Hlavní obsah

Babiš nemůže být odsouzen, řekla. Teď bude posuzovat jeho nové vydání

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Helena Válková patří v ANO k loajálním zastáncům Andreje Babiše.

Reklama

Hnutí ANO nominovalo do čela mandátového a imunitního výboru Sněmovny bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Opozice s tím nemá problém.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci ANO na jednání klubu vybrali kandidáty hnutí do vedení a výborů nové Sněmovny a jako předsedkyni mandátového a imunitního výboru předloží někdejší ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou.

Ta byla v minulé Sněmovně členkou tohoto výboru, na který se brzy po ustavující schůzi dolní komory upře pozornost. Bude se totiž zabývat žádostí žalobce Jaroslava Šarocha o vydání předsedy ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Nominaci Válkové potvrdilo Seznam Zprávám několik poslanců ANO, ona sama ji na přímou otázku položenou v SMS zprávě nepopřela. „Mějte trpělivost do pondělka,“ uvedla s odkazem na den ustavující schůze Sněmovny (8. listopadu).

Až Jaroslav Šaroch podá do Sněmovny žádost o Babišovo vydání, jak avizoval, imunitní výbor prostuduje spis a předloží Sněmovně návrh, jak hlasovat. Helena Válková přitom od samého počátku kauzy vystupuje jako Babišova zastánkyně.

„Jak jsem měla možnost se seznámit s tím spisem, že nakonec kauza Čapí hnízdo skončí tak, že oba dva - čili pan Faltýnek i pan Babiš, to je můj odhad, pokud budou vůbec obžalováni, tak si troufnu říct, že ty důkazy, pokud tam ještě nejsou nějaké další, o kterých nevím, nestačí na to, aby byli odsouzeni,“ uvedla Válková například v březnu 2018 v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Tehdy byla členkou imunitního a mandátového výboru, takže se s Babišovým spisem mohla seznámit. Tehdy byl ještě mezi stíhanými i tehdejší předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek, jehož stíhání bylo jako u řady dalších obviněných zastaveno.

„Je veliká pravděpodobnost, že se to stane u premiéra Andreje Babiše,“ komentovala to tehdy Válková.

Zástupci koalice Spolu a PirSTAN, které mají po volbách ve Sněmovně většinu, nemají se zvolením Heleny Válkové problém.

„Bude hladce zvolena, vedení mandátového a imunitního výboru patří dle tradice opozici,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Pokud máme vážné výhrady k nominacím, proč naši lidé nemohou pro někoho hlasovat, sdělujeme je předem. Zde jsem zatím žádné nezaznamenal,“ prohlásil šéf klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Za KDU-ČSL s touto nominací nemáme problém,“ uvedl i šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný.

„Pokud ANO do této pozice nominuje paní Válkovou, já osobně s tím nemám zásadní problém,“ napsal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Případ už jednou zastavil dozorující žalobce Šaroch, ale tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman mu případ vrátil k došetření. V kauze tak Šarocha čeká nové rozhodnutí, zda na dosluhujícího premiéra podá návrh obžaloby, anebo případ opět zastaví.

Protože nestihl tento verdikt udělat do sněmovních voleb a Andrej Babiš získal dnem zvolení znovu poslaneckou imunitu, musí nyní Šaroch o jeho vydání nově požádat.

V ANO již je také jasno, kdo zřejmě povede další dva výbory, které podle politických dohod opozici připadnou. V čele výboru pro obranu má být současný ministr obrany Lubomír Metnar a výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj má vést ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Reklama

Doporučované