Hlavní obsah

Jsem populista, přiznal Babiš. A vypustil záplavu slibů

Foto: Facebook Andreje Babiše

Andrej Babiš ve slibech nezapomíná ani na seniory.

Reklama

Jeden z Babišových slibů: Chci být zvolen naposledy.

Článek

Po čtyřech letech od vydání své vize pro Česko s názvem „O čem sním, když náhodou spím“ přichází několik měsíců před volbami premiér Andrej Babiš (ANO) s dalším literárním počinem.

V knize pojmenované „Sdílejte, než to zakážou“ kromě vyznání ženám svého života a výčtu úspěchů své vlády přináší další sliby na následující čtyři roky, na něž chce být zvolen. Prý naposledy, dodává v závěru své brožurky.

Je také nutné podotknout, že dále popsané předvolební sliby chce plnit v období, do kterého Česko vstoupí s rekordním schodkem státního rozpočtu. Pro příští rok je zatím navržený na 390 miliard korun.

A stejně tak už mohl premiér mnoho ze svých aktuálních slibů dávno splnit během uplynulých let, kdy vládne Česku.

Den českých matek. I s dárky

Podle premiéra by si české matky a babičky zasloužily, aby vedle Dne matek a Mezinárodního dne žen měly ještě jeden speciální svátek. „Ani jeden z těch dnů není státní svátek. A nejsou naše. Nejsou české. Jsou mezinárodní, má je celý svět a je to něco, k čemu jsme se jenom připojili. Nic, co bychom vymysleli a měli jenom my. I proto to chci,“ píše Babiš v knize.

V jím navrhovaném Dni českých matek a babiček by ženy měly volno a pracovali by jen muži. A to není všechno, Babiš už vymýšlí i další dárky. „Jako správný populista vám to hned nastřelím. Týden v lázních zdarma pro každou ženu k jejím 70. narozeninám. A každé ženě, která je v důchodu, chci dát v Den českých matek a babiček odměnu. Taková tisícovka by se šikla, co říkáte?“

Čipování zdarma. Psů, samozřejmě

Češi jsou pejskaři, což si uvědomuje i Andrej Babiš, majitel Elly, Tanga a Gigi. Přichází proto s nápadem úlev pro seniory, kteří psa mají. Stát by jim je mohl zdarma očipovat a také plošně odpustit poplatky za psy. „Spousta starých lidí je osamělých a pes je jejich jediný společník. Zaslouží si to.“

Levné byty jak přes kopírák

V továrně se dá vyrobit cokoliv, Babiš v ní plánuje vyrábět byty. Státní „továrna na byty“ by měla zajistit dostupné bydlení všem. „Stát bude mít totiž fabriku na byty. Bude vyrábět rovnou hotové moduly. Kuchyně, obývák, koupelna, ložnice. V kuchyni rovnou z výroby je krásná světlá dřevěná linka, kuchyňský ostrůvek, kvalitní trouba, plynová nebo indukční varná deska, super digestoř a osvětlení takové, že bude celá kuchyň jen zářit. Bude mít totiž nejen centrální osvětlení, ale nasvícená bude i pracovní deska a prostor nad jídelním stolem. I ten už v kuchyni bude. Jídelní stůl pro šest lidí,“ zasnil se. Jednotlivé moduly už bude stačit k sobě seskládat jako lego.

Prefabrikované byty. Obec si objedná bytovku, stát ji vyrobí a poskládá. „Podobné byty se už teď vyrábí v mnoha zemích. Cena? Asi 16 tisíc korun za metr čtvereční.“

Ve zkratce. Co dalšího premiér slibuje

  • Stratosférické balony na sledování nelegální migrace.
  • Škola podle dětí, zrušení osnov. Každé dítě si určí individuální vzdělávací plán podle svých zájmů.
  • Povinná angličtina od 1. třídy.
  • Česko dobude vesmír, ovládne oblast nízkých orbitálních drah. Založení České letecké a kosmické agentury.
  • Vládní čtvrť jako v Oslu nebo Paříži. Z historických budov ministerstev v centru Prahy budou hotely nebo obchody.
  • Tituly i pro řemeslníky. Před jméno si budou psát „mistr“.
  • Textař státu – úřední psaní budou lidskou řečí psát odborníci na komunikaci.
  • Firma, která bude vyrábět firmy.

Zdroj: Sdílejte, než to zakážou

Všude auta

Jedna opravená dálnice spojující Čechy s Moravou a Babiš by hned povolil auta všude možně. Dokonce by řidičům dotoval technickou kontrolu vozu. „Když už budeme moct konečně jezdit po nové D1, kterou dokončíme v říjnu, mohli bychom všem českým automobilistům dát technickou zdarma. Samozřejmě jen těm, kteří si udrží plný počet bodů. Odměna pro slušné řidiče :). Protože my proti autům ve městech rozhodně nejsme. Ani nikde jinde,“ napsal premiér.

Státní babysitting

Česko potřebuje zvýšit porodnost. Ale ženy chtějí mít také svoji kariéru a neztratit kontakt s pracovním světem. Pořídit si chůvu je ale pro mnohé komplikované a drahé. Proto si mnohé z nich pořídí jen jedno dítě a česká populace postupně stárne.

Co s tím? Premiér navrhuje zapojit seniory. Ne do porodnosti – samozřejmě – ale do výchovy. „Tak si říkám, proč nezapojit seniory? Mají výjimečnou životní zkušenost a vychovali celé generace. Určitě by byli rádi mezi dětmi. Stát by mohl založit agenturu pro zprostředkování hlídání,“ zamýšlí se.

Už žádná koalice

Šéf ANO se v knize pobavil nad tím, jak Miloš Zeman v uplynulých letech několikrát zašel na hranu smyslu české Ústavy.

„Troufnu si říct, že víc, než ti všudypřítomní ústavní právníci v médiích zpopularizoval naši Ústavu v posledních letech Miloš Zeman. Ano, zpopularizoval. Donutil lidi ji číst, když ji vykládal. A vykládal ji po svém. Velmi po svém,“ napsal Babiš.

Ústavu by nejraději změnil v pasážích o volebním systému do Poslanecké sněmovny. Po vzoru Velké Británie by zavedl většinový systém, který by nahradil ten současný poměrný. „Prostě zaveďme 200 jednomandátových volebních obvodů a v nich by vyhrával ten, který dostal nejvíc hlasů. Jednoduché počty, bez nějakých přepočtů na mandáty,“ píše v knize.

Babišovým přáním by byly vlády, ve kterých by vládl sám. „Taky by nemusely být žádné koalice a třeba bychom viděli konečně v Poslanecké sněmovně nějaké osobnosti, a ne staré zasloužilé straníky, kteří si svoje místa na kandidátkách vyhádají v kuloárech při sjezdech a mezi lidi jít ani nemusí,“ dopsal Babiš.

Paradoxně právě v těchto dnech v jeho ANO dochází v řadě regionů k bitkám o místa na kandidátních listinách.

Tělocvik každý den

Národ tloustne. Po téměř roční distanční výuce, kdy školy zavřela epidemie koronaviru, je to vidět hlavně na dětech. Ty proto bude nutné motivovat k pohybu. Premiér proto navrhuje tělocvik na školách pětkrát týdně. „S profesionálními trenéry. Každý trenér musí umět citlivě pracovat s každým dítětem a budovat jeho místo v kolektivu. Individuálně. Aby děti měly pocit, že někam patří.“

Diabetiky si ohlídáme

S nezdravým životním stylem přímo souvisí cukrovka, kterou podle Babišovy knihy trpí přes milion lidí v Česku. Vyléčit nejde, ale i tak by premiér diabetikům rád pomohl. Třeba tím, že by je na dálku mohl sledovat jejich lékař. „Tak mě napadá, že bychom měli všem diabetikům, kteří budou chtít, dát zdarma chytrý náramek, kterým je bude vzdáleně monitorovat praktický lékař.“

Reklama

Doporučované