Hlavní obsah

Babiš, nebo koalice? Volby budou těsné, rozhodnout mohou preferenční hlasy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Průzkumy naznačují, že výsledek letošních voleb bude velmi těsný, zatím vede Babiš.

Reklama

Politolog Josef Mlejnek v rozhovoru pro Seznam Zprávy okomentoval aktuální předvolební preference. Předpovídá mimořádně těsný výsledek hlasování. „Každé procentíčko může rozhodnout,“ míní.

Článek

Podle politologa Josefa Mlejnka budou nadcházejíci volby do Poslanecké sněmovny velmi těsné. Jako rozhodující faktor vnímá výsledek stran, které se pohybují okolo pětiprocentní hranice. „Také hodně záleží, jak si opoziční strany rozdělí jednotlivé mandáty. Může dojít k nějakému štěpení,“ uvažuje politolog v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle aktuálního průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi ANO ztratilo náskok před koalicí Spolu. Dělí je pouze jeden a půl procentního bodu. Překvapily vás něčím prognózy?

V zásadě ne. Odpovídá to tomu, co signalizovaly předchozí průzkumy. Plus minus jedno až tři procenta u průzkumu, který má podle tvůrců statistickou chybu právě jedno až tři procenta, nemusí ještě nic znamenat. Když u ANO uvádí, že má 24,5 procenta, může mít ke 28 nebo jen 22 procent. Toto je nějaká střední hodnota. ANO se stále pohybuje v tom pásmu 25 až 30 procent, opoziční koalice nad 20 procenty. Mají v součtu něco přes 40 procent. Pak je tam SPD, která osciluje kolem deseti procent. To jsou subjekty, které se do Sněmovny dostanou. Pak jsou tam subjekty kolem pěti procent. Každé procentíčko může rozhodnout.

Takže bude pro výsledek určující, kolik těchto stran překročí hranici pro vstup do Sněmovny?

Určitě. Pokud se dostane jen ANO, opoziční koalice a SPD, tak by daly nejspíš dohromady většinu právě opoziční koalice. Pokud se dostane do Sněmovny víc menších stran jako Přísaha či ČSSD, tak pravděpodobně ne.

V kampani a debatách teď rezonují témata zdražování, ceny energií. Přijdou ještě na řadu migranti, diktát Evropské unie a podobné těžké váhy?

Myslím, že migrace už patří k hlavním tématům. Netuším, jestli už strany vytáhly vše. Ale stává se, že pár dní před volbami vybuchne ještě nějaká bomba. Něco se „udá“ tady nebo v zahraničí a ovlivní celkový volební výsledek.

Podle průzkumu Kantaru Piráty v koalici předstihli Starostové. Máte vysvětlení, co dělají Piráti špatně?

Přesně nevím. Může to být reakce na negativní kampaň soupeřů Pirátů. Jsou líčeni jako vítači migrantů a fanoušci drog. Části voličů se mohou jevit jako radikální.

Už jste to naznačoval, ale očekáváte velmi vyrovnané volby, kde může o koalici rozhodnout jediný mandát?

Samozřejmě to tak může být. A nezapomínejme ještě na jeden faktor, který se týká hlavně dvou opozičních koalic. Záleží, jak si povedou v udělování preferenčních hlasů. Otázka není, jestli dostane koalice Spolu 22 nebo 24 procent, ale jak konkrétně budou obsazené mandáty. A to jak z hlediska stranického, tak personálního složení. I to může rozhodnout. Může se samozřejmě stát po volbách, že se koalice rozpadnou nebo nedostojí deklaraci, že budou postupovat společně. Kdyby došlo k nějakému štěpení, či dělení, parlament může být ještě daleko pestřejší.

Reklama

Doporučované