Hlavní obsah

Za návštěvu doktora dárek. Babiš vyrazil do kampaně

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš začátkem července představil plán onkocentra ve FN Královské Vinohrady.

Reklama

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek představil knihu Sdílejte, než to zakážou, v níž před volbami představuje své vize.

Článek

Přijďte na preventivní prohlídku a dostanete peníze nebo dárek, láká premiér Andrej Babiš ve své čerstvě představené předvolební knize.

Potvrdil tak informace, které už Seznam Zprávy přinesly dříve – že jedním z hlavních taháků kampaně hnutí ANO bude zdravotní prevence a boj proti rakovině.

Odborníci se přitom k Babišovu „národnímu plánu proti rakovině“ staví odmítavě. Z úryvků knihy je patrné, že kampaň hnutí ANO týkající se prevence bude minimálně zčásti placená z veřejných peněz.

Z knihy například plyne, že pod patronací vlády se připravuje masivní kampaň, která by měla Čechy přesvědčit, aby pravidelně chodili na preventivní prohlídky. Vláda již dříve informovala, že na prevenci hodlá využít i miliardy z evropského rozpočtu.

„Zkusíme najít nová slova a novou atmosféru, která na lidi zapůsobí,“ slibuje materiál, na kterém už údajně nyní pracuje celý tým odborníků. Lidi by měl podle premiéra ke kontrolám zvát e-mail nebo SMS. A za absolvovanou prohlídku by pacienti získali peníze nebo dárky.

Prevence by podle Babiše měla být příjemná jako nákup kávy v řetězci Starbucks. „Mí kolegové si ho někdy dávají a nosí ho s sebou celé ráno. Mají z něj radost a příjemný pocit i pár hodin. Nebo jako když jdou ženy ke kadeřníkovi. Na tom pocitu musíme zapracovat,“ tvrdí v knize premiér.

Babiš také slibuje nákupy nových špičkových přístrojů do stávajících center a vytvoření preventivních center. Součástí národního plánu má být také Český onkologický institut.

Jak ale informovaly Seznam Zprávy, proti nápadu stavět obří onkologické centrum se postavila Česká onkologická společnost.

„Jako onkologové ve výboru České onkologické společnosti s tím nesouhlasíme, protože to nezapadá do námi nastavené koncepce a plánů, jak dál chceme rozvíjet onkologii,“ řekla před několika týdny pro Seznam Zprávy předsedkyně výboru České onkologické společnosti Jana Prausová.

Na nebezpečí, které by s sebou mohla přinést koncentrace péče na jedno místo, upozorňovala i senátorka a lékařka Alena Dernerová.

„Máme vybudovanou síť komplexních onkologických center, kterou nám závidí celá Evropa. Vybudováním zamýšleného institutu by muselo dojít k určité redukci komplexních onkologických center, možná bude zapotřebí některá zrušit. A to z důvodu, že nový institut by z regionů odsál personál. Tato pracovní síla by jinde chyběla, koncentrovalo by je nové centrum.“

Babiš chce navíc centrum postavit na pozemcích, které stát směnil s Prahou za podmínky, že na místě vyroste traumacentrum.

Reklama

Doporučované