Hlavní obsah

Babiš věděl o varování před Huawei, i když tvrdil opak, říká Navrátil

Foto: ČTK/Šálek Václav, ČTK

Odvolaný šéf NÚKIB Dušan Navrátil.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) věděl o varováních Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před čínskými firmami Huawei a ZTE minimálně 11 dní předem, řekl Radiožurnálu odvolaný šéf úřadu Dušan Navrátil.

Článek

Uvedl to v úterý server iROZHLAS.cz. NÚKIB varování vydal loni před Vánocemi, premiér poté úřadu vyčetl, že varování vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval.

„Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost situaci nezvládl,“ prohlásil podle serveru Babiš minulý rok na vídeňském fóru Evropa-Afrika. Varování označil za překvapivé a zároveň nedomyšlené. Úřad i Navrátila za varování kritizoval také prezident Miloš Zeman.

Navrátil ale tvrdí, že vládu i bezpečnostní služby s materiálem seznámil dopředu, a to na konci listopadu ještě před setkáním Bezpečnostní rady státu, které se uskutečnilo 6. prosince. „Bezpečnostní rada státu za účasti premiéra i většiny ministrů tuto problematiku projednávala,“ cituje iROZHLAS Navrátila.

NÚKIB varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE zveřejnil 17. prosince 2018. Premiér následně uvedl, že úřad varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu jeho dopadů na státní tendry. Metodiku, na jejímž základě mohou správci kritické infrastruktury analýzu rizik užívání technologií obou firem provést, NÚKIB vydal o tři týdny později.

Vláda Navrátila z čela NÚKIB odvolala v pondělí, pro odvolání hlasovali i ministři koaliční ČSSD. Babiš krok zdůvodnil Navrátilovou nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) odvolání nesouvisí s varováním před Huawei, NÚKIB podle ní nedostatečně spolupracoval s jednotlivými ministerstvy při nastavování bezpečnostních metodik a kritérií. Navrátilova nástupce vybere nová sedmičlenná komise obsazená mimo jiné šéfy zpravodajských služeb.

Reklama

Doporučované