Hlavní obsah

Na rozloučenou. Babiš navrhl důchodcům 300 korun měsíčně

Foto: vláda.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Vláda Andreje Babiše (ANO) navrhla čtyři měsíce před volbami největší mimořádnou valorizaci penzí – o 300 korun.

Článek

Již tradičně se pár měsíců před volbami ve Sněmovně rozbíhá boj o volební dárky voličům, ze kterých pak po volbách bolí nové i staronové ministry hlava. Ani rok 2021 z této tradice nevybočí.

Vláda Andreje Babiše (ANO) navrhla čtyři měsíce před volbami největší mimořádnou valorizaci penzí – o 300 korun. Díky tomu se průměrný důchod v roce 2022 zvýší měsíčně o 750 korun a jen minimálně tak zaostane za valorizacemi minulých čtyř let.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Zákon o zvýšení penzí ještě musí ve Sněmovně projít druhým a třetím čtením, při kterém mohou poslanci přihodit další peníze. Šéf lidovců Marian Jurečka už avizoval, že navrhne vyšší důchody vdovám a matkám.

Valorizace bude na dluh. Letos skončí důchodový účet podle předpovědi Ministerstva financí ve třicetimiliardovém schodku. Vládní návrh teď požaduje dalších 10 miliard.

Námitky opozičních poslanců proti zvyšování dluhu odmítla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Dokažte, že to myslíte vážně a začněte šetřit u sebe. Ne na důchodcích, kteří celý život pracovali a mají 14 tisíc a méně,“ doporučila kritikům, ať vyšší důchody kompenzují zmrazením platů ústavních činitelů. Stropem pro mzdy zákonodárců, ministrů a soudců by ovšem stát získal jen 70 milionů, tedy zlomek potřebných peněz.

Mimořádné valorizace Sobotkovy a Babišovy vlády

2015

Předčasné ukončení omezené valorizace z krizových dob

2018

Důchod se bude napříště zvyšovat o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy. Dosud se zvyšoval o inflaci a třetinu růstu reálné mzdy

2019

Základní výměra důchodu se zvyšuje z devíti na deset procent průměrné mzdy

2020

Procentní výměra důchodu se mimořádně zvyšuje o 151 korun měsíčně

2022

Procentní výměra důchodu se mimořádně zvyšuje o 300 korun měsíčně

Zvyšovat penze rychleji, než umožňuje zákon o důchodovém pojištění, případně stav důchodového účtu, patřilo k agendě levicových vlád už na počátku století. Po hospodářské krizi z let 2008 až 2013 s tím znovu začal kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD), který především prosadil jiný výpočet každoročního zvýšení penzí.

Do té doby se penze zvyšovaly o inflaci a třetinu růstu reálné mzdy, Sobotkovou zásluhou to je o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy. Díky tomuto opatření budou v příštím roce penze o 360 korun vyšší než v případě, kdyby Sobotka nic nedělal.

Babiš objevil další možnost a hned v roce 2019 zvýšil základní výměru důchodů z devíti na deset procent průměrné mzdy. Díky tomu budou napřesrok důchody vyšší o 380 korun.

Anketa

Měla by vláda zvyšovat penze nad zákonný rámec?
Ano
79,2 %
Ne
20,8 %
Celkem hlasovalo 13996 čtenářů.

Posledním nástrojem se stala tzv. dodatečná valorizace. V roce 2020 zvýšila procentní výměru důchodu o 151 korun, v příštím roce to mají být už zmíněné tři stovky.

Průměrné důchody v posledních osmi letech vyrostly o pět tisíc korun, přitom všechny kroky Sobotkovy a Babišovy vlády penze navýšily o 1210 korun měsíčně – ve srovnání s nepravděpodobným případem, že by ve stejném období politici jakékoli mimořádné přídavky odmítali. Největším mimořádným navýšením z roku na rok bude právě třísetkorunový zásah do důchodů v roce 2022.

Rok 2022 bude neobvyklý i tím, že se důchody mimořádně zvyšují, i když se tím prohlubuje deficit systému a vládu k tomu přitom nenutí zákon.

Do roku 2019 rostly mzdy a tím i sociální pojistné rychleji než výdaje za penze, proto se také finanční bilance důchodového systému zlepšovala. V letech 2020 a 2021 se důchodový účet propadl vinou krize do deficitu, vládu však ke zvyšování zavazoval zákon, případně ještě sliby z časů před krizí.

Reklama

Související témata:

Doporučované