobu nikdo nejednal,“ řekl iRozhlasu Babiš. Podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj je korespondence ohledně auditního řízení důvěrná.

Česko má zatím k dispozici jen anglickou verzi dopisu, bude se čekat na český překlad. Pak mají úřady tři měsíce na reakci.

Reklama

Doporučované