Hlavní obsah

Babiš pro Seznam: Nejblíže máme k ODS, Pirátům a STAN

Rozhovor s Andrejem Babišem pro Seznam Zprávy. Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Suverénním vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny je vládní hnutí ANO Andreje Babiše, které volilo skoro 30 procent voličů. Babiš už oznámil, že o nové vládě chce jednat se všemi stranami, které se do Sněmovny dostaly.

Článek

Sněmovní volby vyhrálo s velkým náskokem politické hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO. Celkově získalo 29,64 procenta hlasů, z čehož pro ně plyne 78 mandátů. Před stříbrnou ODS si ANO nechalo náskok téměř dvaceti procent hlasů, zvítězilo ve všech krajích.

Babiš už oznámil, že o nové vládě chce jednat se všemi stranami, které se do Sněmovny dostaly. „Programově jsme široce rozkročení, takže máme blízko k programům téměř všech stran. Tedy určitě ne ke komunistům, ale k ODS, STAN nebo Pirátům. Vždycky jsme říkali, že jsme hnutí pro všechny,” uvedl předseda hnutí Andrej Babiš k nadcházejícímu vyjednávání koalice. „Pokud bychom měli většinový systém, tak si myslím, že by ten stát fungoval efektivněji,” řekl Babiš.

Vytvořit koalici nebude snadné. Prakticky všichni volební lídři a zástupci sněmovních stran vyjádřili nechuť s ANO kolaborovat. Jediná strana, která by se koalici s ANO otevřeně nebránila, je KSČM, s níž ale zase nechce spolupracovat Babišovo hnutí.

Podívejte se na volební studio na Seznamu.

Volební studio Seznam Zpráv.

Euroskeptická vláda a Babiš jako kontroverzní populista

Vítězství ANO ve sněmovních volbách okomentovala i zahraniční média. Německý tisk, stejně jako další evropská média, píše o tom, že jasným vítězem se stal „kontroverzní populista” Babiš. Podle Süddeutsche Zeitung se Česko může stát první zemí EU, kde bude premiérem obviněný politik.

Americká tisková agentura AP napsala, že Babišův úspěch může vést ke vzniku další euroskeptické vlády ve střední Evropě. List The New York Times pak Babiše označil za miliardářského oligarchu vystupujícího proti zavedenému politickému systému mainstreamových stran.

Reklama

Související témata:

Doporučované