Hlavní obsah

Babiš už soukromý e-mail nepoužívá. Odborníci politikům vytvoří manuál

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš se prozradil v jednom ze svých videovzkazů občanům pojmenovaném „Čau lidi“.

Reklama

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost připraví pro politické představitele manuál, jak se chovat v elektronické komunikaci. Má předejít situaci, kdy si premiér posílal vládní korespondenci na soukromý e-mail.

Článek

Když dubnové videohlášení „Čau lidi“, které na svých sociálních sítích přednesl Andrej Babiš (ANO), odhalilo, že premiér si na soukromou e-mailovou adresu přeposílá vládní komunikaci s ministrem zdravotnictví, jeho odpůrce provokoval především fakt, že vyšlo najevo, že používá adresu běžící na serverech jeho bývalé společnosti Agrofert, v jejíž budově si je nechává tisknout.

Část politiků a také odborníky na kybernetickou bezpečnost vyděsil ještě jeden fakt: soukromý e-mail, který premiér nedopatřením zveřejnil v internetovém videu, se mohl stát snadným terčem pro hackery. Podobně, jako tomu bylo před čtyřmi lety, kdy se někdo naboural do soukromého e-mailu tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a jeho korespondenci, mnohdy i s vládními úředníky, zveřejnil.

Na základě Babišovy e-mailové kauzy nyní bude muset Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) sepsat manuál pro členy vlády, poslance a senátory, který by měl podobným prohřeškům proti elektronické bezpečnosti předejít.

Členové vlády také budou mít doporučeno pracovně komunikovat jen skrze doporučená a zabezpečená zařízení. „Z hlediska zákona asi nedošlo k jeho porušení. Opakovaně jsme však řekli, že v rámci obecně platných zásad nedoporučujeme používání soukromých adres. Já jsem o tom mluvil i s Úřadem vlády a byl jsem ubezpečený, že došlo k poučení a nápravě,“ uvedl ředitel NÚKIBu Karel Řehka.

Foto: Repro Facebook, Seznam Zprávy

Záběr z premiérova videovzkazu, kterým na sebe prozradil, že si přeposílá vládní korespondenci na soukromý e-mail. Podle odborníků tím mohl ohrozit státní bezpečnost.

Jeho slova potvrdil i Narek Oganesjan z Úřadu vlády: „Premiér byl upozorněn na rizika, ke kterým může vést přeposílání e-mailů na soukromou adresu, byla mu dána doporučení a on to akceptoval.“ Úřad již dříve uvedl, že zaměstnanci mají využívání soukromých adres zakázané vnitřní směrnicí. Rovněž mají na úřadu blokované některé freemailové servery. Premiér však není úředník ani zaměstnanec Úřadu vlády, nýbrž ústavní činitel, tudíž pro něj pravidla neplatí.

Tématem premiérova využívání soukromého e-mailu se ve čtvrtek zabývali poslanci výboru pro bezpečnost, kteří se usnesli na zaúkolování NÚKIBu k vytvoření manuálu pro politiky. „Řešíme tady kyberbezpečnost Česka, útoky na nemocnice a nejrůznější státní úřady a premiér je jedna z nejzájmovějších osob z hlediska cizích mocností. Dejme komunikaci nějaká pravidla,“ vyzval své kolegy poslanec Vít Rakušan (STAN), podle nějž by taková nezajištěná komunikace mohla být soustem pro zahraniční tajné služby. „Netvrdím, že k ohrožení státu došlo, ale dojít k němu mohlo. Tajné služby, třeba ta čínská, fungují typem luxu. Tedy luxují všechny informace, které si pak u sebe přebírají,“ upozornil.

Mezi politiky došlo k diskuzi, jestli by ústavní činitelé měli mít nějakým způsobem chráněnou i soukromou elektronickou poštu. Ke shodě však nedošlo. „My pracujeme s informacemi, které pro někoho mohou být zajímavé a mohou způsobit bezpečnostní ohrožení. I když premiér neposílá v soukromém e-mailu bezpečnostní věci, posílá věci vztahové, rodinné, které by mohly někoho zajímat jako citlivé informace,“ upozornil místopředseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

„Stále se domnívám, že premiér, ministři a další vědí, kam byli zvoleni, a vědí, jak by měli používat služební telefony, soukromé e-maily a podobně. I přesto jsou to dále soukromé osoby, které chtějí soukromé věci komunikovat mimo bezpečnostní služby,“ oponoval další místopředseda Zdeněk Ondráček (KSČM), podle nějž by nově příchozí měl vždy proškolit bezpečnostní odbor daného úřadu.

Reklama

Doporučované