Hlavní obsah

Babiš se chlubí zákonem, který ANO ve Sněmovně blokovalo

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Ve své nové volební knize Andrej Babiš tvrdí, že v parlamentu prosadil zákon, aby mohli ve školách učit i odborníci, ačkoliv nemají pedagogické vzdělání. Zákon ale ještě není schválen, blokovalo ho právě Babišovo ANO.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve své nové předvolební knize chválí, že se mu podařilo v parlamentu prosadit, aby mohli učit i ti, kteří nevystudovali pedagogickou fakultu. Jenže opak je pravdou.

Zákon, který umožňoval těmto lidem učit, je stále zaparkovaný ve Sněmovně a nevypadá to, že by se v tomto volebním období stihl projednat. Důvodem je, že stejný zákon obsahuje i stálou valorizaci platů učitelů, tedy že by plat učitelů byl vázán na průměrný plat, a když ten poroste, tak by automaticky rostly i platy učitelů. Garantuje jim 130 procent průměrné mzdy.

Ačkoli již jednou v této podobě zákon Sněmovnou prošel, napodruhé již čeká na projednání od března letošního roku. Tehdy jej vrátili s drobnými – spíše technickými – úpravami poslaneckým kolegům senátoři.

Pokud o něm nestihnou poslanci hlasovat do letošních voleb, zákon spadne takzvaně „pod stůl“ a zejména vládní poslanci se vyhnou nepříjemnosti, aby před volbami absolvovali nepopulární hlasování o tom, kdo chce nebo nechce zvyšovat platy učitelům. Jenže spolu s tím smetou i Babišem prosazované odborníky z praxe do škol.

„Pan premiér lže. Zákon jeho hnutí blokuje ve Sněmovně. Klame své voliče,“ uvedl pro Seznam Zprávy poslanec a školský expert Pirátů Lukáš Bartoň. „Mělo by se to sdílet, než to smažou,“ reagoval na název Babišovy nové předvolební knihy, která se dá považovat za volební program hnutí ANO pro nadcházející volby.

Právě Bartoň při prvním projednávání zákona ve Sněmovně formuli zajišťující poměr mezi platy učitelů a průměrnou mzdou do zákona vložil. Jeho návrh podpořili vládní socialisté, komunisté i Okamurova SPD. Proti bylo jen ANO.

Sněmovna pak letos v lednu návrh zákona přijala i s Bartoňovou úpravou takřka jednomyslně, tedy včetně zákonodárců z Babišova hnutí. Hlasovalo pro něj 94 z 99 přítomných poslanců – Sněmovna v té době kvůli opatřením v souvislosti s šířením koronaviru zasedala v polovičním počtu.

Seznam Zprávy se obrátily pomocí SMS na premiéra, zda si je jistý, že úpravu o odbornících v parlamentu prosadil. Do vydání textu neodpověděl.

Již dříve se proti přijetí zákona právě kvůli navázání platů učitelů na průměrnou mzdu postavila ministryně Alena Schillerová (za ANO). Podle ní jde o nezodpovědný návrh Pirátů, který vytváří tlak na budoucí státní rozpočty, které jsou již nyní silně zatížené kvůli řešení pandemie covidu-19.

„Pokud ten návrh projde, bude to za cenu brutálních škrtů ve státním rozpočtu,“ varovala začátkem června na tiskové konferenci hnutí ANO ve Sněmovně. Šéfka státní kasy pak argumentovala tím, že současná vláda již slib zvýšit učitelské platy splnila a průměrný plat učitelů je 46 tisíc korun měsíčně.

Sociální demokraté pak tvrdí, že oni by své hlasy pro vyšší platy učitelů přidali, ale zas se jim nelíbí záměr, že by učit mohli lidé bez pedagogického vzdělání.

Reklama

Doporučované