Hlavní obsah

Babiš a Zaorálek se pohádali kvůli výroku Všetci kradnú. Záznam debaty lídrů z Lucerny

Čeští politici se poprvé předvedli před zahraničním publikem a byznysmeny. Jaké to bylo?Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

V pražské Lucerně měli lídři hlavních politických stran první předvolební debatu. Mluvilo se hlavně o ekonomických tématech.

Článek

Šest týdnů před sněmovními volbami se představitelé hlavních politických stran představili ve velké debatě v pražské Lucerně.

V publiku kromě voličů a novinářů byli diplomaté, mezi nimi například britská velvyslankyně v Česku Jan Thompsonová.

Debatu uspořádala Britská obchodní komora ve spolupráci s Americkou obchodní komorou, Francouzsko-českou obchodní komorou a Severskou obchodní komorou. Vedli ji moderátoři Seznamu Martin Jonáš a Zuzana Hodková.

Celou rozpravu lídrů si pusťte zde:

Záznam debaty z Lucerny: Andrej Babiš mluvil první (podle abecedy), ale přišli i další lídři, "těžké váhy" říjnových voleb.

Debata se vedla hlavně nad ekonomickými tématy. Politici se například ve většině vesměs shodli na nutnosti vyrovnaných veřejných rozpočtů, ale v určitých částech to jiskřilo.

K hlavnímu rozporu došlo mezi volebním lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, když se bavili o pracovní síle.

„Měli bychom podpořit malé a střední podniky,“ řekl například Lubomír Zaorálek, podle něhož současný ekonomický model vede do „pasti“ nízkých mezd. „Pokud chtějí podnikatelé zaměstnávat lidi z Ukrajiny, ať jdou podnikat na Ukrajinu,“ řekl.

Proti tomu se ohradil Andrej Babiš a poukázal na Polsko, kde je podle něj milion Ukrajinců. „Není to pravda, neohrožuje to naše lidi. Jeďte se tam podívat,“ řekl.

Ne všichni politici ale vydrželi až do konce. Diskuse totiž začala s malým zpožděním a šéf lidovců Pavel Bělobrádek měl večerní čas rozvržen na minuty. V 19 hodin, kdy měla diskuse podle plánu skončit, se proto zvedl a navzdory tomu, že jeho kolegové pokračovali, odešel.

Reklama

Doporučované