Hlavní obsah

Babiš po utajené schůzce s komunisty: Mají od nás velice korektní nabídku

 

Reklama

Nikoli v Ústí, o které jde, ale v Praze se den před jednáním krajského vedení KSČM uskutečnila schůzka hejtmana Oldřicha Bubeníčka a Andreje Babiše.

Článek

Ani po středečním setkání ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se špičkami ústeckých komunistů není jasno o podobě koalice v Ústeckém kraji.

Vedení KSČM se ve čtvrtek odpoledne nedohodlo, s kým bude spolupracovat. Ve hře jsou tak stále dvě varianty: koalice KSČM a ANO, nebo spolupráce komunistů, sociálních demokratů s SPO a SPD. Debaty o krajské koalici se přibrzdily, protože zástupci hnutí Severočeši.cz podali před několika dny žalobu ke krajskému soudu a chtějí, aby se volby na Ústecku opakovaly.

„Považujeme za předčasné něco rozhodovat, když nevíme, jestli výsledek voleb platí," řekl komunistický hejtman Oldřich Bubeníček. „Obě varianty mají své zastánce v krajském výboru," doplnil.

Jednání vedení KSČM předcházela ve středu schůzka v Praze, kde vedle Babiše a Bubeníčka byl také další komunistický vyjednavač o krajské koalici Jiří Novák a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Všichni do poslední chvíle i před svými spolupracovníky tajili, kde a v kolik se potkají. Babiš schůzku dohodl, protože chtěl ústeckému hejtmanovi vysvětlit některá slova, která se objevila v médiích a která jednání zkomplikovala. Mluvilo se ale i o koalici. Předseda hnutí ANO řekl Bubeníčkovi, že by komunisté v radě nebyli jen do počtu.

„Řekl jsem mu, že ho považuji za slušného hejtmana a že jsme vyhráli volby, tudíž máme nárok na většinovou pozici v radě. Mají od nás velice korektní nabídku," řekl Babiš.

ČSSD se nás snaží obejít, říká Babiš

Podle Bubeníčka šlo o přátelské setkání. „Vyjasnili jsme si, o čem jsme pouze debatovali přes noviny," uvedl Bubeníček. Došlo i na to, zda nechtějí komunisté společně se sociální demokracií a SPO a SPD hnutí ANO z koalice vyšachovat.

„Jsou tam obrovské tendence ze strany ČSSD, za kterými stojí různí podivní lidé a chtějí to zbourat, aby si udrželi ty svoje pozice. ČSSD se to snaží celé obejít a postavit to bez nás. To jsme si vysvětlovali," řekl Seznamu Babiš.

Lídr ústecké kandidátky a poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna na Babišova slova reagoval tím, že vyjednavači hnutí ANO sami chtěli komunisty obejít. „Poté, co ANO nabídlo KSČM dvojkoalici, tak nám nabídli také dvojkoalici. Řekli jsme, že KSČM neobejdeme," prohlásil Foldyna s tím, že stále upřednostňují vytvoření koalice tří stran: komunisté, sociální demokracie a ANO.

Reklama

Doporučované