Hlavní obsah

Babiš přehazuje odpovědnost za virus. Může naštvat voliče v Karviné

Foto: vlada.cz

Všechna rozhodnutí dělali epidemiologové, dělali hygienici. Neudělala to vláda, vláda to schvalovala, říká teď premiér.

Reklama

Premiér Andrej Babiš shodil veškerou zodpovědnost za boj s epidemií koronaviru na hygieniky. Sám přitom před čtvrt rokem veřejně převzal veškerou zodpovědnost na sebe. V Čau, lidi, také propagoval potraviny ze své firmy.

Článek

Pondělí 23. března. Premiér Andrej Babiš se na televizních obrazovkách objevuje s projevem k pandemii nového typu koronaviru: „Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření a beru na sebe plnou politikou odpovědnost.“

Pátek 24. dubna. Babiš vystupuje na tiskové konferenci vlády: „Nejsem si vědom, že bychom udělali nějakou chybu. Vláda udělala maximum a má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Neděle 5. července. Premiér promlouvá ke svým voličům v pravidelném hlášení Čau, lidi: „Všechna rozhodnutí dělali epidemiologové, dělali hygienici. Neudělala to vláda, vláda to schvalovala.“ Babiš tak reagoval na kritiku, že vláda měla už dříve zasáhnout ve státním podniku OKD, kde nyní vzniklo největší české ohnisko nákazy, a uvalit na Karvinsko karanténu, podobně jako tomu bylo na začátku epidemie v Litovli a Uničově. „Pokud někdo měl v OKD zasahovat, tak to byli hygienici,“ dodal.

Babiše za jeho názorový veletoč ihned zkritizovali jeho odpůrci i opoziční lídři. „Andrej Babiš není jenom zloděj a tunelář naší budoucnosti. Je to také podlý a zbabělý alibista, který nikdy nepřizná vlastní odpovědnost a chybu a bude všechno svádět na jiné,“ uvedl poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). „Na Karvinou to, pane premiére, nehodíte. Lidé se tam snažili chovat zodpovědně. Za nárůst nakažených na Karvinsku můžete svými nekompetentními rozhodnutími vy a vaše vláda,“ vzkázal Babišovi europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podle politologa Tomáše Lebedy zaujme Babišova změna názorů pouze jeho oponenty, pro voliče podle něj tato vyjádření nic neznamenají. „Jeho voliči na takový výrok nereagují. Je možné, že to zarezonuje na Karvinsku, pokud by se situace nevyvíjela dobře. Ale do voleb je daleko,“ vysvětlil Lebeda.

Kromě shození zodpovědnosti za situaci na Karvinsku premiér ve svém hlášení zároveň vyzval diváky, aby zůstali v Česku a utráceli své peníze doma. „Jeďte na dovolenou v Česku, kupujte česká jídla, české zboží,“ vyzýval je Babiš, zatímco do kamery mával reklamou na chléb Odkolek z pekáren United Bakeries, jak upozornila na Twitteru redaktorka ČT Zuzana Černá.

Ty jsou od loňského roku součástí holdingu Agrofert, který premiér zaparkoval ve svěřenských fondech a ze kterého jen loni inkasoval příjem přes 90 milionů korun. Sám přitom nedávno přiznal, že na dovolenou se chystá na Krétu, neboť už má dopředu zaplacený hotel.

Reklama

Doporučované