Hlavní obsah

Babiš ml. oznámil, že chce vypovídat, ale matka na něj tlačí. Den po návštěvě otce matka v TV premiérovi pomohla

Průlomové svědectví Andreje Babiše ml. v kauze Čapí hnízdo pro Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

 

Reklama

Jen pár dní poté, co Andrej Babiš mladší napsal reportérům Seznamu, že chce vypovídat na české policii ohledně svého nedobrovolného zatažení na Krym a do Ruska loni na podzim, vystoupila v televizi Nova jeho matka Beatrice s písemným prohlášením. Žena, o níž její syn napsal ve čtvrtek v mailu, že začíná být pod vlivem otce, premiéra Babiše. Stalo se tak den poté, co byl ve Švýcarsku za rodinou sám předseda vlády.

Článek

„Matka na mě začíná dělat tlak, protože můj otec určitě dělá tlak na ni prostřednictvím SMS,” zněl vzkaz z mailové adresy Andreje Babiše mladšího, který přišel ve čtvrtek dopoledne.

„Ono to dost bolí, když váš vlastní otec říká, že o něčem lžete. Nevím, o čem mluvil,“ komentoval Andrej Babiš mladší vyjádření jeho otce, že výroky jeho syna nelze brát vážně, protože trpí schizofrenií a musí být pod neustálým dohledem.

Junior je klíčovou postavou v kauze Čapí hnízdo, v níž je premiér Babiš trestně stíhán pro podezření z dotačního podvodu ve výši 50 milion korun. Jak Babiš mladší sám uvedl reportérům Seznamu, ve věci Čapího hnízda „něco podepsal, nevěděl ale, co podepisuje“. Vyjádření typické pro bílé koně.

V dalším vzkazu z mailové adresy Babiše mladšího přišla ve čtvrtek k reportérům informace, že Beatrice Babišová je mimo domov a vrací se letecky do Ženevy ten den v 19 hodin.

Junior přestal komunikovat

Po jejím návratu se už junior odmlčel a na mailové adrese, na které do té doby běžně komunikoval, přestal odpovídat.

Premiér Andrej Babiš v sobotu, tedy dva dny poté, co Seznam zveřejnil informace o juniorově vzkazu, že otec lže, se za synem vypravil do Švýcarska. Vzhledem k tomu, že jsou Andrej Babiš i jeho syn obviněnými osobami v kauze dotačního podvodu Čapí hnízdo, jejich setkání vyvolalo okamžité diskuze o ovlivňování svědka takřka v přímém přenosu. Padaly i úvahy o tom, zda to není situace zralá na takzvanou koluzní vazbu, která by zabránila setkání dvou stíhaných osob.

Státní zástupci ale nevidí důvod k vzetí Andreje Babiše do koluzní vazby v souvislosti s jeho cestou do Švýcarska za jeho synem. Týdeník Euro o tom informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Andrej Babiš starší nemá uložen zákaz vycestování do zahraničí, může tedy z ČR vycestovat bez omezení,” řekl Cimbala pro Euro.

Po sobotní návštěvě Andreje Babiše u syna a první manželky ve Švýcarsku vystoupila v televizi Nova Beatrice Babišová a popsala, že reportéři Seznamu zasáhli do soukromí a že nevěděla, že pořizují rozhovor.

„Jako matka Andreje Babiše mladšího cítím zásadní povinnost vyjádřit se ke skandálnímu útoku proti soukromí mého syna a mě,“ začala číst prohlášení Babišová v předtočeném videovzkazu na Nově.

„Navzdory tomu, že jsem reportéry Slonkovou a Kubíka výslovně upozornila, že můj syn je nemocný, udělali to, že skrytou kamerou natočili a zveřejnili rozhovor s mým synem.” Podle tvrzení Babišové vedli novináři rozhovor sugestivními otázkami tak, že syna naváděli k odpovědím, z nichž měl vyjít jeho otec i rodina v negativním světle.

„Po celou dobu naší návštěvy byla paní Babišová přítomna a ani jednou do slov svého syna nezasáhla, občas ho naopak doplňovala,” říká reportér Seznamu Jiří Kubík.

„Syna paní Babišové vnímáme v celé aféře jako důležitého svědka, a proto k němu od počátku přistupujeme maximálně citlivě. Oni dva Čapí hnízdo nevymysleli. To vymyslel premiér Babiš,” uvedl šéfredaktor Televize Seznam Jakub Unger.

„Z našeho pořadu je naprosto zjevné, že s reportéry Andrej Babiš junior i jeho matka mluvili ve Švýcarsku vědomě, bez nátlaku. Věděli, že mluví s novináři. A co je podstatné – jeho syn, pan Babiš junior, s našimi reportéry komunikoval i po zveřejnění našeho pořadu. Poděkoval nám, dokonce nám sám na sebe dal kontakty pro další práci na případu. Byla to jeho iniciativa. Našim reportérům napsal, že chce, abychom mu pomohli se zkontaktovat s českou policií. A že jeho otec o něm lže. A těsně před tím, než se premiér Babiš vydal do Švýcarska za svým synem, nám poslal zprávu: už na mě tlačí matka, ať dál nemluvím, takže už na ni určitě tlačí otec. No, a pár hodin nato vystoupí v televizi najednou paní Babišová…”

Již v týdnu podle Ungera řada lidí upozorňovala, že je tu vážné riziko ovlivnění svědků, pokud premiér Babiš pojede do Švýcarska za synem (se kterým se neviděl rok a půl). Přesto to bylo premiéru Babišovi umožněno.

„Byl to premiér Babiš, kdo do aféry veřejně zatáhl svoje děti. Teď jsou jeho blízcí obviněni. Andrej Babiš junior i jeho matka jsou obětí chování premiéra Babiše, který podle výsledků evropské (nezávislé) kontroly použil 50 milionů z veřejných peněz na svoje luxusní sídlo – přitom ty peníze měly sloužit lidem, veřejnosti. Aby to pak celé zakryl, veřejně národu řekl, že Čapí hnízdo bylo jeho dětí.”

A Jakub Unger dodává: „Je to ze strany premiéra Babiše očekávaná taktika – v kauze Čapí hnízdo lhal opakovaně. I teď se snaží manipulovat český národ všemi prostředky – dokonce sám od sebe zveřejňuje zdravotní diagnózy svých dětí, kde jeho syn bydlí a podobně. Dělá takové věci starostlivý rodič? Kauze, na které naši reportéři pracovali mnoho měsíců, se samozřejme budeme věnovat i dál. V dalších dnech zveřejníme další vážná odhalení, týkající se premiéra Babiše.”

Klíčový svědek v kauze Čapí hnízdo

Andrej Babiš junior, který je klíčovou postavou případu dotační kauzy Čapí hnízdo, už s námi podruhé nepromluvil. Při minulém setkání a následné mailové komunikaci však uvedl závažné výroky. Uvedl například, že v době vyšetřování Čapího hnízda loni na podzim jeho otec chtěl, aby junior zmizel (a následně jej „pečovatel“ Petr Protopopov odvezl na Ruskem okupovaný Krym a na východ Ukrajiny).

Další naprosto zásadní výrok Babiše mladšího se týká samotné kauzy dotačního podvodu. Jeho otec ho totiž před dvěma a půl lety označil za jednoho z akcionářů Farmy Čapí hnízdo v době, kdy farma žádala o padesátimilionovou dotaci pro malé firmy. „Něco jsem podepisoval, nevěděl jsem, co podepisuju,“ uvedl Andrej Babiš mladší slovy, jak se běžně nazývá práce bílých koní. Toto jeho svědectví by mohlo mít zásadní vliv na vyšetřování kauzy, v níž je hlavní trestně stíhanou osobou český premiér.

Andrej Babiš slova svého syna po celý týden zpochybňoval tím, že je psychicky nemocný, dokonce zveřejnil konkrétní diagnózu – schizofrenii, nicméně junior nebyl zbaven svéprávnosti, česká policie chtěla přezkoumat jeho zdravotní stav, ale nikdy se jí nepodařilo se s juniorem kontaktovat. Mimo jiné právě proto, že „zmizel“.

Důležitými detaily je rovněž to, že Andrej Babiš mladší reportérům Seznamu řekl, že on je schopen vypovídat, a také to, že u rozhovoru po celou dobu stála i jeho matka, Babišova první žena Beatrice, a svého syna ani jednou nezastavila, že říká nepravdy, ani neukončila rozhovor zavřením dveří.

Reklama

Doporučované